Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Menstruační kalíšek - inovativní menstruační pomůcka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1317x )

Varianta hygienických pomůcek pro ženy je v dnešní době nepřeberná. Vložky a tampony v různém provedení jsou běžnou součástí života ženy. Co ale takové menstruační kalíšky?

shutterstock.com

Kalíšek sbírá menstruační krev uvnitř pochvy a zavádí se obdobně jako menstruační tampon. Po zavedení těsně přilne ke stěně pochvy (vytvoří se podtlak) a tak je zaručeno, že krev stéká pouze do něj a ne ven. Na rozdíl od tamponů se krev do kalíšku neabsorbuje, kalíšek je možné po vyjmutí umýt a znovu použít. Pojme kolem 20 ml tekutiny. Podle síly menstruace se vyjímá, vyprazdňuje a oplachuje vodou v intervalu od 4 do 12 hodin. Na začátku a na konci menstruačního období se sterilizuje (varem nebo chemicky). Skladuje se v látkovém sáčku, nebo v prodyšné nádobě.

Před prvním použitím menstruačního kalíšku je nutné ho sterilizovat

Existuje několik způsobů sterilizace:

  • Nejjednodušší je kalíšek vyvařit v hrnci, alespoň po dobu 5 minut (do vody se může přidat pár kapek citronové šťávy proti usazování vodního kamene).
  • Vyvaření je možné též v mikrovlnce s použitím speciálního silikonového kelímku na sterilizaci.
  • Chemická sterilizace je možná za použití sterilizačního roztoku či tablet (ty po rozpuštění sterilizační roztok vytvoří). Po chemické sterilizaci je doporučeno kalíšek důkladně opláchnout čistou vodou, aby se zbytky dezinfekce nedostaly do kontaktu s poševní sliznicí.

Během menstruace již kalíšek není nutné sterilizovat v případě, že ho někde neodložíte (např. na umyvadlo). Vždy ho pouze vyjmete, vypláchnete čistou pitnou vodou a poté ho znovu zavedete.

Zavedení a vyjmutí kalíšku

Zavedení menstruačního kalíšku je obdobné jako zavedení menstruačního tamponu. Samozřejmá je důkladná hygiena rukou (umytí rukou mýdlem, na usušené ruce je možné použít antibakteriální gel a nechat zaschnout). Ideální poloha pro zavedení kalíšku je v podřepu. Kalíšek se složí napůl, uchopí mezi palec a ukazováček a zavede se celý do pochvy, kde se rozvine a přitiskne k poševní stěně. Vznikne tak podtlak, který je potřebný k tomu, aby krev neunikala mimo kalíšek. Pro ujištění správného zavedení je možné lehce zatáhnout za stopku kalíšku – pokud by šel kalíšek lehce vytáhnout, znamená to, že se nerozvinul a nevytvořil se podtlak. Pokud lehce vytáhnout nepůjde, zavedení bylo správné. Ujistit se o rozvinutí kalíšku lze také obkroužením kolem kalíšku prstem. Nejdéle po 12 hodinách je čas kalíšek vyprázdnit. Pro vyjmutí je zapotřebí zrušit podtlak vzniklý při zavedení. Provede se to stisknutím spodní části kalíšku a nahnutím do strany – tím se ústí kalíšku oddělí od poševní stěny a snadno půjde vyjmout z pochvy. Při vyjímání kalíšku je možno využít i stopky, která je opatřena protiskluzovými drážkami. Vyjmutí kalíšku také usnadní zapojení svalů pánevního dna. Po nabytí jistoty v praktickém zavádění a vyjímání některé ženy zjistí, že je pro ně stopka na kalíšku přebytečná. Stopka někdy může také mechanicky dráždit poševní sliznici. V tom případě je možné stopku zkrátit, nebo odstřihnout úplně. Někteří výrobci menstruačních kalíšků od stopky upouštějí, nebo ji nahrazují očkem či kuličkou.

Opětovné zavedení během menstruace

Při vyjmutí během menstruace kalíšek pouze omyjte čistou chladnou vodou a znovu si ho zaveďte. Zkontrolujte, zda jsou malé otvory pod horním okrajem kalíšku průchodné (slouží k usnadnění vyjmutí kalíšku). Můžete kalíšek naplnit vodou, zakrýt dlaní a kalíšek zmáčknout - voda vystříkne dírkami.

Pokud byste používání během menstruace přerušila a kalíšek nějakou dobu nepoužívala, je vhodné ho před dalším použitím znovu sterilizovat.

Péče po menstruaci

Po menstruaci kalíšek vyčistěte důkladněji pomocí měkkého kartáčku a jemného mýdla. Mýdlo můžete pro čištění používat i během menstruace, obzvláště vhodné je to u žen, které trpí vracejícími se gynekologickými obtížemi.

Kalíšek může během používání změnit barvu, nemění se tím jeho vlastnosti a neznamená to, že by byl špinavý.

Výhody

  • Životnost menstruačního kalíšku - může být až 15 let, proto jednou z největších výhod menstruačního kalíšku je jeho šetrnost k životnímu prostředí. 
  • Investice vložené do nákupu kalíšku se vrátí zhruba za rok jeho užívání, tedy úspora financí je další výhodou.
  • Je bezpečný – tekutinu, kterou sbírá, nijak neabsorbuje (na rozdíl od tamponů) a díky tomu se v pochvě udržuje stále správné ph sliznice, jež ji chrání před infekcemi a kvasinkami.
  • Menstruační kalíšek je také velmi diskrétní – není vidět ani cítit a můžete jej mít jak při sportu, tak i přes noc.
  • Asi největší benefit je v délce doby, po kterou poskytuje ochranu před protečením – podle síly vaší menstruace je možné mít kalíšek 4 až 8 hodin, po které sbírá tekutinu. Kalíšek totiž pojme 3x více tekutiny než běžný tampon.
  • Během používání menstruačního kalíšku lze provozovat jakýkoli sport, plavat a navštěvovat saunu. Navíc odpadá dilema jak zacházet se šňůrkou od tamponu při toaletě.
  • Většina menstruačních kalíšků je průhledná a opatřena ryskami s čísly, udávající objem. Díky tomu lze snadno orientačně zjistit sílu menstruace. Menstruační kalíšek mohou používat i ženy se zavedeným nitroděložním tělískem - riziko nechtěného vytažení tělíska není statisticky nijak vyšší, při používání tamponů či menstruačního kalíšku, oproti vložkám.

Nevýhody

  • Nespornou nevýhodou používání menstruačního kalíšku, oproti tamponům a vložkám, je potřeba jeho desinfekce na začátku a na konci menstruace.
  • Nutnost vyplachování kalíšku v průběhu menstruace je vázána na dostupnost tekoucí vody. Frekvence vyplachování se odvíjí od síly menstruačního krvácení, které je individuální. Při průměrně silné menstruaci však stačí dodržet maximální doporučený interval, tj. 12 hodin.
  • Manipulace na veřejných toaletách je pochopitelně náročnější než u jednorázových menstruačních pomůcek. V takovém případě je vhodné využít toaletu pro invalidy s umyvadlem, popřípadě kalíšek na toaletě vypláchnout čistou vodou z lahve. Vytírání kalíšku toaletním papírem nebo ubrouskem není doporučováno. Při prvních praktických zkušenostech s vyjímáním kalíšku je složité vyhnout se přímému kontaktu s krví. Po dostatečném nácviku však k potřísnění dojde zcela výjimečně. Pohled na krev je však nezbytný. Z tohoto důvodu by mohlo být problematické používání menstruačního kalíšku ženami s hematofobií. 

Protékání menstruačního kalíčku

Stejně jako u tamponů, tak i u menstruačních kalíšků může dojít k protékání. To může být způsobeno ze dvou příčin:

  1. Špatně zvolená velikost kalíšku či jeho neúplné rozvinutí.
  2. Naplněná kapacita kalíšku (horní okraj je opatřen 2, 4 či 6 otvory pro odtok krve). Z těchto důvodů je patrné, že riziko protékání je vyšší na začátku používání menstruačního kalíšku. Po dostatečném nácviku zavádění a odpozorování síly menstruace se však toto riziko snižuje na minimum. Do té doby je vhodné používat zároveň slipové vložky. Výběr správné velikosti menstruačního kalíšku je další nevýhodou. Na trhu je již k dostání velké množství různých značek a velikostí. Většina výrobců nabízí dvě velikosti kalíšku – menší a větší (pro ženy, které rodily). Kalíšky se liší i tvrdostí použitého materiálu. Pro panny platí stejné pravidlo jako u tamponů, kdy záleží na tvaru panenské blány.

Kalíšky jsou v současné době považovány za plnohodnotnou alternativu k vložkám či tampónům, a výběr konkrétní hygienické potřeby je tak otázkou preference konkrétní ženy. Je možné, že některým ženám nebude vůbec vyhovovat.

Zdroj: www.menstruacnikalisky.cz , www.kalisek.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce