Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nakoplo mě zrcadlo

( Komerční prezentace | přečteno: 3438x )

Byli hubený — umřeli, byli tlustý — umřeli taky.“ Přesně těmito slovy reagoval můj tatínek vždycky, když někdo v rodině začal mluvit o tom, že by měl pár kilogramů shodit.

 S váhou na houpačce

Alena Zvěřinová (1963)

„Byli hubený — umřeli, byli tlustý — umřeli taky.“ Přesně těmito slovy reagoval můj tatínek vždycky, když někdo v rodině začal mluvit o tom, že by měl pár kilogramů shodit. Jeho svérázný přístup k hubnutí možná pramenil z toho, že stejně jako moje maminka žil s nadváhou po celý život a kromě vysokého krevního tlaku neměl až do svého odchodu do penze výraznější zdravotní problémy. A tak jsem si v rodině se dvěma sourozenci užívala typické české kuchyně se zabijačkami u babiček, omáčkami, knedlíky a s tradičním pekáčem buchet v neděli.

Přesto jsem v dětství problémy s nadváhou neměla. Nepatřila jsem sice k nejštíhlejším „tyčkám“ ve třídě, ale vždycky jsem byla mezi spolužačkami nejvyšší nebo alespoň druhá nejvyšší. Jíst jsem mohla bez jakéhokoliv omezení i proto, že jsem od svých deseti let hrála basketbal, a tam rozhodně není o výdej energie nouze.

První pokus? Hladovka!

S dietami jsem se poprvé setkala na střední škole, zatím jen jako nezúčastněná pozorovatelka. Některá z mých kamarádek nebo spolužaček, případně spoluhráček občas přišla se „zaručenou dietou“ a vydržela o ní plamenně hovořit třeba i několik dnů. Pak obvykle přestala a nikde se nechlubila, jakých výsledků díky tomu zázraku dosáhla. Připadalo mi to k smíchu. Přibývat na váze a přemýšlet o hubnutí jsem začala až na vysoké škole. Přibylo mi studia a vysedávání v učebnách, na tréninky už mi nezbývalo tolik času, a protože se klasický jídelníček v rodinné kuchyni nezměnil, kila přibývala. Při výšce 175 cm jsem se brzy dostala zhruba k třiaosmdesáti kilogramům. Vzpomínám si, že jsem měla období, kdy jsem řešila svou nadváhu mírnou hladovkou.

Hladovka spočívala v tom, že jsem se ráno v menze nasnídala a pak už jsem po celý den nic nejedla. Dnes už nevím, jak dlouho to trvalo, ale bylo to spojené s tím, že jsem do sebe o to víc „futrovala“ maminčiny dobrůtky při víkendovém návratu z koleje. Jediné, co mi z té doby utkvělo v paměti, je užaslý pohled mé spolužačky z gymnázia, která mě jednou v sobotu navštívila a už ve dveřích vydechla obdivně: „No ty jsi krásně štíhlá! Jak jsi to udělala?!“ V té době jsem vážila o dvě kila víc než nyní. Mého hubnutí si naštěstí všimla maminka a učinila mu rázný konec. „Koukej se pořádně najíst,“ zavelela a začala mi v neděli přibalovat do tašky jídlo, abych na koleji nestrádala.

Úbytek pohybu = tloustnutí

Problém s nadváhou začal narůstat po dokončení školy, měla jsem sedavé zaměstnání a postupně jsem kvůli pracovnímu zaneprázdnění omezovala basket. Úplně jsem s ním přestala pár let poté, kdy jsem změnila povolání, definitivně opustila rýsovací prkno a začala se věnovat novinařině. Tedy práci plné stresu a nepravidelnosti v jídle. Nebylo výjimkou, že jsem přes den sotva stačila zhltnout jen něco studeného z papíru, celý den jsem neměla na jídlo čas ani pomyšlení a večer, po návratu domů, jsem doslova vyplenila ledničku.

Nedostatek pohybu a nárazové přejídání se promítly do toho, že jsem pomalu, ale jistě tloustla a tloustla. Občas jsem se sice na pár dnů (zejména o dovolené na chalupě) pustila do pití nějakých koktejlů pro hubnutí apod., ale bez větších úspěchů. A tak jsem si bez výčitek svědomí kupovala stále větší oblečení a jen tiše skřípala zuby nad tím, že v mé tehdejší velikosti 48 měli v obchodech jen „babkovské“ haleny příšerných vzorů, barev i střihů.

Zrcadlo mi otevřelo oči

Pořád ještě mi chyběl ten správný impuls, který by odstartoval moje skutečné hubnutí. A přišel dost kuriózně. Za všechno může havárie vodovodního řadu. V naší ulici netekla několik dnů voda, a tak jsem se domluvila s kamarádkou, že se budu chodit sprchovat k nim domů. Měli v koupelně na zdi velké zrcadlo a já s hrůzou při sprchování pozorovala svoje rubensovské tvary. Doma jsem se hned zvážila a zjistila, že ručička na váze ukázala povážlivých devadesát šest kilogramů. Táhlo mi v té době na čtyřicítku a pořádně jsem se vyděsila. „Alenko, tak ty už máš nakročeno k metráku! No, potěš Pán Bůh!!!“ říkala jsem si a rozhodla se s tím skoncovat. Metrák byl pro mě nepředstavitelným strašákem možná i proto, že jsem ho od dětství vnímala jako magickou hranici, která dělá „z normálních lidí tlusťochy“ a naopak. Tak jsem si totiž vykládala slova svého tatínka, který si při vážení buď posteskl nad tím, že má zase sto patnáct kilo, nebo si naopak pochvaloval, že se blíží k metráku. Ovšem v jeho případě vedla cesta ke zmíněné hranici z druhé strany, než odkud jsem se k ní blížila já.

Možná právě díky těmto vzpomínkám je metrák v mých očích obrovská obluda, která nesmí přes práh mého bytu!

Kniha: S váhou na houpačce – kniha pro vaši duši, tým autorek: A. Zvěřinová, M. Klocová, I. Málková. Právě vydalo nakladatelství Smart Press, s.r.o.
ISBN 80-903642-5-X.
K dostání u dobrých knihkupců, objednávky a ukázky také na www.smartpress.cz, nebo telefonicky: 608 265 336

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce