Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ostropestřec

(Mgr. Dagmar Dolinská | přečteno: 119283x )

Největší oblibě se ostropestřec těšil v 16. století. Tehdejší léčitelé používali jeho výtažky zpočátku na každé „zapíchání v boku“, později se stal součástí každého...

Bodák léčí píchání

Největší oblibě se ostropestřec těšil v 16. století. Tehdejší léčitelé používali jeho výtažky zpočátku na každé „zapíchání v boku“, později se stal součástí každého jaterního medikamentu. Poté se na ostropestřec trochu pozapomnělo a teprve v poslední době je mu opět věnována velká pozornost. Ze semen se totiž získává tzv. silymarin - nejdůležitější rostlinný lék na jaterní problémy.

Jak funguje ostropestřec?

Hlavní účinek nese silymarin - souhrnné označení více látek (zejm. flavonolignanů). Silymarin má řadu příznivých účinků, zejména však na správnou funkci jater. Vede ke zlepšení metabolismu jaterní buňky, stabilizuje její buněčné membrány, podporuje regeneraci jaterní tkáně a je výrazným antioxidantem (odstraňuje nebezpečné látky, zvané volné radikály).

Kde se skrývá silymarin?

Ostropestřec mariánský je statná bodlákovitá rostlina s červenofialovými květy a tuhými bíle skvrnitými ostnitými listy. Pochází ze středomořských teplých oblastí a u nás roste především na zahrádkách. Kvete od června do srpna. Plody - semena, která jsou zdrojem silymarinu, se sbírají krátce před úplným dozráním, což bývá koncem léta. Ostropestřec je známý též pod latinským názvem Silybum marianum nebo Carduus marianus.

Ostropestřec - semena

Jak se v těle projeví?

Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny jako jsou např. chemické přídavky potravin, léky, alkohol, ale i toxické látky z hub či virové infekce. Silymarin je v tomto boji pro játra výborným pomocníkem. Podněcuje syntézu bílkovin a tak podporuje regeneraci poškozených jaterních buněk. Významná je i regulace spotřeby glutathionu (látka tělu vlastní), který je velmi důležitý pro detoxikační procesy.

Možná rizika

I když je silymarin bezpečný, nedoporučuje se podávat dětem do pěti let. Rovněž není určen pro těhotné a kojící ženy. S možností alergické reakce je třeba počítat také u ostropestřce. Ještě než se rozhodnete užívat tento doplněk, ujistěte se, zda neužíváte lék se silymarinem, který Vám předepsal Váš lékař. Současným užíváním léku i doplňku stravy by mohlo dojít ke zbytečné kumulaci v těle.

Použití

Chceme-li připravit čaj z ostropestřce je vhodné semena nejprve rozdrtit na prášek. Složky silymarinu se (pro svou horší rozpustnost ve vodě), vylouží do čaje jen málo. Z tohoto důvodu je rozumné využít přípravků se stanoveným obsahem silymarinu. Jsou k dostání ve formě tablet nebo kapslí, které se zpravidla berou dlouhodobě (tři měsíce až jeden rok). Pro lepší vstřebání je vhodné podání s jídlem nebo po jídle. Během užívání silymarinu nepijte alkohol.

Silymarin jednak chrání játra zejm. antioxidačním účinkem (tzv. hepatoprotektivum) před škodlivými vlivy - jednak napomáhá obnově již poškozených buněk.

Poškození jater z nejrůznějších příčin - lékové otravy, virová (infekční mononukleóza-EBV, žloutenka) či bakteriální onemocnění jater, ale i časté popíjení alkoholu, které způsobuje tvrdnutí jater (cirhóza).

Poznámka: Víte, že existuje závislost mezi intenzitou nadužívání alkoholu a vývojem jaterního onemocnění? Již 20g u žen (asi 200ml vína nebo 60 ml whisky), resp. 60g u mužů (asi 1,2 litru 12° piva) může při denním příjmu během několika let vyvolat poškození jater.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kastanka
7x

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ obsahuje i COLONIX..,..určený na detoxikaci trávicího traktu...Průmyslově vyráběné potraviny – i ty zdravé se při výrobě zbavují většiny důležitých látek pro ochranu zdraví a místo nich se přidávají umělé nezdravé složky jako barviva, konzervanty, ochucovadla. Tato kombinace je z dlouhodobého hlediska doslova plíživě vražená. Komplexně tento žalovatelný problém vlastně nikdo neřeší a těch několik firem, které to umí, mají vždy několik desítek přípravků, ze kterých se to při značném nadání dá složit, ale pak vychází to na desítky tisíc měsíčně. ,. Správně se musí „umět“ i detoxikovat. Všechno začíná v tlustém střevě, musí dobře fungovat metabolismus. Jinak se můžeme stravovat sebekvalitnějšími potravinovými doplňky ale tělo je jednoduše nedokáže využít,protože tlusté střevo je tak zaneseno ,že nedokáže lehce živiny propouštět do celého těla a únava nemizí. Lepší je uzdravování než léčení, ne? A právě COLONIX je tím "čističem"střev..,který tak účinně zabírá a pročišťuje organismus...Je lehké o tom psát,ale účinnější ho vyzkoušet www.drnatura.cz

Corax
4x

Báječné. A teď ještě tu o perníkové chaloupce.

PaprsekAdriana
21x

Dobrý den Mám dotaz ohledně užívání ostropestřece mariánského.Již týden užívám tablety této byliny.Každý den 1 tabletu o obsahu 250mg.Ode dne,kdy jsem požila první tabletu jsem začala mít příznaky,které jsem ještě nikdy nepocítila!Začala jsem potem vylučovat silný železem připomínající zápach,který mě od té doby pronásleduje neustále a strašným způsobem na mě zčernalo všechno všechny šperky,které jsou ze stříbra.Nedají se ani vyčistit.Ve zlatnictví mi řekli,že čištění bude složité,ba dokonce nemožné!Jelikož šperky jsou prý jako kdyby prošly žárem!Nedokázala jsem se ani přiznat,že takto ty šperky zčernaly na mě.Všude,kde se střibro dotýkalo mé kůže je opravdu jako by ohořelé z velikého žáru.Jsem z toho nešťastná.Žádné šperky již nenosím.Ostropestřec beru neustále,jelikož jsem v minulosti často marodila a brala spoustu medikamentů a obávám se poškození orgánů-jater a ledvin.Potím se neustále železitým zápachem a bojím se,že jsem nějak vnitřně vážně nemocná.Ještě mám podezření,že to může způsobovat tetraciklín,který mám předepsaný od lékaře na denní dávku 50mg na kožní onemocnění.Může mi někdo poradit,jestli tyto příznaky může způsobovat ostropestřec?Nebo to může vyvolávat kombinace antibiotik s ostropestřecem? Předem děkuji E-mail-PaprsekAdriana@ seznam.cz Adriana Staňková


Celkový počet příspěvků v diskusi: 29. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce