Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Platby u nesmluvního lékaře. Proplatí je pojištovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2200x )

Vybrali jste si lékaře, který pracuje bez smlouvy s pojišťovnami? Co by to pro vás znamená a proplatí vám pojišťovna částky, které zaplatíte lékaři?

shutterstock.com

Částky, které byste zaplatil lékaři, který nemá smlouvu s pojišťovnou, vám vaše zdravotní pojištovna v žádném případě proplatit nemůže. Stejně postupují i ostatní zdravotní pojišťovny – smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb jsou vždy uzavřeny mezi zdravotní pojišťovnou a poskytovatelem zdravotních služeb (ať už jde o jednotlivého lékaře nebo celé zdravotnické zařízení, např. nemocnici) a pacient je mimo tento smluvní vztah. Zdravotní pojišťovna nemá žádný právní důvod a tedy ani oprávnění proplatit svému pojištěnci „účet“, s nímž by přišel od lékaře. Taková praxe funguje jen v zemích, kde existuje tzv. pokladenský systém.

Právo na výběr pojištovny i lékaře

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na výběr zdravotní pojišťovny a na výběr poskytovatele zdravotních služeb na území ČR, který je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně. Poskytovatelem zdravotních služeb se přitom rozumí fyzická nebo právnická osoba, která má oprávnění k poskytování zdravotních služeb. U tohoto poskytovatele zdravotních služeb má pak pojištěnec právo na poskytnutí hrazených služeb v rozsahu a za podmínek stanovených uvedeným zákonem, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu. Výjimkou pochopitelně je péče vyjmenovaná v zákoně jako nehrazená ze zdravotního pojištění nebo hrazená částečně, kterou pacient platí ať už plně, nebo částečně.

Pojištěnci však své právo na výběr lékaře, resp. zdravotnického zařízení ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně nemusí uplatnit a mohou si pro všechny druhy zdravotní péče vybrat nesmluvního poskytovatele zdravotních služeb. Tím se však vzdávají práva na úhradu péče z veřejného zdravotního pojištění a hradí si sami ze svých prostředků veškerou zdravotní péči poskytnutou a předepsanou tímto nesmluvním poskytovatelem zdravotních služeb, včetně léků a doprovodných vyšetření.

U nesmluvního poskytovatele pouze akutní péče

Nesmluvnímu poskytovateli zdravotních služeb hradí pojišťovna z prostředků veřejného zdravotního pojištění vždy pouze nutnou a neodkladnou péči poskytnutou jejímu pojištěnci. Tím se rozumí poskytnutí zdravotní péče při úrazu, při vzniku akutního onemocnění, při akutním zhoršení zdravotního stavu a při neodkladném porodu, kde by odklad zdravotní péče mohl vést k ohrožení života nebo k závažnému zhoršení zdravotního stavu. Tato péče může být poskytována nejdéle do doby, než je možno pojištěnce bez ohrožení jeho zdravotního stavu předat do péče smluvního poskytovatele zdravotních služeb. Pokud by pojištěnec chtěl být dále léčen v nesmluvním zařízení, musí být informován, že další péči již bude muset plně hradit sám.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Leoš Matula
1x

Dobrý den. Manželka volala do nemocnice který lékař má zubní pohotovost. Byla odkázána na lékaře který nemá smlouvy s pojišťovnami. Celý zákrok platila. Proplatí to zdravotní pojišťovna? Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce