Inzerce

Nedostatek vápníků a vitamínu D u dětí. Místo slunce více mléčných výrobků

(1. listopadu 2020, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 165x )

Nedostatečný příjem vápníku v dětském věku a omezování pohybu aktivují rozvoj osteoporózy a nemocí s ní spojených v dospělém věku. Poslední výzkumy bohužel prokazují, že dospělí Češi téměř v polovině případů přijímají vápníku méně, než je doporučováno. Metabolismus vápníku navíc ovlivňuje i vitamin D, jehož denní příjem také většinou není optimální. Jak to řešit?

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Z více než 50 % zajišťují příjem vápníku mléko a mléčné výrobky. Vápník náš organismus potřebuje k mineralizaci, a tím i vytváření pevnosti kostní tkáně. Nedostatek jeho příjmu v dětském věku vede ke snadnějšímu rozvoji osteoporózy (tím i případně bolestí páteře nebo také snadnějšímu vzniku zlomenin kostí) ve vyšším věku. Četné studie prokázaly, že spotřeba vápníku obsaženého v mléce – zejména před pubertou – má vliv na tvorbu a strukturu kostní hmoty.Vápník se v kostní tkáni ukládá s maximem do 23 let života člověka.

V zimních měsících místo slunce více mléčných výrobků

Vitamín D je pro fyziologické funkce člověka naprosto nenahraditelný. Vedle dobře známé úlohy v novotvorbě kostní hmoty zasahuje do obranných reakcí a má řadu dalších metabolických aktivit.
„Biosyntéza aktivní formy vitamínu D, 1,25 dihydroxy calcitriolu, z prekurzorů vitamínu D přijatých potravou nebo z cholesterolu, je velmi komplikovaná. Nezastupitelnou úlohu v ní sehrává UV záření, které zajišťuje v osluněné kůži jeden z klíčových metabolických kroků. Přirozená expozice slunci v letním období, třebaže je tlumena použitím „sunscreenů“, postačuje k jeho realizaci. V podzimním a zimním období je však intenzita slunečního záření nedostatečná a ke konverzi v kůži nedochází dostatečně účinně. Zvláště v zimním období se tedy musíme spolehnout na zvýšený přísun vitamínu D ve stravě. Velmi vydatným zdrojem je mléčný tuk, který požíváme v podobě másla, smetany a je přítomen také v plnotučném mléce. Lze tedy jednoznačně doporučit, aby v zimním období děti i dospělí měli ve své stravě mléčné produkty zařazeny v dostatečné míře,“ dodává profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc, z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 

V zimních měsících je tak velice důležité, aby denní jídelníček dětí obsahoval alespoň tři porce mléčných výrobků. Každý rodič, který svým dětem připravuje snídaně, by neměl zapomenout na sklenici mléka. Školní svačina by měla být obohacena alespoň o zakysaný mléčný výrobek – ideálně středně tučný jogurt a v průběhu dne by děti měly zkonzumovat kousek sýra.

Tip na skvělou svačinu

Děti milují, když svým rodičům mohou v kuchyni pomáhat. Příprava školní svačiny tak může být společnou zábavou s vaším dítětem.

Ředkvičková pomazánka (4 porce)

  • 300 g polotučného tvarohu
  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
  • Pořádnou hrst ředkviček
  • Sůl
  • Pažitka

Postup: Tvaroh společně s jogurtem smícháme do krémové konzistence. Ředkvičky nastrouháme na jemné nudličky, vložíme do cedníku, osolíme, promícháme a necháme několik minut odkapat. Po zhruba 5 minutách ředkvičky „vyždímáme“ v ruce. Díky tomuto postupu se zbavíme přebytečné vody. Takto upravené ředkvičky přidáme do směsi jogurtu s tvarohem. Jelikož jsou ředkvičky už prosolené, ochutnáme pomazánku. V případě potřeby dosolíme. Přidáme nakrájenou pažitku, promícháme a můžeme podávat. Děti milují barvy, proto můžeme ředkvičky, které nám zbyly, nakrájet na jemné plátky a spolu s pažitkou ozdobit hotovou svačinu.

Zdroj: www.mlecnavlna.cz

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 20 lidí

Mohlo by vás zajímat

Vitamíny rozpustné v tucích

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní). Mezi lipofilní vitaminy patří vitamin A (a provitamin A beta-karoten), dále vitamin D, E a K. Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitamíny nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Vitamín B6 - pyridoxin

Vitamin B6 se zúčastňuje většího množství procesů v organismu než kterýkoli jiný vitamin. Třetina dospělých, polovina žen – zejména těch, které užívají orální antikoncepci a lidí vyššího věku nezíská doporučenou denní dávku tohoto vitaminu z potravy. Vyskytuje se...

Ztráty vitaminů v potravinách

O vitaminech se traduje, že to jsou velmi labilní látky a při přípravě stravy se snadno rozkládají. Není to úplně tak. Je pravdou, že vitaminy jsou mnohem méně stálé než minerální látky anebo hlavní živiny...

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30

ahoj...jsem v prváku na konzervatoři, hra na flétnu..asi pře 14ti dny mě začala pobolívat…

19. října 2010, 18:39:30

Stando, naštvat nás vždy může jen inteligent. A to bohužel zde není splněno. Zkusím…

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.