Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obecně lékové formy: Správný postup aplikace

(Mgr. Petra Šlezarová | přečteno: 7729x )

Jak správně nakapat či polknout? Většinou nás poučí lékárník nebo najdeme návod v příbalovém letáku, ale pokud ani jeden zdroj nevyšel, je tu ještě vaše Ordinace.cz!

Dobrá rada
shutterstock.com

Oční kapky:

Oční kapky se kapou do spojivkového vaku, který vznikne po odtažení dolního víčka směrem dolů. Mírně zakloňte hlavu (dívejte se nahoru). Z výšky 2-3cm vkápněte do oka jednu kapku, při tom se kapátkem nedotýkejte řas oka ani jeho okolí. Obsah lahvičky musí zůstat sterilní, aby nedošlo k zavlečení choroboplodných zárodků a následnému zavlečení infekce do oka. Po vkápnutí má dolní víčko zůstat asi 5 vteřin odtažené. Pokud kapete oční kapky kapátkem, kapátko jednou denně vyvařte po dobu 10 minut ve vodě.

Pastilky:

Pastilky se nechají volně rozplynout v puse. K dosažení správného účinku se nesmějí rozkousávat a polykat. Pastilky rovněž nezapíjejte ani nezajídejte (odstup od jídla by měl být asi 1 hodinu), protože většinou obsahují látky určené k desinfekci ústní dutiny, nebo horních cest dýchacích a je zapotřebí, aby látka vydržela v místě účinku, co možná nejdéle.

Nosní kapky:

Kapky vkapávejte při hlubokém záklonu hlavy nebo v poloze vleže. Do každé nosní dírky aplikujte 1-2 kapky. Několikrát stlačte nos, čímž kapky rovnoměrně rozptýlíte po nosní sliznici. Mírným vtáhnutím vzduchu se účinná dávka dostane i do vyšších partií. Pokud k aplikaci používáte kapátko, nebo kapací nástavec, neměl by přijít do kontaktu s nosní sliznicí. Kapátko po použití omyjte a hygienicky uchovejte.

Víte, proč byste měli vždy dobrat antibiotika? Čtěte v tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce