Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Onemocnění ledvin – mnohdy zbytečná a vážná

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1320x )

Onemocnění ledvin může potkat každého. Mnohdy je však zachyceno až v pokročilých stádiích, kdy je nutno přistoupit k dialýze a transplantaci. Na vině je fakt, že nemocné ledviny často nevykazují příznaky, které by pacienty dovedly k lékaři. Přitom diagnózu lze stanovit již v počátečních stádiích, a to jednoduchým laboratorním vyšetřením moči a krve, které je součástí preventivních prohlídek. Jaké chyby nejčastěji děláme? A jak se o své ledviny správně starat?

shutterstock.com

Ledviny jsou párovým orgánem o velikosti zhruba sevřené pěsti a jsou uloženy po obou stranách bederní páteře. Denně přefiltrují celých 200 litrů krve! Očištěnou ji vracejí zpět do oběhu a toxické látky vylučují močí z organismu. Hlavní funkcí ledvin je zbavovat krev odpadních látek, udržovat stálé vnitřní prostředí (zejména koncentraci minerálů) a regulovat objem vody v organismu. Ledviny jsou pro tělo stejně důležité jako například srdce anebo plíce. Onemocnění nemusí pacient sám zpozorovat, proto je důležitá prevence. Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces.

Onemocnění ledvin může postihnout kohokoliv, nicméně některé skupiny by měli dbát na prevenci mnohem víc. Vyšší riziko onemocnění je u lidí ve věku nad 50 let. Pravidelné preventivní vyšetření by ale měli absolvovat diabetici, lidé s nadváhou, kuřáci a vůbec každý, v jehož rodině se onemocnění ledvin vyskytlo.

Onemocnění ledvin

  • Primární onemocnění ledvin – vzniká primárně v ledvině
  • Sekundární onemocnění ledvin – vzniká sekundárně v důsledku jiného primárního onemocnění
  • Vrozené vývojové vady ledvin a močových cest:
  • Dědičné – podmíněné mutací v genech
  • Získané – vzniká v průběhu života a není přenosné na potomky

Co ledvinám škodí

Nejčastější příčinou chronického onemocnění ledvin jsou civilizační vlivy. Mezi nimi vedou vysoký krevní tlak a diabetes (podílejí se až ze dvou třetin). Značný vliv má také obezita, nezdravá strava s vysokým obsahem tuků, kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Dále pak onemocnění srdce a cév, opakované a nedostatečně léčené infekce močového ústrojí i nadužívání léků jako jsou antibiotika a volně prodejné přípravky pro tišení bolesti. Selhání ledvin může být také důsledkem akutního poškození ledvinné tkáně. K tomu může dojít vlivem otrav toxickými látkami, jako jsou některé léky, chemické látky a jedy, šokovými stavy a infekcemi, včetně těžkého průběhu nemoci COVID-19.  V neposlední řadě může ke chronickému onemocnění ledvin a selhání jejich funkce dojít také vinou onemocnění, která se primárně vyskytnou právě v ledvinách. Zde často sehrává svou roli také dědičnost.

Rizikové faktory

  • Hypertenze – vysoký krevní tlak může být nejen příčinou, ale i důsledkem onemocnění ledvin. Za vysoký krevní tlak považujeme hodnoty ≥140/90 mmHg.
  • Cukrovka – především déletrvající a špatně kompenzovaná
  • Onemocnění srdce a cév – ateroskleróza, srdeční selhání
  • Obezita
  • Chronické onemocnění ledvin v rodině
  • Nadužívání některých léků – nejčastěji léky proti bolesti (ibuprofen), některé typy antibiotik a antivirotik, chemoterapeutika
  • Epizody akutního poškození ledvin – toxické (léky, chemické látky, jedy), infekce, šokové stavy,
  • Onemocnění močového ústrojí – vrozené vývojové vady, poruchy odtoku moči s opakovanými močovými infekcemi
  • Nezdravý životní styl – kouření, alkohol, nedostatečná fyzická aktivita, nadměrný příjem živočišných tuků, nedostatečný příjem tekutin

Příznaky onemocnění ledvin

Onemocnění ledvin často probíhá skrytě. Zejména v prvních stádiích bývá diagnostikováno náhodně při odběru krve nebo u lékaře v rámci preventivní prohlídky či např. předoperačního vyšetření. Onemocnění ledvin mohou probíhat akutně, s rychlým nástupem klinických příznaků, mnohdy však také chronicky. Příznaky jsou převážně nespecifické, které provázejí i jiné choroby, a proto mohou komplikovat včasné stanovení správné diagnózy.  

Mezi klinické příznaky patří:

  • U akutního onemocnění ledvin (autoimunitní onemocnění, rychle progredující glomerulonefritidy) otoky, dušnost, pokles močení, krev v moči, tvorba petechií na kůži, krvácení z nosu, úst, vykašlávání krve, nevolnost, zvracení.
  • U chronického onemocnění únava, nevýkonnost, otoky, dušnost, opakované infekce, bolesti zad, krev v moči.  

Mezi laboratorní známky patří:

  • zvýšená hodnota kreatininu a urey v krvi, dále odchylky v iontech (draslík, vápník, fosfor)
  • přítomnost krve, bílkoviny či bílých krvinek v moči 

Jak pečovat o své ledviny

1) Základem je zdravý životní styl. 

Ledviny, stejně jako jiné orgány, trpí nezdravým životním stylem. Zdravý životní styl napomáhá snížit riziko rozvoje obezity, cukrovky i vysokého krevního tlaku, které přispívají k onemocnění ledvin. Základní body jsou:

  • správný pitný režim: 2 –2,5 l/den;
  • zdravá výživa – ne vše, co chutná, je zdravé (Pozor na příjem soli, tuků a cukrů!);
  • příjem soli do 5g/den;
  • pravidelná pohybová aktivita – optimálně 10 000 kroků denně;
  • alkohol jen střídmě;
  • nekouřit.

2) Chodit na pravidelné preventivní prohlídky. 

Na preventivní prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, máte nárok každé dva roky. Dále u pacientů starších 50 let je každé 4 roky její součástí i vyšetření kreatininu v krvi a odhad glomerulární filtrace.

3) Nepodceňovat zdravotní problémy. 

Správná léčba infekčních a dalších onemocnění rizikových pro onemocnění ledvin (nepřecházet angíny, chřipky, Covid).

4) Vyvarovat se nadměrného užívání léků, které mohou poškozovat ledviny (nesteroidní antirevmatika, např. ibuprofen). Pečlivě proto sledujte příbalové informace a v případě nejasností se informujte u svého lékaře.

Podceňovaný význam preventivních prohlídek

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů. Nemají zdravotní obtíže, nemají čas jít k lékaři nebo se obávají nákazy koronavirem. Součástí preventivních prohlídek je však také vyšetření stavu ledvin. Vyšetření krevního tlaku, laboratorní rozbor moči a případně krve, může odhalit abnormální hodnoty signalizující, že s ledvinami není něco v pořádku.
„Základní vyšetření krve a moči není nijak časově náročné a může i zachránit život. Prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je rozšířena o laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR) ve čtyřletých intervalech od 50. roku věku. Smyslem těchto opatření je včasný záchyt ledvinných onemocnění a předání pacientů do specializovaných nefrologických pracovišť s cílem zpomalit progresi těchto onemocnění, a především snížit nutnost zahájení dialyzační léčby,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM. 

Přijďte se nechat vyšetřit

Pokud budete v Praze, využijte nabídku bezplatného testovacího místa IKEM ve dnech 16. a 17. září 2021 v prostranství před obchodním centrem Arkády Pankrác v Praze. K laboratornímu vyšetření postačí pouze kapka krve získaná drobným píchnutím do prstu.

Proto bude veřejnosti k dispozici bezplatné testovací místo IKEM ve dnech 16. a 17. září 2021 v prostranství před obchodním centrem Arkády Pankrác v Praze. „Není potřeba s sebou nic nosit, pro laboratorní vyšetření poslouží kapka krve získaná drobným píchnutím do prstu. Rád bych tedy pozval každého, kdo chce vědět o zdraví svých ledvin, nebo jen bude mít cestu kolem,“ vzkazuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie a vedoucí Transplantační laboratoře IKEM. Akce je součástí projektu Zdravé ledviny, který se věnuje dlouhodobému vzdělávání veřejnosti o prevenci.

Co dělat, když je mi diagnostikováno onemocnění ledvin?

  • Úprava životního stylu – omezení příjmu soli (do 6g/den), fosforu a draslíku dle stádia onemocnění, zdravá strava, pravidelný pohyb, nekouřit
  • Dostatečný příjem tekutin – optimálně 2-2,5l/den
  • Léčba přidružených onemocnění – krevní tlak, cukrovka, onemocnění srdce a cév, redukce váhy při obezitě
  • Spolupráce s lékařem a dodržování doporučeného léčebného režimu je pro úspěch léčby klíčová. Zahrnuje pravidelné kontroly, správné užívání léků a úpravu životního stylu.
  • Sledování u specialisty – nefrologa v pozdějších stádiích onemocnění (chronické onemocnění ledvin od stádia 3b)

Léčba patří do rukou nefrologa

Léčba chronického onemocnění ledvin závisí na jeho příčině i míře poškození ledvin a specifická terapie patří do rukou specialisty – nefrologa. Některá onemocnění nelze zcela vyléčit, je možné pouze zastavit a kontrolovat jejich aktivitu, např. u systémových chorob či glomerulonefritid (postižení ledvinných klubíček – glomerulů). Proto jsou důležité pravidelné kontroly u lékaře i po ukončení terapie. Zásadní pro osud pacienta je co nejdříve stanovit správnou diagnózu a zahájit odpovídající léčbu. Pokud dojde k nezvratnému selhání ledvin, je pacient odkázaný na dialýzu či transplantaci, proto je důležité nepodceňovat prevenci a varovné příznaky.

Zdroj: zdraveledviny.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce