Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Najděte si průvodce na cestě k štíhlé linii

( | přečteno: 3106x )

Zrušili byste nejraději všechna zrcadla? Nákup oblečení je pro vás utrpení a na koupaliště se kvůli své postavě vydáváte jedině v noci? Na tento stav se ale lze dívat i z té lepší stránky. Právě absolutní znechucení sebou samým je tou nejlepší motivací ke změně.

Zrušili byste nejraději všechna zrcadla? Nákup oblečení je pro vás utrpení a na koupaliště se kvůli své postavě vydáváte jedině v noci? Na tento stav se ale lze dívat i z té lepší stránky. Právě absolutní znechucení sebou samým je tou nejlepší motivací ke změně. Protože tím nejdůležitějším předpokladem pro úspěšné zhubnutí je vaše rozhodnutí – že opravdu a skutečně chcete se sebou něco udělat. Rozumně zhubnout se vždy vyplatí. Své o tom ví například Lenka Urbanová z Prahy. Té se podařilo během roku shodit dvacet tři kilogramů. Místo hledání své konfekční velikosti v nadměrných velikostech si kupuje oblečení s visačkou 42. nadváhaSvou nově nabytou postavu a pocit sebedůvěry si nemůže vynachválit. „To se vůbec nedá popsat. Určitě to za to stojí. Získala jsem obdiv u svých kolegyň a nakonec i manžel a děti jsou rády, že mají štíhlou mámu,“ říká atraktivní žena, které by nikdo nehádal její věk.

Odměnou za úspěch ale není jen nové sebevědomí a jasnější pohled na svět, ale i podstatné zlepšení zdraví. Obezita je rodnou sestrou cukrovky, přispívá k vysokému tlaku, zvyšuje cholesterol a riziko rakoviny – není proto divu, že každé shozené kilo se kladně projevuje i na celkové kvalitě a délce života. „Dá se říci, že pro obézního člověka jeden trvale zhubnutý kilogram znamená tři měsíce života navíc,“ říká internista Petr Sucharda.

Nikdo ale netvrdí, že zhubnout a už nepřibrat je snadné. Není – je to dokonce těžší než skoncovat s cigaretou či alkoholem. Těch se můžeme vzdát úplně, jíst ale musíme. „Zhubnout je jedna věc. To ještě nemusí být tak těžké. Těžší je přejít na nový způsob života,který nás bude uspokojovat po všech stránkách a při tom bude zdravější; bude obsahovat méně přijímané energie a více té vydávané. Vše se hodně točí okolo jídla a stravování vůbec i pohledu na svět kolem nás. Jíst zkrátka musíme, a nejen to, je to pro řadu z nás i určitý druh radosti. Je třeba si najít způsob, který je člověku příjemný a při tom je přiměřený jeho povaze,“ říká psycholožka Zdenka Sládečková, která se problematikou hubnutí dlouhodobě zabývá. Také ona ví, o čem mluví. Byly doby, kdy vážila o pětadvacet kilogramů více.

Než v nás ale pocit znechucení vygraduje natolik, abychom se rozhodli se sebou něco udělat, má za sebou většina lidí desítky pokusů, při kterých střídavě snižovali váhu a vzápětí opět přibrali kila navíc, často víc, než byl původní úbytek. I tady totiž platí, že těžko je člověku samotnému a na cestě k spokojenosti se svým tělem je dobré si najít průvodce. Někoho, kdo odhalí, kde děláme chybu, a kdo nás podpoří, když se původní odhodlání vytrácí. Takovým spojencem může být dietní poradce, psycholog nebo lékař. „Většina pacientů prostě potřebuje trvalou kontrolu, neumějí se kontrolovat sami. obezitaDokážou se hlídat měsíc či dva, ale pak potřebují někoho, kdo je zváží, změří a řekne jim, kde případně stále ještě dělají chybu. Důležitý je správný přístup a správné načasování terapie. Pokud někdo má zrovna tisíce jiných rodinných a pracovních starostí, nemá cenu, aby se pouštěl do hubnutí. Je také třeba, aby pacient pochopil, že změny, které mu navrhujeme, jsou celoživotní, že léčba obezity není krátkodobá věc,“ vysvětluje obezitoložka Petra Šrámková, jak taková spolupráce může vypadat.

Prvním kontaktem může být adresa hubnuti.ordinac.cz. Naleznete tu speciální internetový program pro snižování nadváhy. Když zadáte svoji výšku a váhu, automaticky se zde spočítá váš Body Mass Index . Na základě jeho výpočtu vám program nabídne další postup – můžete se rovnou objednat na konzultaci k lékaři anebo se s odborníkem poradit po internetu. K dispozici jsou rovněž rady a informace o nadváze, různá doporučení, jak lze postupovat při zavádění změn v životním stylu apod. Naleznete tu také seznam specialistů, pro které obezita rozhodně není kosmetická záležitost, ale zdravotní problém, který chtějí a umějí řešit. Nemusíte se stydět se na ně obrátit, ani pokud chcete zhubnout jen pár kilogramů do plavek – s návštěvou zubaře také není dobré čekat, až když zuby nesnesitelně bolí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce