Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Neplaťte za léky více, než je potřeba

( Redakce | přečteno: 9392x )

Lidé neváhají utrácet za volně prodejné léky a potravinové doplňky, ale zlobí se kvůli doplatku.

Neplaťte za léky více, než je potřeba

Je to trochu paradox. Lidé na jedné straně neváhají utrácet až stovky korun za volně prodejné léky a potravinové doplňky, na straně druhé se jim ovšem mnohdy nechce dát třeba jen pár korun coby doplatky za léky. Někdy by přitom mohli na obou těchto výdajích ušetřit, kdyby užívali jen léky, které skutečně potřebují.

V průměru se v Česku vydá za rok za léky téměř padesát miliard korun, ovšem lidé sami ze svého doplácejí jen zhruba sedm procent této sumy, což je ve srovnání se ostatními evropskými zeměmi, včetně některých postkomunistických, výrazně méně. V EU se doplatky běžně pohybují v průměrné výši 35 až 40 procent. Z toho je zřejmé, že se i u nás pravděpodobně časem doplatky za léky zvýší.

Nejspíše půjde o vyšší úhradu u běžných léků na banální virózy a podobně, protože za ty zatím lidé často nedoplácejí nic – pokud jim je lékař předepíše, hradí je pojišťovna. „Úspora na těchto lécích by umožnila přesunout prostředky na dražší léky,“ potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. Podotkl, že lékaře nic nemotivuje k tomu, aby běžné léky nepředepisovali. Ukazuje se přitom, že mnohé z těchto léků ve skutečnosti lidé nepotřebují: „Tisíce těchto léků pak končí ve sběrných kontejnerech,“ řekl Suttner.

To samé navíc někdy platí i o mnohem dražších lécích, bez ohledu na to, zda si za ně pacienti připlácejí nebo ne. Lidé nejspíše některé ze svých léků berou zbytečně. „Moderní medicína se někdy snaží dávat na všechno kvantum těch nejlepších léků, což není vždy optimální,“ potvrdil neurolog Karel Šonka z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Situaci dále komplikuje také to, že lidé někdy se stejnými potížemi obcházejí více lékařů a nechávají si od nich předepisovat další přípravky, aniž by jim řekli o těch, které již užívají. Navíc si mnohé další ordinují sami. Sčítají se tak doplatky za léky na předpis s jejich vlastními výdaji a může jít až o stovky korun měsíčně. Nejde navíc jen peníze, ale rovněž o fakt, že léky se mohou navzájem ovlivňovat a tak člověku spíše škodí.

Podle Šonky je proto rozhodně na místě zvážit, zda lidé skutečně potřebují vše, co polykají, v případě léků na předpis by ovšem neměli přestávat nic užívat bez porady s lékařem. Někdy se však na lécích šetřit nevyplatí: v mnoha případech sice existují alternativy léků, které jsou plně hrazené, ale mohou mít vedlejší účinky případně nemusí pacientům tak zabírat. Pak se vyplatí dát raději peníze za doplatky. Může jít třeba o léky na bolest, na nemoci srdce a cév či na duševní potíže. I v takovém případě je však na místě se alespoň orientačně zeptat na výši doplatku hned u lékaře, případně si zjistit, zda se lék v některé lékárně nedá pořídit levněji – to se vyplatí v případě těch, kde doplatky činí až několik set korun.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra

Ráda bych se zeptala, z čeho vycházíte, při generování doplatků za léky? Pravděpodobně z číselníku, že? Z praxe ovšem vím, že v číselníku se ceny výrazně liší od skutečnosti a jsou v něm uvedeny pouze ceny maximální. Což znamená, že doplatky mohou být i nižší. Spousta pacientů si tímto způsobem nechává předepisovat léky, o nichž si myslí, že je na ně doplatek nižší a přitom platí více, než u léku předešlého. Bezpečně se dá určit jen to, že je lék bez doplatku a to v případě, že je úhrada za něj stejná jako maximální cena. Jelikož je boj mezi výrobci léků, předhání se o nižší ceny, aby se vůbec jejich přípravky udržely na trhu. A samozřejmě na to doplatí znovu pacient. Doplatky jsou v každé lékárně jiné a nezbývá tedy nic jiného, než si zjistit, kde se na co kolik doplácí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce