Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Období dovolených se blíží. Co přibalit do cestovní lékárničky?

( Komerční prezentace | přečteno: 3786x )

Zanedlouho to propukne! O čem je řeč? Samozřejmě, že o letních dovolených. Pokud brázdíte tuzemskou krajinu nebo jste se letos rozhodli vyrazit za naše hranice či k tyrkysovému moři, neměli byste zapomenout na cestovní lékárničku. Co všechno by mělo být její součástí? Poradíme na následujících řádcích.

pixabay.com

Obsah lékárničky přizpůsobte destinaci o počtu osob

Jinak bude vypadat sbalená lékárnička do Jeseníků pro čtyřčlennou rodinu a jinak lékárnička vybavená na čtrnáctidenní výpravu po amazonských pralesech. Obsah lékárničky také přizpůsobte tomu, zda jej můžete během cest průběžně doplňovat.

Pokud víte, že v okolí chaty, v níž budete ubytováni, se nachází lékařské středisko nebo alespoň lékárna, nemusíte mít s sebou tolik vybavení a léků jako na konci světa. Pozornost věnujte také balení jednotlivých lahviček a preparátů. Léky by měly být chráněné před nárazem, světlem, vlhkem, ale třeba i mrazem.

Co sbalit s sebou?

V první řadě do cestovní lékárničky sbalte veškeré léky, které pravidelně užíváte. Nezapomeňte na kompletně vybavenou manikúru, která vám může s trochou nadsázky zachránit život. Samozřejmostí by měly být náplasti, ochranné polštářky, obvazy a obinadla. Nezapomeňte ani na léky proti cestovní nevolnosti, průjmu a zažívacím obtížím, horečce a bolesti.

V lékárničce by neměla chybět ani desinfekce, léky na nachlazení, počínající kašel nebo kapky do nosu a očí. Přibalit můžete i léky proti alergiím, nejrůznější masti a gely na popáleniny nebo poštípání hmyzem. Zapomenout byste neměli ani na nejrůznější opalovací krémy, krémy po opalování a balzámy na rty.

Zkontrolujte trvanlivost a kontraindikace

Léky a medikamenty po datu spotřeby by se ve vaší lékárničce rozhodně objevovat neměly. Bohužel praxe je zcela jiná. Podle mluvčí České lékárnické komory užívá prošlé léky až jedna pětina všech osob. Ty si pravděpodobně neuvědomují, jakému nebezpečí sebe nebo své nejbližší vystavují.

V tom lepším případě lék nefunguje, protože se v něm již rozložila účinná látka, v tom horším ale obsahuje toxické produkty, které mohou vyvolat zažívací těžkosti, průjem nebo dokonce průjem.

Pozornost byste měli věnovat, ale také kontraindikacím, které jsou uvedeny v příbalových letácích jednotlivých medikamentů. Ještě před odjezdem na dovolenou též zkontrolujte, zda jsou vybrané léky vhodné i pro děti, mladistvé nebo těhotné ženy.

Desatero správné lékárničky

  1. Přizpůsobte její obsah lokalitě a počtu osob
  2. Nespoléhejte na to, že v destinaci veškeré léky zakoupíte
  3. Před nákupem léků zvažte, co vás a vaše okolí běžně trápí
  4. Ne všechny běžně dostupné léky u nás jsou v zahraničí bez lékařského předpisu
  5. Zkontrolujte datum spotřeby všech léků
  6. Zaměřte se na kontraindikace a věk cestovatelů
  7. Chraňte léky před nárazem, světlem, teplem i mrazem
  8. Příbalových informací jednotlivých léků se nezbavujte
  9. Vždy dodržujte předepsané dávkování a rozestupy mezi jednotlivými dávkami
  10. S výběrem vhodných přípravků vám poradí také lékárník

Vezměte rozum do hrsti

Vždy je dobré mít s sebou vícero léků než pak spěšně hledat otevřenou lékárnu nebo lékařské středisko a léky kupovat výrazně dráž. Pokud cestujete letadlem, mějte na paměti, že lékárničku s sebou na palubu v klasické podobě vzít nemůžete. Do příručního zavazadla proto vždy umístěte pravidelně užívané léky a léky na nevolnost. Kapky, sirupy, gely nebo tinktury pak bude potřeba v omezeném množství vložit do průhledného sáčku a předložit ke kontrole na letišti. 

Zdroj: Letákomat.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce