Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Odložený podvaz pupečníku dětem prospívá

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2476x )

Dříve se provádělo, a v některých porodnicích se stále provádí, přerušení pupečníku ihned po porodu. Mnohé studie však prokázaly, že pokud se s přestřižením pupeční šňůry počká, až většina krve z placenty přejde do těla dítěte, je sníženo riziko anémie novorozenců a prevence anémie v kojeneckém věku.

shutterstock.com

Pupeční šňůru s vaším miminkem přerušíme, až pupečník sám dotepe. Tuto větu teď slyší od svých porodníků v ostravské fakultní nemocnici čerstvé maminky. Odborně se tato novinka jmenuje odložený podvaz pupečníku. MUDr. Richard Špaček, vedoucí lékař porodních sálů, přibližuje význam toho postupu. 

Ihned po porodu položíme dítě na tělo maminky a s přerušením pupečníku čekáme, než dojde z tzv. dotepání pupečníků, čili než většina krve přejde z placenty do plodu. Zvýšený příliv pupečníkové krve má pozitivní vliv například na zásoby železa během prvního půl roku dítěte nebo snižuje nutnost podání krevní transfúze, vyjmenovává MUDr. Špaček důvody, proč s podvazem počkat.

Porodníci ostravské Fakultní nemocnice volí tento postup standardně už i u císařských řezů. I u toho operativního ukončení porodu pupečník podváží až po jedné minutě. Budoucí maminky sami tento nový způsob přerušení často žádají ve svých porodních plánech. 

„Četné studie prokázaly, že u předčasně narozených dětí má odložení podvázání pupečníku pozitivní přínos i ve sníženém výskytu anémie a krvácení do mozku“ dodává MUDr. Hana Wiedermannová, primářka Oddělní neonatologie FNO.

Zároveň klesá i potřeba krevní transfuze u novorozenců. Kromě krvetvorných kmenových buněk získává novorozenec s pupečníkovou krví i kompletní výbavu srážlivých faktorů. Kmenové buňky pupečníkové krve mají poměrně široký diferenciační potenciál a jejich zvýšený příliv do organismu novorozence při oddáleném podvázání pupečníku může mít pozitivní vliv na následné funkce mnoha orgánů, např. plic, srdce nebo sítnice oka.

Pokud není možné nechat pupečník dotepat, provedou lékaři tzv. milking – to znamená, že krev z pupečníku přesunou do těla novorozence rukou. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce