Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léky na rok vyjdou na stejné peníze jako plná nádrž benzínu

( Irena Waldhauserová | přečteno: 7570x )

Loni každý z nás průměrně utratil v lékárně něco přes 1500 korun. Podle výsledků ankety, která právě proběhla na Ordinace.cz, se vám to zdá málo. Většinou jste, asi podle vlastních zkušeností, tipovali částku mnohem vyšší. Ošidné statistiky málo vypovídají o jednotlivých lidech, zato z nich lze vyčíst, jak zavedení poplatků razantně snížilo počet receptů.

shutterstock.com

Ústav zdravotnických informací a statistiky vede každoroční statistiky o tolika faktech, že si to těžko dovedeme představit: na jeho stránkách se dají najít výkazy o počtu léčených diabetiků přes počet nemocí z povolání způsobených vibracemi až po počet dětí narozených s vrozenými vadami. Jednou z jeho statistik jsou i údaje o činnosti lékáren.

Z nich vyplývá, že každý z nás přinesl v roce 2009 do lékárny průměrně 7 receptů. Na jednoho obyvatele připadla útrata 1557 korun českých. Podle výsledků ankety na www.ordinace.cz, kde jsme vás nechali tipovat, téměř 60 % z vás hádalo částku o víc než tisícikorunu vyšší. Tipovali jste podle vlastní zkušenosti? Utratíte víc? Napište nám.

Statistiky tedy nevypovídají o nás jako o jednotlivcích, ale přesvědčivě ukazují trendy. V roce 2008 se začalo za recepty platit, celkový počet receptů se najednou přestal zvyšovat, i když (i to ukazují čísla Ústavu) naše populace stárne a dalo by se čekat, že nemocných bude přibývat. Ale: počet receptů klesl téměř o čtvrtinu.

Poradíme vám jak za léky neplatit zbytečně moc.

Jan Novák je 79tiletý důchodce z Prahy. Na otázku, jestli si kvůli 30 korunám začal chodit pro léky méně často, říká: "Rozhodně ne, beru už léta léky na tlak, na srdce, mám chronickou bronchitidu, někdy se mi špatně dýchá, tak mám léky i na dýchání, i když je neberu pravidelně. Jinak nemocná nebývám, mám jen pro jistotu předepsané léky na bolest. Posledních tak 20 let se moje recepty moc nemění, jen platím pořád víc."

Eva Brandejská - 35ti letá maminka dvou dětí: "Vždycky jsem se rozmýšlela, kdy už je potřeba jít k doktorovi. Snažíme se chodit co nejmíň, když mají děti horečku několik dnů nebo se nemoc výrazně zhoršuje. Poplatky za návštěvu u doktora nebo za recept na tom nic nezměnily. Ale samozřejmě znám lidi, co si ráno naměří zvýšenou teplotu a hned si běží nejlíp pro antibiotika."

Zajímalo by nás nejen to, jestli třicetikorunový poplatek ovlivnil i Vaše chování. Jaké jsou Vaše zkušenosti s lékárnami a lékárníky? Na téma "Lékárna a vy" můžete nám napsat na [email protected]. Zdá se totiž, že do lékárny stále chodíme jako do běžného obchodu a nevyužíváme odborné znalosti lékárníků, kteří k vyzvedávanému léku mohou poskytnout mnoho užitečných informací. Je to jinak?

O tom, s čím vším Vám může pomoci lékárník, čtěte víc zde. Najdete tam např. i informaci, že některé lékárny poskytují telefonické a e-mailové poradenství.

V naší internetové poradně se můžete anonymně poradit s lékárníkem i vy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce