Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Moučnivka: Bílý povlak na jazyku trápí děti i dospělé

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18650x )

Moučnivka neboli soor je kvasinková infekce úst, která se projevuje nejčastěji bílým povlakem na jazyku. Nejčastěji postihuje kojence do jednoho roku, ale i dospělé jedince s oslabenou imunitou.

shutterstock.com

Moučnivka je druhem onemocnění zvané kandidóza. Postihuje děti i dospělé, ale nejčastěji se objevuje u kojenců do 1 roku věku, kteří ještě nemají dostatečně vyvinutou přirozenou obranyschopnost. Jedná se o kandidózu, kterou způsobují kvasinky rodu Candida albicans. Tyto kvasinky jsou běžně součástí lidského těla a nachází se hlavně v ústech a střevní mikroflóře. Problém nastává ve chvíli, kdy se přemnoží, naruší přirozenou rovnováhu a propuknou v kvasinkovou infekci. 

Nejvíce náchylné k rozvoji moučnivky jsou předčasně narozené děti, miminka s nízkou porodní hmotností a novorozenci, kterým je nutné nasadit okamžitě po porodu antibiotika. Novorozencům se může Candida dostat do úst při průchodu porodními cestami v případě, že matka při porodu nemá doléčenou kvasinkovou infekci. Moučnivka může vzniknout používáním dudlíků a saviček, stejně tak i jako následek léčby antibiotiky. Během kojení může kojenec infikovat svou matku, přesněji její citlivé prsní dvorce a bradavky. Ty jsou pak zarudlé, extrémně citlivé, rozpraskané, kojení je značně bolestivé. V takovém případě je nutné léčit nejen miminko, ale i jeho matku. Lehčí formy nemoci dítě obvykle nijak netrápí, může ale způsobovat bolest, neklid a potíže s příjmem stravy. Moučnivka se může objevit v ústech již u týdenního novorozence. Po 1 roce věku je již vzácná.

Dospělý člověk onemocní většinou ve chvíli, kdy má sníženou imunitu vlivem vážné nebo dlouhodobé nemoci. Kvasinkovou infekci mohou způsobit antibiotika, na vině však může být také nevhodná strava s převahou cukrů, chronický stres nebo hormonální antikoncepce.

Příznaky moučnivky

Moučnivka se projevuje bílým nebo lehce nažloutlým povlakem na jazyku, na tvrdém i měkkém patře nebo vnitřní části tváří. Někdy se může přidat také sucho v ústech či bolest v krku. Následkem pak může být chrapot způsobený podrážděním krku. Kvasinka se však může dostat i do hltanu. Jsou však lidé, kterým moučnivka nezpůsobuje žádné výrazné potíže.

U dětí může být nástup moučnivky zcela nenápadný a často si jí maminky všimnou až po několika dnech. Moučnivka u kojenců se projevuje bílým, někdy lehce nažloutlým povlakem na jazyku (občas také puchýřky na jazyku zároveň s povlakem), v závažnějších případech se může rozšířit na tvářovou sliznici a na patro. Postižená místa mohou dokonce lehce krvácet. Dítě bývá neklidné a plačtivé. Může odmítat potravu. Jestliže se kvasinky přemnožily v ústech, je velmi pravděpodobné, že je jich nadbytek i v zažívacím traktu dítěte. To pak způsobuje bolesti bříška a problémy s plynatostí. U dětí se může moučnivka projevit také zčervenáním nebo výskytem puchýřků v oblasti konečníku.

Léčba moučnivky

Pokud je Candidou postižený pouze jazyk a nedochází k zavlečení infekce do patra a dalších částí ústní sliznice, většinou není třeba moučnivku léčit. Je vhodné dbát na zvýšenou hygienu dutiny ústní a pravidelné vyváření dudlíků, saviček, kousátek i hraček, které si dítě vkládá do úst. Zároveň je vhodné pravidelné užívání širokospektrálních laktobacilů.

Pokud moučnivka u dětí z jazyku během 3-4 dnů nezmizí spontánně, nebo pokud postihne celá ústa a dítě odmítá krmení, je nutné navštívit lékaře, který předepíše vhodnou léčbu. Léčba moučnivky probíhá pomocí antimykotických přípravků či genciánové violeti, kterou je potřeba ústní dutinu pravidelně otírat a vyplachovat. 

Pokud je dítě kojeno, je nutné léčit dítě i maminku. Léčivý přípravek se tedy aplikuje nejen do pusinky dítěte, ale i na bradavky maminky. S vhodnou volbou léčebných přípravků se vždy poraďte se svým lékařem.

U dospělých je léčba stejná jako u kojenců a maminek. 

Moučnivka má bohužel tendenci se po vyléčení vracet.

Prevence moučnivky

Při a po léčbě moučnivky je nutné dodržovat hygienická opatření – dokonalé vyváření lahviček, dudlíků, saviček, kousátek i hraček, které si dítě vkládá do úst. Tím se zabrání návratu moučnivky, která má tendenci se opakovat. 

Dbejte též na hygienu rukou a často měňte vložky do podprsenky, aby byla prsa v suchu. Vlhké a teplé prostředí naopak množení kvasinek podporuje. Nezapomeňte také na důkladnou hygienu prsních kloboučků, pokud je při kojení používáte. 

Kvasinkám se daří ve vlhkém a teplém prostředí. Kvasinky se živí cukrem. Kojící maminky by tedy měly dodržovat základy zdravé životosprávy, upravit svůj jídelníček a omezit přísun cukru. Vyhněte se sladkým nápojům a sladkostem a omezte pití kávy.

U dospělých, kteří již moučnivkou trpěli nebo mají oslabenou imunitu, je možné podniknout preventivní kroky. Jednak posílit imunitní systém, zvýšená hygiena, omezení cukru a zvýšená konzumace potravin bohaté na probiotika. Na podporu imunity doporučují obvykle užívání širokospektrých laktobacilů.

Ideální prevencí moučnivky je také pravidelný pohyb a snížení hladiny stresu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce