Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Péče o zuby v těhotenství

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6408x )

Máte obavy, že se těhotenství podepíše na stavu vašeho chrupu? Vězte, že vše záleží na vás, nejdůležitější je totiž prevence!

shutterstock.com

Dřív se říkalo „za jedno těhotenství jeden zub", a vysvětlovalo se to tím, že jak tělo těhotné musí neustále zásobovat plod různými minerály, tak dochází k demineralizaci a odvápnění zubů a ty se pak „sypou“. Bylo ovšem prokázáno, že ženský organismus v průběhu těhotenství netrpí nedostatkem vápníku, jestliže těhotná jí normálně a dostává se jí všech živin, minerálů a důležitých látek. Pokud tomu tak není, tak odvápněním trpí spíš kosti než zuby a hrozí spíše osteoporóza – ne však taková, která by se musela v budoucnu léčit. Jde o přechodný problém a s normální výživou po porodu se vše vrátí zpátky.

Pokud se o své zuby dobře staráte, kazivost by se zvýšit neměla. Podstatné je, aby těhotná o své zuby pečovala minimálně stejně jako před otěhotněním, ideálně ještě pečlivěji. Pokud žena na začátku těhotenství například často zvrací, je hodně vyčerpaná a unavená a v důsledku toho nemá chuť nějak zvlášť se starat o svůj chrup, nepečuje o zuby a mezizubní prostory dostatečně, může se kazivost zvýšit. Problém je tedy spíše přístupu než v těhotenství samotném. Standard v těhotenství přitom je: zuby čistit ráno a večer, mezizubní prostory pouze jednou denně (večer), používat zubní pastu nebo ústní vodu s antibakteriálními složkami, která působí protizánětlivě. Během gravidity by žena měla dvakrát navštívit dentální hygienu kvůli kontrole dásní, odstranění zubního kamene a případné instruktáži související s péčí o chrup v tomto období.

Prohlédněte si nabídku produktů na Lékárna.cz: zde.

V těhotenství dásně krvácet mohou, ale také vůbec nemusejí. Vše se odvíjí od toho, jak žena pečovala o své zuby ještě před tím, než přišla do jiného stavu. Začnou-li se v těhotenství projevovat nějaké problémy na dásních, de facto jde pouze o to, že hormonální změny potencují zánět – ovšem zánět, který tam už byl. Jednoduše řečeno: jestliže chodíte pravidelně na prevence a na dentální hygienu a zánět v ústech nemáte, s těhotenstvím zánět dostat nemůžete. Ovšem pokud před otěhotněním máte i sebemenší zánět a občas vám dásně při čištění zubů krvácejí, gravidita je v takovém případě spouštěčem zánětlivých procesů.

Co se týká dentální hygieny, je pro ženy absolutně nejhorší první trimestr – a to i proto, že mnohým se nevyhýbá těhotenská nauzea (pocit nevolnosti, nutkání na zvracení) či přímo zvracení několikrát za den. Důležité je vědět, že čistit si zuby po každém zvracení je nežádoucí. Následkem zvracení se totiž vylučuje přes ústa kyselý obsah žaludku a na zuby se tak dostane kyselina, která je začne okamžitě leptat. A pokud zuby začnete čistit, tak naleptanou, v tu chvíli měkkou sklovinu ještě navíc dřete a tím svým zubům ubližujete. Jak tomu zabránit? Vhodné je ústa bezprostředně po zvracení jen několikrát hodně vypláchnout vodou a zuby si vyčistit ideálně až nejdříve za deset patnáct minut, ne hned. Důkladným vypláchnutí se totiž kyselina naředí na minimum a během těch deseti patnácti minut se díky slinění dostává pH v ústech zpět na standardní úroveň.

Přečtěte si také

Přítomnost otce u porodu

Plánujete miminko? Připravte se včas

Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce