Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Oznamovací povinnosti pojištěnce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 417x )

Zapomněl jsem pojišťovně oznámit změnu bydliště. Je stanoven nějaký termín, do kdy jsem to měl udělat? A hrozí mi nějaký postih?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Oznamovací povinnosti, včetně lhůt a případných sankcí, stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění, přičemž některé se týkají všech pojištěnců a další jsou stanoveny plátcům pojistného (zaměstnavatel, OSVČ atd.).

Pojištěnec je povinen své zdravotní pojišťovně oznámit změny jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla, a to do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Pokud se v místě trvalého pobytu nezdržuje, musí oznámit také adresu místa pobytu na území České republiky, kde se převážně zdržuje („bydliště“). Přestože není bydliště uvedeno na průkazu pojištěnce (a při změně tedy není vystavován nový průkaz pojištěnce), adresa je jedním z údajů v registru pojištěnců všeobecného zdravotního pojištění. Správně uvedená adresa je samozřejmě důležitá pro komunikaci pojišťovny s pojištěncem.

Pokud pojištěnec neoznámí změnu jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla či ztrátu nebo poškození průkazu, může dostat pokutu do výše 500 Kč.

Další povinnosti pojištěnce

Oznámit události mající vliv na hrazení pojistného. Jedná se o:

  • skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za pojištěnce pojistné, tj. že se pojištěnec stal/přestal být poživatelem důchodu, uchazečem o zaměstnání, nezaopatřeným dítětem a podobně, a to do 8 dnů.
  • zahájení či ukončení samostatné výdělečné činnosti do 8 dnů ode dne, kdy pojištěnec činnost zahájil/ukončil (pojištěnec podnikající na základě živnostenského oprávnění může tuto povinnost splnit prostřednictvím živnostenského úřadu – vyplněním Jednotného registračního formuláře).
  • situaci, kdy se pojištěnec stal osobou bez zdanitelných příjmů.

Ztráta nebo odevzdání průkazu pojištěnce

Do 8 dní je nutné zdravotní pojišťovně oznámit ztrátu průkazu pojištěnce a ve stejné lhůtě i odevzdat průkaz pojištěnce při změně zdravotní pojišťovny. Při ztrátě bývá nový průkaz pojištěnce zasílán poštou na adresu žadatele.

Změna zdravotní pojišťovny

Při nástupu do zaměstnání oznamují zaměstnanci mzdové účetní zdravotní pojišťovnu, u které jsou pojištěni. Stejnou povinnost mají zaměstnanci i při změně zdravotní pojišťovny. Změnu zdravotní pojišťovny je nutné oznámit zaměstnavateli do 8 dní, aby bylo zdravotní pojištění řádně a včas placeno na účet správné zdravotní pojišťovny. Případně vyměřené penále od zdravotní pojišťovny z důvodu nesprávného placení zdravotního pojištění může zaměstnavatel požadovat uhradit po zaměstnanci, který si nesplnil svoji zákonnou oznamovací povinnost.

Pojištěnec je dále povinnen:

  • hradit příslušné zdravotní pojišťovně pojistné,
  • poskytnout součinnost při poskytování zdravotních služeb,
  • podrobit se na vyzvání ,
  • hradit poskytovateli regulační poplatky
  • oznámit příslušné zdravotní pojišťovně, pokud jí dříve doložil, že přestal být poživatelem invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně, a to do 8 dnů ode dne nabytí právní moci, a doložit tuto skutečnost kopií příslušného rozhodnutí,
  • oznámit příslušné zdravotní pojišťovně, pokud jí dříve doložil, že byl uznán invalidním ve 2. nebo 3. stupni, avšak invalidní důchod mu nebyl přiznán pro nesplnění podmínky pojištění, změnu této skutečnosti, a to do 8 dnů ode dne, kdy se o této změně dozvěděl, a doložit ji kopií příslušného posudku o posouzení zdravotního stavu.

Narození pojištěnce je jeho zákonný zástupce (opatrovník nebo poručník) povinen oznámit do 8 dnů ode dne narození zdravotní pojišťovně, u které je pojištěna matka v den jeho narození.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce