Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Návštěva lékaře v pracovní době. Kdy máte nárok na placené volno?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 56210x )

Ačkoliv bychom měli plánovat své návštěvy u lékaře mimo pracovní dobu, někdy to prostě nejde. Kdy máte nárok na volno s náhradou mzdy kvůli vyšetření u lékaře?

shutterstock.com

Problematiku ošetření u lékaře jako důležité překážky v práci řeší zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce a nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

V pracovně-právních vztazích obecně platí, že zaměstnanec je povinen chodit k lékaři mimo pracovní dobu a pouze v případech, kdy to není možné, má nárok na placené pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Nezbytně nutná doba není přesně stanovena zákonem, ale odvíjí se od celkové doby strávené u lékaře, ale také dobou strávenou na cestě k lékaři a zpět do zaměstnání. Podmínkou však je, že zdravotnické zařízení, kam zaměstnanec míří, musí být ve smluvním vztahu se zdravotní pojišťovnou, u které je zaměstnanec registrován. Dále by také mělo být nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance. Při návštěvě jiného zdravotnického zařízení platí nárok na náhradu mzdy pouze za takový časový interval, v jakém by trvala návštěva lékaře v nejbližším zdravotnickém zařízení.

Zaměstnavatele je nutné o návštěvě včas informovat

Zaměstnavatele byste měli podle paragrafu 206 Zákoníku práce o plánované návštěvě lékaře informovat s dostatečným předstihem, včetně zdůvodnění, proč se nemůže vyšetření uskutečnit mimo pracovní dobu.

Může však nastat situace, že návštěva lékaře bude nutná z nepředvídatelných důvodů. V těchto případech se u zaměstnavatele předem nemusíte dovolovat, ale musíte ho v co nejkratší možné době o důvodu své nepřítomnosti v práci informovat a důvod mu dodatečně doložit.

Kdy máte nárok na placené volno?

  • Vyšetření nebo ošetření u lékaře.

  • Stejně tak je možné absolvovat lékařskou prohlídku, očkování a další zákroky, které souvisejí s výkonem práce, které si vyžádá zaměstnavatel.

  • Nemusí jít ale jen o vás. Propustku k lékaři je možné využít také coby doprovod rodinného příslušníka – dítěte, partnera, manžela nebo rodičů a prarodičů (vašich i manželových). Pokud jde o ostatní příbuzné, volno sice dostanete, ale bez náhrady platu nebo mzdy.

  • Zaměstnavatel vás také po dobu nezbytně nutnou musí omluvit, pokud doprovázíte zdravotně postižené dítě do zařízení sociálních služeb, školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět. Volno se poskytne pouze jednomu z rodinných příslušníků. Ten bude mít také nárok na náhradu mzdy nebo platu, maximálně však 6 pracovních dnů v jednom kalendářním roce.

Volno také ještě dostanete, pokud dítě doprovázíte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte, tentokrát však bez náhrady mzdy nebo platu.

Propustka k lékaři

Forma prokazování návštěv u lékaře není zákonem ani žádným jiným právním předpisem předepsána. Záleží na dohodě na zaměstnavatele se zaměstnancem, jaká forma prokázání důležité osobní překážky v práci bude dostačující. Zaměstnavatel tak vůbec nemusí prokázání návštěvy u lékaře vyžadovat, mnohdy se spokojí jen s tím, že mu tento úmysl zaměstnanec oznámí s dostatečným předstihem.

Mnoho zaměstnavatelů vydává zaměstnancům propustky k lékaři, které jim lékař potvrdí. Zaměstnavatelé mívají většinou připraven vlastní formulář, který je k dispozici na určeném oddělení nebo jej lze stáhnout na interních stránkách a následně vytisknout.

Vyplněnou propustku lékař potvrdí svým razítkem a podpisem. Zaměstnanec ji pak odevzdá zaměstnavateli jako potvrzení, že byl skutečně u lékaře.

Potvrzení je možné vystavit i zpětně

Může nastat i situace, kdy je vyšetření či ošetření u lékaře potřeba potvrdit až dodatečně. To by měl lékař na základě své dokumentace udělat.Datum návštěvy u lékaře musí být ve zdravotnické dokumentaci pacienta zaznamenáno. Potvrzení, které si pacient vyžádá, však může být zpoplatněno.

V zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb.) je uvedeno, že překážku v práci je zaměstnanec povinen zaměstnavateli prokázat. Zároveň, ale také uvádí, že ke splnění povinnosti jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost. V praxi to znamená, že lékař je povinen pacientovi vystavit na jeho vyžádání potvrzení o návštěvě. Pozor – pokud by ale tuto informaci chtěl přímo zaměstnavatel, lékař není oprávněn mu ji podat.

Pokud vznikne kvůli tomu rozpor, může žadateli pomoci jeho zdravotní pojišťovna. Každé ošetření či vyšetření u lékaře se objeví v informačním systému pacientovy pojišťovny, neboť na základě vykázaných příslušných kódů je lékaři zaplaceno.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Luděk Pechanec
29x

Dobrý den, známá pracuje jako vychovatelka v MŠ. Podařilo se jí a i její rodině sehnat zubního lékaře až 120 km od bydliště. Všichni jsou objednáni na jisté datum. Když známá oznámila své nadřízené vedoucí (ředitelka ZS a MŠ), bylo jí oznámeno, že může jet k zubnímu lékaři, ale jen pokud si vezme dovolenou. Prosím, má na toto paní ředitelka vůbec právo? Mockrát děkuji

Kateřina Tůmová
4x

Dobrý den, jak řešit náhradu za návštěvu u lékaře, když je firmě domluvena volná pracovní doba. Předem děkuji za odpověď.

Gustav
6x

Zdravím chtěl bych se zeptat zda zaměstnavatel má nějaké právo spojit se s lékařem a ověřovat zda jsem lékaře navštívil a v jaký čas Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce