Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lyžování v těhotenství. Ano či ne?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1869x )

Většina nastávajících maminek raději v těhotenství tento sport vynechá. Jsou ale i ženy, které mají jiný názor a nebojí se.

shutterstock.com

Lyžování bohužel patří mezi sporty, které se v těhotenství příliš nedoporučují. Těhotným samotné lyžování nevadí, problém je spíš riziko pádu. Bohužel i nevinné pády, které člověka nijak neohrozí, mohou u těhotné ženy vyvolat krvácení, odtok plodové vody, odloučení placenty a v konečné fázi i potrat či předčasný porod. Úraz si těhotná nemusí způsobit sama, ale může do ní narazit bezohledný lyžař nebo začátečník. Riziko zvyšuje i umělý zledovatělý sníh. Kolize na tvrdém podkladu je mnohem nebezpečnější než pád do měkkého přírodního sněhu. Je dobré vždy pamatovat na fakt, že nejčastěji k úrazům dochází v pozdně odpoledních hodinách, kdy na všechny účastníky doléhá únava. Zvyšuje se nepozornost a snižuje se schopnost ovládat své tělo a lyže. Nejbezpečnější je pro lyžování 1. trimestr těhotenství. Rozhodně není dobré s lyžováním v těhotenství začínat.

Pokud si tento sport během zimního období těhotná nechce zcela odepřít, bude na místě zvážit jakým způsobem k lyžování přistupovat. Řešením může být například ranní lyžování, kdy je sníh čerstvě upravený, nevyježděný a na svahu je minimum lidí, k večeru naopak sjezdovky bývají v horším stavu. V neposlední řadě je na místě opatřit si podpůrné břišní pásy, které je možné obstarat v obchodech s těhotenskými potřebami, a dostatečně teple se obléct, aby nedošlo k prochladnutí. Jezdit by se mělo velmi opatrně, s ochrannými pomůckami, minimálně s přilbou, vyhýbat se sjezdovkám vysoké obtížnosti a nepřepínat síly. Spíš rekreačně zdolávat svahy, dostatečně pít a věnovat se odpočinku na čerstvém vzduchu. 

Lepší běžky než lyže

Pokud nechce nastávající maminka riskovat, tak odborníci doporučují spíše běžky, které ženu pomáhají udržet aktivní, procvičují mnoho svalových skupin a jsou spojeny s pobytem na čerstvém vzduchu. I zde platí několik doporučení. Vhodné je sledovat tepovou frekvenci a samozřejmě nepodcenit oblečení, aby žena neprochladla. Běžkování je možné provozovat do konce druhého trimestru. Opět je ale třeba vyvarovat se pádu, takže volte trasy bez náročných sjezdů.

Pobyt na horách je pro těhotnou velmi výhodný. Taková procházka na čerstvém, horském vzduchu, udělá dobře nejenom jí, ale i miminku. Odpočine si, nemusí se starat o domácnost a je na blízku své rodině.

Pohyb v těhotenství je důležitý. Připravuje a uvolňuje

Pohyb v jakékoliv formě hraje v našem životě velkou roli. Vede nejen k psychické a fyzické kondici, ale napomáhá i zabránit změnám, které souvisejí s těhotenstvím, a připravuje tělo na porod tak, aby jeho průběh byl co nejlepší a nejrychlejší. Dokonce některé studie ukázaly, že u žen, které v těhotenství cvičily, se zkrátila délka porodu, snížil se výskyt komplikací, které mohly vést k císařským řezům, a ženy se po porodu rychleji zotavovaly. Dalším neméně důležitým pozitivním faktorem je vyplavování endorfinů, tzv. hormonů radosti, v průběhu cvičení.

Rozsah a intenzita pohybu jsou závislé na tom, zda žena již před těhotenstvím cvičila, či nikoliv. Pokud ano, pak lze v aktivitách pokračovat, popř. je vhodné je opravit. Pokud ne, pak není těhotenství dobou vhodnou na to vše dohonit, ale je třeba vybrat si takové cvičení, které je vhodné a doporučené pro těhotné.

Mezi ně patří:

  • chůze – může být i rychlejší, ale vždy by měla být ve zdravém prostředí, tedy v přírodě,
  • jízda na kole – pomalým tempem je pro těhotné vhodná. Nedoporučuje se jezdit v městském dopravním provozu, kde dochází k vdechování výfukových plynů s vysokým obsahem oxidu uhelnatého.
  • plavání – pobyt v bazénu si lze zpříjemnit také cvičením, které je přímo určené pro nastávající maminky. Pokud to situace dovoluje, je vhodnější navštěvovat bazény, které jsou určené přímo pro těhotné ženy,
  • tanec – zejména dnes jsou velice populární břišní tance, které budoucí maminky naučí lépe ovládat své tělo, správně dýchat a relaxovat. Vláčné, pomalé a houpavé pohyby orientálního tance dítě uklidňují. Dále se při tanci posilují břišní i zádové svaly a páteř, tedy partie těla, které jsou v těhotenství nejvíce zatěžovány. Tanec lze provozovat mnohdy až do konce těhotenství,
  • jóga – naučí těhotnou ženu držet rostoucí bříško a zafixovat si správné držení těla, vědomě pracovat se svaly pánevního dna a s dechem. Důležitou podmínkou pro kurzy jógy v těhotenství je kvalitní a profesionální vedení,
  • golf – fyzicky nenáročný sport, který lze provozovat ještě téměř před porodem.

Pro tělesnou aktivitu a sport v těhotenství platí některá omezení a doporučení:

  • necvičit a netrénovat až do úplného vyčerpání, 
  • tepová frekvence by neměla překročit 140 tep za minutu,
  • výkon nesmí vyvolat oběhové selhání – projeví se jako »černo před očima«,
  • výkon nesmí vyvolávat dlouhodobé zvyšování nitrobřišního tlaku a být podmíněn zadržováním dechu – snižuje se tím průtok krve dolní polovinou těla a zhorší se krevní zásobení plodu okysličenou krví,
  • nesmí docházet k prochlazení a provlhnutí, zvláště za větrného počasí, pro nebezpečí zánětu močových cest,
  • nesmí být riziko pádů a nárazů, které by způsobily zranění břišní dutiny, zhmoždění břišní stěny,
  • každé zranění, které je léčeno podáváním léků, může ohrozit plod.

Volbu sportovní aktivity v těhotenství je velmi vhodné konzultovat s gynekologem.

Zdroj: porodnice.cz, nasvah.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce