Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nenechte osteoporózu „zlomit“ vaši budoucnost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4002x )

Osteoporózou trpí každá třetí žena a každý pátý muž starší 50 let. Jde tedy doslova o civilizační onemocnění. Ve vyspělých ekonomikách trpí osteoporózou až 8 % populace a výskyt onemocnění se neustále zvyšuje i v důsledku prodlužujícího se věku dožití. Pro onemocnění je typické řídnutí kostí a snižování jejich pevnosti, což vede v konečném důsledku k častým zlomeninám, omezené hybnosti, zhoršení kvality života a závislosti na pomoci druhých. Klíčová je prevence, a to již v dětském věku a dospívání, kdy se tvoří kostní hmota.

shutterstock.com

I přesto, že za vznik onemocnění mohou zhruba z 60 % genetické predispozice, významná část prevence je v našich rukou. Zabránit anebo oddálit propuknutí nemoci lze dostatečným příjmem vápníku a vitamínu D ve stravě, přiměřeným pravidelným pohybem a celkově zdravým životním stylem s omezením či úplným vyloučením alkoholu, kouření a kofeinu. Potravinovou nedostatečnost lze kompenzovat volně prodejnými léčivými přípravky s obsahem kostních minerálů.

Čtěte také: Na řídnutí kostí se u mužů, ale i u žen, přichází zbytečně pozdě

Vzhledem ke stárnutí populace se z osteoporózy stává doslova civilizační onemocnění. Pokud si uvědomíme fakt, že každých 30 vteřin si dojde u jednoho Evropana ke zlomenině vlivem osteoporózy, je situace alarmující. Data ukazují, že průběhu dalších padesáti let se více než zdvojnásobí počet zlomenin krčku kosti stehenní. Na komplikace v souvislosti s touto zlomeninou přitom u nás v loňském roce zemřelo téměř 30 % všech postižených pacientů,“ upozorňuje Doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., vedoucí Osteocentra FN Plzeň – Bory.
„U osob s vyšším rizikem osteoporózy a u pacientů s prodělanou zlomeninou je proto důležité zajistit specifickou multioborovou péči a efektivní medikaci pro zvýšení pevnosti kostí,“ doplňuje Vyskočil.

Čtěte také: Únavová zlomenina

Pokud patříte do rizikové skupiny, nebo máte k onemocnění osteoporózou genetické dispozice, je vhodné požádat svého praktického lékaře nebo gynekologa o doporučení na denzitometrické vyšetření. To určí množství minerálů a hustotu kostní tkáně.
„Denzitometrické vyšetření je bezbolestné a trvá zhruba 10 minut. Je velmi přesné, v současné době dokážeme díky měření odhalit i zcela nepatrný úbytek kostní hmoty,“ říká MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská na Praze 3 a doplňuje:
„Vyšetření je možné provést v jakémkoliv věku, a to i bez doporučení lékaře. V tomto případě je však třeba počítat s úhradou – poplatek činí zhruba od 300 do 800 korun dle zdravotnického zařízení.“

Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Fakta o osteoporóze:

  • Každá 3. žena a každý 5. muž nad 50 let trpí osteoporózou.
  • V České republice postihuje onemocnění více než 750 000 pacientů, tři čtvrtiny z nich jsou ženy nad 45 let.
  • V České republice je každoročně evidováno na 31 tisíc osteoporotických zlomenin.
  • Až 78 % českých žen nedosahuje denní doporučené dávky vápníku (1200 mg), který je klíčovým prvkem pro novotvorbu kosti.
  • Ženy nad 45 let stráví kvůli osteoporóze v nemocnici více dnů než kvůli jakékoliv jiné chorobě.
  • Riziko zlomeniny u mužů nad 45 let je o 27 % vyšší než riziko rakoviny prostaty.
  • Na léčbu osteoporózy vynakládá Česká republika více než 500 mil. korun ročně.

V rámci prevence osteoporózy a její progrese je klíčový příjem adekvátního množství vápníku a vitamínu D ze stravy, přiměřený pohyb a včasná diagnostika onemocnění.
„Přiměřená pohybová aktivita je velmi důležitá, protože přímo podporuje vznik a přestavbu kostí,“ vysvětluje Mgr. Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky.
„Pohyb a vyvážená strava bohatá na vápník a vitamin D jsou přitom důležité již od dětství a v dospívání, kdy dochází ke stavbě kosterního aparátu a tvorbě kostní hmoty. Ta se vytváří zhruba do 30 let, poté nám kostní hmota ubývá, po 50 roce věku se u žen vlivem hormonálních změn tento úbytek ještě zrychluje,“ doplňuje Bílková. Podle ní jsou v rámci prevence vhodné především aktivity, při kterých jsou zatěžovány kosti ve vzpřímené poloze proti gravitaci, jako je chůze, běh, tanec nebo tenis. Ty je vhodné doplnit o cvičení pro správné držení těla, stabilizaci končetin a trupu a odstranění svalových dysbalancí.

Čtěte také: Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy

cvičení

cvičení

cvičení

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Desatero v boji proti osteoporóze

Náš seriál o osteoporóze zakončíme praktickými radami, jak omezit riziko vzniku osteoporózy.

Osteoporóza

Osteoporóza je závažným problémem vyššího věku, se zvýšeným rizikem zlomenin.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce