Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nové možnosti v léčbě kýly v jizvě

(MUDr. Tomáš Bureš | přečteno: 14122x )

Pacienti s kýlou tvoří velkou část klientely chirurgických oddělení. Jediná možnost, jak kýlu zcela odstranit je operace. Při té je nutné uzavřít otvor v břišní stěně, tzv. kýlní branku, kterou kýla proniká navenek....

Pacienti s kýlou tvoří velkou část klientely chirurgických oddělení. Jediná možnost, jak kýlu zcela odstranit je operace. Při té je nutné uzavřít otvor v břišní stěně, tzv. kýlní branku, kterou kýla proniká navenek.

V minulosti bylo principem operace sešití tohoto otvoru, které ale vedlo ke zvýšení napětí sešitých tkání. Tím vzniká riziko špatného zhojení a tedy i nebezpečí opakování kýly ve stejném místě. Toto riziko se týká zejména kýl s velkou brankou. Ty byly někdy právě vzhledem k tomuto riziku prakticky operačně neřešitelné a pacienti s takovou kýlou byli odkázáni jen na kýlní pás, který ale výrazně snižuje pohodlí pacienta a podstatu kýly neřeší.

Proto byly vyvinuty nové operační postupy, při kterých je defekt uzavřen pomocí jakési záplaty, síťky. Tyto síťky jsou vyrobeny ze speciálních nedráždivých materiálů, které se do okolních tkání velmi rychle vhojí. Rekonvalescence po takové operaci je pak výrazně kratší.

Navíc pomocí nejnovějších materiálů je takto možné řešit právě i takové defekty, které by klasicky řešit nešly. Jedná se nejčastěji o pacienty s kýlami v jizvě, tedy již po nějaké jiné břišní operaci. Nejnovější materiály se navíc mohou umístit přímo zevnitř břicha na střevní kličky, bez rizika jejich poškození. Spodní vrstva síťky je ze vstřebatelného materiálu, který brání tvorbě srůstů mezi útrobami a síťkou.

Proto je v těchto případech dnes prosazovanou metodou laparoskopická operace, při které je z drobných ranek umístěna z vnitřní strany břišní dutiny přes celý defekt částečně vstřebatelná síťka, která nahradí chybějící pevnou břišní stěnu. Tato síťka je fixována na několika místech k pevné tkáni v okolí kýlní branky. Asi polovina materiálu síťky se postupně vstřebá a zbytek vlastně vytvoří jakousi plochou pevnou vazivovou membránu v místě původní branky. Celý výkon pak trvá asi 1,5 hodiny, hospitalizace většinou 4 jaž 7 dnů. Celková rekonvalescence pak 3 týdny. Poté je možné již plné zatížení a opětovné pracovní zařazení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Adéla

V březnu jsem byla na operaci kýly a zároven mi udělali plastiku břicha byla jsem moc spokojená i když jsem měla nějaké problémy s hnisáním a musela jsem jít na další operaci ale ted se mi objevila boule na druhé straně a já si myslím že to je taky kýla nevadí mi že bych musela na další operaci ale nejsem si jistá s tím že to bude operace poslední ale nechci každý rok aby se to opakovalo co mám dělat? odpoví mi někdo?díky Renata Z - [email protected]

Irena Fábryová Jihlava
2x

Dobrý den , jsem nešťastný človíček ,který byl během roku a půl už na třech mi operacích ......je i 65 let , ale cítím se o dvacet let maladší , tedy cítila jsem se , dokud před rokem a půl na Vánoce neudělali vývod - i po ozařování , kdy už tam podle MUDr. Procházkové zůstal pouze malý škvarek po údajné rakovině. S vývodem jsem byla nucena se smířit - bylo to těžké , ale vedle se mi udělala obří kýla v jizvě , tu mi operovali nějak divně , protože se v zápětí vrátila do původní belikosti , druhá operace dopadla stejně a já už tam mám během měsíce opět obří bouli .....už jsem na tom psychicky špatně....je rok 2022 a lékaři nejsou schopni normálně odstranit kýlu v jizvě tak , aby nebyla tak hnusná a veliká a nebolela ,. Už opravdu nevím , co mám dělat , a to jsem ještě mezi těmi kýlami podstoupila operaci kyčelního kloubu , ten sem tam pobolívá , ale jinak jsem v pohodě - až na tu hnusnou kýlu , prosím ,poraďte mi co mám dělat? Jsem rozřezaná a bolavá a s boulí na břiše . Za radu děkuji , Zdraví Irena Fábryová Jihlava


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Kýla

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce