Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Největší rizika pro ženy s prsními implantáty: Kojení, sex a letadlo

( Renata Vyšínová | přečteno: 29464x )

Pro ženy s prsními implantáty je rizikové létání, nemohou pořádně kojit a opatrné musí být třeba i při sexu… Pověr a mýtů o implantátech znáte jistě i vy několik. Jestli je ale vymyslely jen závistivé sokyně s plochým hrudníkem, nebo jestli na nich opravdu něco je, to vám prozradí přední plastičtí chirurgové.

shutterstock.com

Mají se ale ženy bát nechat si do těla vložit silikonový implantát, riskují tím zdraví? „Je přirozené mít obavu, pokud se v těle nachází cizorodá látka - ať se jedná o umělý zub, kloubní náhradu nebo například fixační kovový šroub. Kvalitní prsní implantáty jsou díky moderním technologiím a vědeckým poznatkům bezpečné. Pouzdro i výplň implantátu jsou vytvořeny ze speciálního medicinálního silikonu, který je pro tělo neškodný. Jediné, k čemu může dojít v průběhu let, kdy klientka má v těle silikonový implantát, je uvolňování neznatelného množství nízkomolekulárního silikonu. To je ale milionkrát nižší než denní dávka silikonu přijímaná do těla z běžně používané kosmetiky - např. z antiperspirantů, pleťových mlék nebo vlasových šamponů a kondicionérů,“ říká doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., přednosta Kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a vedoucí Centra komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsů v nemocnici Na Bulovce v Praze. „Špičkové implantáty jsou plněny gelem, který nevyteče, ani když obal rozříznete po celé jeho délce,“ dodává MUDr. Měšťák.

Ženy se rozhodně nemusí obávat, že by jejich prsa nevydržela běžný náraz, tlak při spánku či sexu. „Kvalitní implantáty musí projít zátěžovým testem, který jejich obal natahuje až na čtyřnásobek objemu, musí vydržet pád čtyř a půl kilového závaží z výšky, ale také zatížení tlakem několika set kilového závaží. Uznejte, že podobná zátěž se v běžném životě nevyskytuje,“ uklidňuje ženy MUDr. Karel Urban, primář Kliniky plastické chirurgie I. lékařské fakulty UK v FN na Bulovce a plastický chirurg kliniky Esthé.

Implantáty vydrží mnoho let – ale co když žena mezitím otěhotní a bude chtít kojit. Nezbaví jí implantáty této možnosti? „Na to se ženy ptají asi nejvíc. Domnívají se, že při vložení implantátu do prsu může dojít k poškození mlékovodů. Pravdou ale je, že implantát je vždy uložen pod mléčnou žlázu, její funkčnost tedy není žádným způsobem ohrožena ani omezena. Není pravda ani to, že je nutné implantát před plánovaným těhotenstvím z bezpečnostních důvodů odstranit. Jediným potenciálním problémem, který se někdy může vyskytnout, je dočasné snížení citlivosti bradavek v případě, že byl implantát vkládán řezem přes bradavku,“ říká další z plastických chirurgů, MUDr. Libor Kment z Kliniky plastické chirurgie nemocnice Na Bulovce a dodává: „Schopnost kojení není možné stoprocentně garantovat ani u žen, které prsní implantát nemají. Ženy nemusí mít strach ani z toho, že by dítě ohrozilo, pokud by z prasklého implantátu vytékal silikon. I kdyby se s mlékem dostal do těla kojence, nevstřebá se, ale bez rizika se vyloučí,“

Přes všechno řečené bývá právě těhotenství jedním z důvodů, proč se ženy dostanou znovu na operační sál a pod ruce plastického chirurga. „Důvodem výměny prsních implantátů není jejich opotřebení, ale změna tělesných proporcí ženy – ať už ji má na svědomí těhotenství, hubnutí nebo přibírání na váze, ale i přirozené stárnutí. Při všech se mění dispozice těla a stávající tvar či velikost prsou už nemusí vyhovovat,“ říká Mudr. Měšťák.

Zajímavosti

  • Nejnižším věkem pro prsní implantáty je 18 let, ale pokud má dívka velké psychické problémy kvůli disproporcím nebo jiný zdravotní důvod, mohou plastiku prsou udělat i dřív. „Co si pamatuji, tak nejmladší pacientce bylo mezi šestnácti až sedmnácti,“ říká MUDr. Kment.
  • „Pamatuji případ pacientky, která měla silikony třicet let, z toho deset let byl jeden z nich prasklý – není tedy pravda, že je nutné jít zhruba po deseti letech na reoperaci,“ říká MUDr. Měšťák. Důvodem výměny implantátu je většinou spíš jejich nevyhovující tvar či velikost.
  • Ženy s prsními implantáty se nemusí bát, že by nemohly chodit na pravidelné mamografické kontroly. „Implantát není překážkou preventivní vyšetření mamografem absolvovat. Také neexistují údaje o tom, že by přítomnost implantátu jakkoli zvyšovala riziko vzniku rakoviny prsu,“ říká MUDr. Urban.

Máte prsní implantáty? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaroslava

Prosim vas je mozne znovu pouzit implantat, ktery byl vyndan z duvodu infekce prsou? Mohl by se vydezinfikovat a pouzit pri dalsi operaci nebo musim uhradit novy?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce