Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jizvu po císařském řezu poctivě masírujte

( Barbora Neubergerová | přečteno: 70501x )

Stále větší počet těhotenství končí císařským řezem, po kterém zůstane doživotní památka v podobě jizvy. Aby to byla památka co nejméně výrazná, potřebují prvních pár měsíců patřičnou péči – například masáž nebo ochranu silikonovými pásky. Nic ale není ztraceno ani v případě, že je jizva velká nebo nevzhledná, to se ke slovu dostává plastická chirurgie, o jejíchž možnostech mluví primář Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice na Bulovce MUDr. Karel Urban.

shutterstock.com

O tom, jakou budou mít ženy po císařském řezu jizvu, rozhoduje prvních pár měsíců po jejím vzniku. Záleží přitom na genetických dispozicích, místě jejího vzniku či na správné péči o ní.

„Mezi časté stavy po císařském řezu patří vpáčené kontrahující jizvy s nadbytkem kůže, který přepadává přes jizvu. Některé pacientky přicházejí s jizvami hypertrofickými, tedy takovými, u kterých dojde v místě zhojení ke zbytnění tkáně. Výjimečně může po císařském řezu vzniknout i jizva koloidní, pro něž je typické výrazné tuhé nepravidelné zbytnění,“ vysvětluje primář Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice na Bulovce MUDr. Karel Urban.

Jak se starat o čerstvou jizvu

Vzhled jizvy je možné do určité míry ovlivnit péčí o ni v době, kdy je ještě tzv. čerstvá  - to znamená v období prvních 6-18 měsíců od jejího vzniku. V této době totiž ještě nemá konečný vzhled a stále pracuje. Postupně bledne, stahuje se a oplošťuje se. „Péče o čerstvou jizvu může probíhat na více úrovních. Prvním krokem může být tlaková masáž. Ta se provádí jemnými stisky a to jak v místě vlastního zjizvení, tak i místech, kde jizva přechází do okolní zdravé tkáně. Cílem masáže je zvýšení prokrvení a zlepšení procesu vlastní regenerace tkáně

V prevenci vzniku nevzhledných jizev a v péči o jizvy zbytnělé je možné použít speciální silikonové gely nebo pásky. Ty se aplikuji přímo na jizvu po dobu několika týdnů až měsíců,“ vysvětluje primář Karel Urban.

Cílem silikonových gelů a pásků je zajištění tkáni dostatek potřebné vlhkosti a částečné uzavření horní části tkáně tak, aby jizva byla chráněná před vnějšími vlivy. Vzniklá jizva je pak hladší a méně výrazná.

Plastická úprava jizev

Náročnější je péče o starší nebo rozsáhlou jizvu. „U vpáčených jizev, kde dojde ke vzniku převislé tkáně, je možné jizvu vyříznout, vypnout kůži v místě podbřišku a odstranit nadbytečnou část tkáně. Podobně je možné korigovat staré zbytnělé jizvy. I v takovém případě můžeme nevzhlednou jizvu odstranit a vytvořit jizvu novou. Po o nově vzniklou jizvu správně pečovat, aby byl výsledný efekt co nejlepší. I v těchto případech se v péči o jizvu používají různé silikonové pásky a silikonové gely a doporučuje se tlaková masáž,“ upřesňuje plastický chirurg.

Při korekci jizev je možné použít biostimulačni lasery, případně je možné přímo do jizvy aplikovat kortikoidy. Ty v místě aplikace působí protizánětlivě a potlačují nepřiměřenou reakci organismu tak, aby nedocházelo k nadměrnému bujení kolagenových vláken v místě regenerace.

Péče ještě v porodnici

Pro mnoho žen je císařský řez první operací, se kterou se setkají na vlastní kůži. „Císařským řezem v současné době rodí stále více žen, nejde tak o nic neobvyklého. Operace probíhá většinou v epidurální (spinální) anestezii, výjimečně v celkové anestézii. Zákrok trvá zhruba 30-60 minut, podle obtížnosti,“ říká porodník docent Pavel Calda z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jizva po císařském řezu v prvních dnech nepotřebuje žádnou zvláštní péči, nutná je jen zvýšená hygiena. „K sešití rány se používají nedráždivé hypoalergenní materiály, právě proto, aby byl výsledný vzhled jizvy co možná nejméně nápadný. Většinou se šije jedním pokračovacím vstřebatelným podkožním stehem. První den je jizva sterilně překrytá, následně se jen doporučuje jizvu udržovat v čistotě. Steh se obvykle odstraňuje pátý den po porodu,“ vysvětluje porodník.

Téma císařského řezu najdete i zde.

S ohledem na výsledný efekt je veden i samotný řez, který je umístěn dva prsty (na tlouštku dvou prstů) nad stydkou kostí. „Pokud má žena opakovaný porod císařským řezem, je původní jizva vyťata a je nahrazena jizvou novou,“ uzavírá porodník.

Jak pečovat o jizvy najdete také v tomto článku.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce