Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Menopauza - životospráva jako účinná zbraň

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7887x )

Menopauza přichází průměrně mezi 49. a 51. rokem věku ženy. Už několik let předtím však dochází k hormonálním změnám, které jsou provázené více či méně nepříjemnými příznaky. Nejedná se tedy o jednorázový zvrat, ale o několikaletý proces proměny ženského organizmu. Doba, kdy u žen dochází k přechodu, není určena pouze geneticky, ovlivňuje ji také zdravotní stav a některé další faktory, jakými jsou například kouření nebo obezita.

shutterstock.com

Proměny ženského organizmu

Ženy v přechodu se často cítí osamělé, protože jejich dospělé děti vyletí z hnízda a už nestojí o tolik maminkovské péče a pozornosti. Pocity osamění ve spojení s hormonálními změnami v organizmu s sebou přinášejí velký nápor na životosprávu. Hormonální změny totiž způsobují objektivní změny chutí, většinou směrem k nezdravému způsobu stravování – méně zeleniny, více tuku a cukru. Ženy mají typicky příjemné pocity z konzumace jídla, obvykle sladkého. Změny chuťových preferencí (i samotné chuti k jídlu) jsou obdobné jako v těhotenství. Na rozdíl od těhotenství trvajícího necelý rok však přechod a doba po něm často představuje třetinu celkové délky života ženy. V přechodu jsou navíc ženy náchylné k experimentování s dietami, většinou ne zrovna tím nejšťastnějším způsobem. V praxi se ukazuje, že snaha o ozdravění stravování často znamená nedostatek důležitých živin ve stravě, zato s převahou sacharidů. V jídelníčku obvykle chybí vejce, mléčné výrobky a maso.

Čtěte také: Pomoc přírody v klimakteriu

Období přechodu bývá doprovázeno i dalšími režimovými změnami, zejména sníženou fyzickou aktivitou podporovanou únavou, bolestmi zad nebo nohou. Nevhodné složení jídelníčku a nedostatek pohybové aktivity podporují takové negativní zdravotní prognózy, jako je zvýšená hladina LDL cholesterolu, nižší hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina triglyceridů (triacylglycerolů), vyšší krevní tlak. Se změnou hormonálních hladin dochází také k nevyhnutelným změnám v rozložení a ukládání tuku v těle – ženská postava se zakulacuje, především v oblasti břicha a pasu (z typu „přesýpací hodiny“ na typ „jablko“), což je jedním z významných rizikových faktorů srdečních a cévních onemocnění.

Čtěte také: Mýty a pravda o ženské menopauze

K dalším nepříjemným příznakům přechodu patří zadržování vody v organizmu a vysychání sliznic, vedoucí mimo jiné k problémům s trávením až zácpě. Trávicím obtížím napomáhá i změna stravování, která mění složení střevní mikroflóry a může snižovat motilitu trávicího ústrojí. Anebo naopak, mohou se vyskytnout projevy zvýšené motility tenkého střeva vedoucí k řidší stolici. Důsledkem pak je i porucha vstřebávání některých živin a dysmikrobie – změny charakteru stolice, bolesti břicha, nadýmání, škroukání. Postupné až plíživé změny spojené s obdobím přechodu s sebou přináší kromě trávicích obtíží zejména zvýšený výskyt srdečně-cévních onemocnění a osteoporózy.

Ženy sobě

Důvodů, proč by se ženy měly starat nejen o své blízké, ale také o sebe a svoje zdraví, je více než dost. Čím dříve začnou s ozdravováním svého životního stylu, tím lépe – ideálně ještě v době, kdy si příliš rizik neuvědomují, tedy okolo 40. roku věku. Začít však není nikdy pozdě! Ozdravení návyků pomůže eliminovat průvodní projevy přechodu, významně snížit rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění nebo osteoporózy a v konečném důsledku zlepšit kvalitu života i prodloužit jeho délku. To ale vyžaduje analýzu stravování (včetně dalších režimových návyků) a jeho postupnou úpravu ve spolupráci s nutričním terapeutem. Pokud hrozí, že některé konzumované potraviny mohou způsobit zažívací obtíže, konzultace s odborníkem je rozhodně rozumnější než „samopéče“. Praxe navíc jednoznačně ukazuje, že nesprávné uplatnění doporučení ke zdravému stravování může zvýšit riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Rizikový je i fakt, že ženy mají nejvíce informací týkajících se problematiky zdraví v období menopauzy a po ní z internetu, a to v téměř 42 %. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi ženami ve věku 45–65 let. Pouze v lehce přes 22 % mají ženy nejvíce informací od svého ošetřujícího lékaře.

Čtěte také: Hormonální léčba pomůže zmírnit příznaky menopauzy

Celková životospráva ženy v přechodu do menopauzy (lépe ještě dříve) by měla být ideálně s absencí kouření a zaměřená na pravidelnou pohybovou aktivitu. Ta je však dle průzkumu realitou jen necelých 28 % žen ve věku 45–65 let. Jídelníček by měl být pestrý, vyvážený, bez zbytečných excesů a reakcí na různé módní vlny, s důrazem na složky, které jsou u žen v tomto období velmi důležité, ale bohužel často opomíjené. Pozitivní je fakt, který vyplývá z průzkumu, že téměř 70 % žen jí pravidelně, a to 4–5x denně a téměř 69 % pravidelně snídá, což patří mezi další důležité zásady správného stravování nejen žen v období přechodu.

tabulka menopauza

tabulka menopauza

Mgr.StarnovskaMgr. Tamara Starnovská
Oddělení klinické výživy Thomayerovy nemocnice
Fórum zdravé výživy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce