Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lze dodržovat zásady zdravé výživy i během svátečních dnů?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3516x )

Jana Martinů,vrchní dietní sestra VFN, 10. ledna 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní Janou Martinů, vrchní dietní sestrou VFN, která proběhla ve čtvrtek 10. ledna 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Dovolte mi přivítat mezi námi paní Janu Martinů, vrchní dietní sestru VFN, s níž si dnes budeme povídat na téma "Lze dodržovat zásady zdravé výživy i během svátečních dnů?"

JanaMartinů: Dobrý den, můžeme začít

Moderátor: Aby řeč nestála, jak se říká, dokážete o svátcích nemlsat? Já ne.

JanaMartinů: Samozřejmě hřeším asi jako každý, ale snažím se kontrolovat.

Moderátor: Na vině asi ve většině případů je fakt, že žena musí vařit, smažit, péci, nelze neochutnat, zda je to dost slané, sladké atd. Ostatní rodina má zase spoustu programů v televizi, čili spíš posedává - a má chuť něco zobat.

JanaMartinů: Ženy to mají v tomto případě asi opravdu těžší, jak jste uvedl. Ale pokud chci dodržet vytčené zásady, tak to určitě jde a je mnoho žen, které to zvládají bez problémů. Mlsající rodina může klidně pojídat nakrájenou zeleninu, či ovoce a prospěje tak i sama sobě.

Moderátor: To je pravda. Ale rodina příliš ochoty asi neprojeví - v některých případech. Asi bude v zájmu rodinného klidu schůdnější nechat je baštit po libosti, ale pak je přiměřeně prohánět - tu po parku v teplácích, tu na dvorek se smetím.

JanaMartinů: Žádná změna, pokud je zaváděna násilím a z donucení, nikdy věci neprospěje. Pak záleží na taktice a vlastně můžeme rodinu navést na zásady, postupně, aniž si to příliš uvědomí.

Moderátor: Přítelkyně se mi svěřila, že lstí snížila obsah cukru ve své kuchyni: míchá cukr půl na půl s um. sladidlem. Rodina si toho prý nevšimla, protože část skutečného cukru přehlušila nahořklou chuť sladidla.

JanaMartinů: To je přesně ono. Někdy opravdu se vyplatí jen trochu zapřemýšlet. Stejným způsobem můžeme postupovat např. při používání rostlinných tuků místo klasického másla. Při vaření použijeme rostlinný tuk a k přímé konzumaci máslo. Rodina si postupně na odlišnou chuť margarínů zvykne.

Moderátor: Tak u nás se zavedla Flora i na chleba a jediný komentář ze strany strávníků byl "Co to, že se máslo poslední dobou tak hezky roztírá?" Chuť jim zřejmě připadala stejná.

Tom: Dobry den, ja jsem si dal zavazek, ze pres svatky nebudu jist ani krupky a chipsy ani sladke a diky tomu mi nebylo spatne, i kdyz jsem jinak jedl hodne. Spatne mi bylo az na Silvestra. Ale ted vazne: jake vitaminy by mel clovek konzumovat, aby byl zdravejsi?

JanaMartinů: I tak lze řešit svátky.Teď by bylo dobré v tomto úsilí vydržet. Protože nejrůznější brambůrky, buráky a ostatní nám zbytečně přivádějí nadměrné množství energie a tuků. Myslím, že něž vitamíny - pokud myslíme jejich tabletovou formu, je lepší zvýšit konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce. Jednak nám dodají potřebné vitamíny a minerální látky, ale také poskytují našemu organismu dostatek vlákniny, která prospěje našemu zažívání.

Tom: Problém mnoha lidí je, že ráno brzy vstávají a nedokáží se nasnídat (ne s časem, ale žaludek se neprobudil), maximálně čaj nebo kávu. V poledne oběd nestihnou, to je půl bagety při troše štěstí (ve tři odpoledne už to pak nemá cenu) a konečně v klidu mohou jíst až večer doma. Co byste nám takovým poradila?

JanaMartinů: Takto se bohužel stravuje značné množství lidí. Je pouze jediná rada, musím chtít to změnit sám. Pokud nechci nikdo mě nedonutí.

Tom: Co si myslíte o nápojích Ultra Fit ´n Slim a podobných reklamách? Jsou fakt účinné nebo si spíš uškodíme?

JanaMartinů Myslím, že podobné přípravky určitě organismu neuškodí, ale nejsem jejich propagátorem. Někomu však můžou posloužit jako psychická "berlička" pro dodržování redukční diety.

Hanka: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda není abnormální, když jsem za 14 dní (přes svátky) přibrala 3-4 kg. Moje dcera 2 kg. A to jsme byli 4 dny na horách a lyžovali jsme.

JanaMartinů: Abnormální to není. Jde vždy o to, aby byl příjem energie vyrovnaný s jejím výdejem. Pokud se tato rovnice vychýlí k jedné, či druhé straně, pocítíme to na svém těle. Takže i když jste sportovali, byl váš příjem větší a tím i ten váhový přírůstek.

Hanka: Je pravda, že rychlejšímu zhubnutí "nabytých" kg pomůže pití velkého množství tekutin a kolik?

JanaMartinů: Pro Hanku: Někdy se říká, že hlad je převlečená žízeň . Pitím můžeme zahnat chuť na různá "mezi jídla" - tedy sladkosti, brambůrky atd. Pokud však nesnížíme příjem potravy a budeme pouze víc pít, tak určitě nezhubneme. Záleží také, co budeme pít. Slazené limonády určitě do pitného režimu nepatří. Ten by se měl pohybovat v množství 2,5-3 litry tekutin denně.

Sarka: Dobry den, diskutujeme doma, zda je zdravi skodlive rano nesnidat. Bohuzel do sebe pred desatou hodinou nic nedostanu. Pracuji od osmi, tzn. ze vstavam tak v pul osme. dopoledne vetsinou jim tak jablko. Myslite, ze je to skodlive nesnidat?

JanaMartinů: Pokud jste na tento stravovací rytmus zvyklá a nedělá vám potíže, tak proč ne. Obecně by však mělo platit ono známé : snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli - i když ne doslova.

Venca C.: Ja bych mozna trosku zmenil otazku: Co si Vy, pani Martinu, predstavujete pod pojmem "zdrava vyziva"?

JanaMartinů: Zdrava vyživa je v dietologii daný termín, rozumí se pod ním rozložení jednotlivých živin, obsah vitamínů, minerálů a vlákniny .

Venca C. Ptam se z pohledu muze: Jsem presvedcen, ze zenske telo potrebuje trochu neco jineho nez moje. A mam trochu strach, ze moderni predstava "zdrave vyzivy" je prizpusobena zenam...jinymi slovy: jsem presvedcen, ze mi tucne maso jednou dvakrat tydne vubec neskodi (a ani ostatni "pochoutky")

JanaMartinů: Ženy nepotřebují jiné pokrmy než muži, mají jen nižší spotřebu energie. Většinou však jim záleží na udržení optimální hmotnosti více, než mužům a proto ji zásady zdravé výživy osvojují rycheji.

Tereza: Mam zvysenou hladinu cholesterolu, prestoze ziju zdrave a dodrzuju dietu, porad nevidim vysledek. Myslite, ze je to geneticky a neovlivnim to?

JanaMartinů: Hladina cholesterolu může být ovlivněna i geneticky, pak se upravuje pouze dietou velmi obtížně. Ttaké anikoncepce zvyšuje u někoho hladinu cholesterolu.

Tereza: Ale co mam tedy delat, zatim mam hladinu 6,2, ale bojim se, ze az budu starsi, tak se to bude zhorsovat. Vubec nevim, co mam delat.

JanaMartinů: Psala jste, že dodržujete nízkocholesterolovou dietu, pokud je tomu tak a hladina vašeho cholesterolu se nemění je důležitá i konzultace s vašim praktickým lékařem

Tereza: Lekar mi rika, ze az budu starsi, tak dostanu leky. Ale ja zadne leky nechci.

JanaMartinů Pokud nechcete léky, je ještě jedna možnost. Na našem trhu je k dostání rostlinný tuk obohacený o rostlinné steroly, které zabraňují vstřebávání cholesterolu z potravy do organismu, Zkuste vyzkoušet tuto variantu.

Tereza: Uz jsem neco slysela, ale opravdu to pomaha? Ja tuky prakticky nepouzivam, jenom oleje.

JanaMartinů : Je opravdu účinný. Výsledek se při pravidelné doporučené konzumaci dostaví po třech týdnech, není však trvalý, tento rostlinný tuk je nutné, tak jako léky na snižování hladiny cholesterolu používat pravidelně.

blesksoft: Přes svátky jsem přibrala ale nyní jsem už 1 kg zase shodila a dál to nejde. Jsem na mateřské dovolené a ještě kojím Měla jsem 50 kg a v únoru jdeme na ples a v šatech budu vypadat hrozně. Co teď?

JanaMartinů Při kojení se redukce hmotnosti nedoporučuje, neboť látky, které organismus při hubnutí odbourává se vstřebávají do mateřského mléka. Proto bych s redukcí hmotnosti počkala až do období kdy přestanete kojit a zvolila raději jiné šaty třeba od kamarádky.

Venca C.: pro blesksoft: materstvi Vam urcite slusi! gratuluju

blesksoft: Myslíte si, že bude mé mateřské mléko špatné pro dítě, když jsem přestala jíst maso a sladké ?

Venca C.: ad materske mleko: tak to mne taky zajima...

JanaMartinů Určitě byste neměla ze svého jídelníčku maso vyloučit úplně, ale zařadit bílá masa - drůbež, ryby - hlavně mořské. Vyloučení sladkého na závadu není. Vaše strava by měla být co nejpestřejší a měla by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny.

Venca C.: cetl jsem ve Vesmiru, ze morske ryby jsou velice zdrave, ale jejich premira (bohuzel nebylo upresneno, co premira znamena), take neni dobra

JanaMartinů Veškeré látky, které matka příjme do těla přecházejí do mateřského mléka, proto by se měla stravovat velmi promyšleně a zodpovědně. S kojením by se také nemělo končit před dosaženým 6. měsícem stáří dítěte Opravdu také nevím co přemíra znamená, ale v naši zeměpisných šířkách a při našich stravovacích návycích nám jistě nehrozí. Mořské ryby, zvlášť ty z chladných moří obsahují vícenenasycené mastné kyseliny ve velmi vhodném složení a lze je jen doporučit a to alespoň 2x týdně.

Venca C.: hm, to je asi problem vsech podobnych studii: nidko si netroufne rici presne mnozstvi - minimalne proto, ze je to velice individualni a vysledky tech studii take nejsou jednoznacne (protoze vsechno souvisi se vsim)

blesksoft: Mému dítěti je dvacet měsíců a plně jsem ho kojila do šesti měsíců bez jakýchkoli přídavků.Velmi dobře prospívá - při porodu měl 4kg, v roce 12,5kg a nyní 14,5kg.Dobře jí a 4x denně ještě kojím.

JanaMartinů Kojení nejenže poskytuje dítěti látky k nasycení a mnoho ochranných látek a přispívá také k psychickému vývoji a upevnění vztahu mezi dítětem a matkou. V tomto směru vám lze jen gratulovat.

blesksoft: Do jakého věku by mělo být dítě kojeno.Názory se hodně liší.

JanaMartinů Do kdy kojit, se i názory pediatrů mnohdy opravdu liší. Já osobně si myslím, že by nemělo být přerušeno násilně a pokud maminka může, měla by v kojení pokračovat i po druhém roce dítěte.

dupalova: Zajímal by mne názor paní Jany, na smažení "klasické" a smažení ve frit.hrnci z hlediska tučnosti cílové potraviny.

Jana Martinů: Ve fritéze se lépe dodrží stálá teplota tuku a nedochází tak rychle k jeho přepálení a znehodnocení. Je také důležitý výběr vhodného tuku a následná manipulace po ukončení fritování. Tuk - pokud jej chceme dále použít- by se měl zbavit zbytků potravin a měl by se uchovávat v lednici a nenechávat jej ve fritéze na pracovní ploše v kuchyni.

Lida: Dobry den, nevim jestli jste se o tom uz nebavili, ale myslim, ze udrzet se o svatcich a netloustnout je otazka silne vule - a ta mi strasne schazi mate nekdo zkusenosti, rady, ... Pomoc!, pani Jano Martinu, nejaky pripravek, ktery mi pomuze odpoutat se od te spousty cukrovi?

JanaMartinů: Mate určitě pravdu, že se jedná o otázku silné vůle. Důležité je také mít přehled co a hlavně kolik jsem toho snědla. Je proto dobré "neuzobávat" cukroví z mísy, ale odebrat si na talířek. Tak vím kolik jsem toho vlastně snědla a snáze mi to pomůže si již další porci nevzít.

Lida: ...jenze ja si ty talirky nandam dva, ja to vazne nedokazu!

JanaMartinů: K přípravku, který by vás pomohl odpoutat od cukroví mě napadl jen provaz a nechat si s ním svázat ruce. Ale vážně, pokud sama nebudete chtít, tak vás nic a nikdo nepřesvědčí a nepomůže, prostě to bez té silné vůle nejde, jinak vždy najdeme nějaké to ale.

blesksoft: pro Lídu: Když jsem 1.ledna zjistila kolik jsem přibrala, šlo všechno cukroví z domu a sladkosti se nesmí jíst před mýma očima. Je to těžké když mám tři děti, ale snažím se chuť na sladké zahnat prací a pohybem.

Lida: tak to jsem se bala, ze se od Vas dovim, ale na druhou stranu: od zari chodim na aerobic, chodim tam pravidelne a musim rici, ze z toho mam moc dobry pocit

JanaMartinů: I to je jedna z cest, jak si posílit vůli. Někdy je jí dost zapotřebí, aby se člověk donutil si jít zacvičit, když je po celém dni unavený. Takže když vám to jde tady, tak proč ne příště s cukrovím. Přeju hodně zdaru!

Lida: dekuju je mozne nekde navstevovat nejaky krouzek lidi, kteri maji podobne problemy jako ja? neco jako skupinova terapie... Nevite o necem?

JanaMartinů: Pokud myslíte kurzy pro redukci váhy, tak ty jistě existují . Známé je sdružení ISTOB dr. Málkové, nebo klub Diana.

Lida: Myslite, ze k nim muzu mit duveru? Radsi bych, kdyby to bylo neco, co patri pod nemocnici. Bojim se, ze bych byla tlacena k pouzivani pripravku od firem, ktere maji s takovym (soukromym) zarizenim smlouvu.

JanaMartinů: Pokud mám zkušenost právě se sdružením ISTOB , tak zde určitě nebudete ke koupi žádných přípravků nucena. Paní Dr. Málková je známá zastánkyně přirozené redukce hmotnosti - můžu doporučit.

Lida: tak to rada slysim, dekuji, nashledanou

dupalova: Absolvovala jsem obojí a mohu lidem doporucit pouze ISTOB

Moderátor: Přiblížila se hodina konce našeho povídání, prosím o poslední otázky. Zároveň tímto děkuji paní Martinů za trpělivost a vyčerpávající odpovědi a všem diskutujícím za účast. Na shledanou příští čtvrtek!

JanaMartinů: Já také všem diskutujícím děkuji a loučím se.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce