Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plicní lékaři vzkazují: Česko dýchej!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6145x )

„Hledám kuřáka, staršího 40 let, s vleklým kašlem a neustále se horšící dušností. Zn. Navždy spolu.“ Takto by nejspíš vypadal inzerát, který by si podala chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Tato zákeřná choroba ročně v České republice zabije 2500 lidí a celkem jí v tuzemsku trpí kolem 800 000 pacientů, spíše mužů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se CHOPN po roce 2020 dostane v celkové úmrtnosti už na 3. místo mezi všemi nemocemi.

shutterstock.com

Na záludnou plicní nemoc upozorňují odborníci při příležitosti Světového dne boje proti chronické obstrukční plicní nemoci v rámci akce Česko dýchej. Na pěti místech v České republice mohou lidé dojít na bezplatné spirometrické vyšetření, které umí CHOPN odhalit. Lidé si mohou změřit funkci plic o tomto víkendu na stáncích Center zdraví v Ostravě, Plzni, Praze, Ústí nad Labem a v Brně, přímo na místě bude přítomen plicní lékař. Loni toto vyšetření využilo téměř 1 500 lidí.

„Základní metodou pro potvrzení diagnózy CHOPN je vyšetření funkce plic – spirometrie. Na základě výsledků tohoto vyšetření dokážeme zjistit onemocnění i v časných fázích a stanovit jeho závažnost,“ uvedl MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda Českého občanského sdružení proti CHOPN (ČOPN).
Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnost prof. MUDr. Vítězslava Kolka, DrSc. nelze CHOPN vyléčit, ale včas nasazená účinná léčba dokáže výrazně zpomalit zhoršování stavu a zmírnit potíže pacientů. U stabilizované CHOPN je podle obou odborníků možné zpočátku vystačit s užíváním inhalovaných léků, které krátkodobě rozšiřují průdušky. U těžších stádií nemoci je pak nutné pravidelné inhalování léků s dlouhodobým účinkem a dechová rehabilitace, případně i nasazení perorální léčby.
„V nejtěžších stádiích nemocní často končí na jednotkách intenzivní péče s náhlým dechovým selháním a potřebou podpůrného dýchání. V domácí péči tito pacienti potřebují dlouhodobé podávání kyslíku, u některých je vhodným řešením transplantace plic,“
vysvětlil profesor Kolek.
„Na vzniku CHOPN se zhruba z 80 % podílí kouření. Jedním z nejúčinnějších preventivních opatření tak je nikdy nezačít kouřit nebo okamžitě přestat a snažit se nedýchat kouř ostatních kuřáků,“ uvedl prim. MUDr. Norbert Pauk, Ph.D., primář Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Každoročně se pokouší přestat kouřit přibližně milion českých kuřáků, většinou však bez odborného dohledu lékaře, proto se to podaří pouze zhruba třem až pěti ze sta.
Příčinami CHOPN ale také může být práce ve znečištěném prostředí, výfukové plyny, kouř, chlad a zvýšená vlhkost.
„Přibližně 15–20 % případů CHOPN souvisí s pracovním prostředím,“ podotkl Vítězslav Kolek.
Podle lékařů je v Evropě CHOPN nejdražší plicní chorobou vůbec – ročně léčba stojí více než 140 miliard eur. „Na CHOPN v Evropě každý rok zemře přibližně 300 000 lidí – to odpovídá třem bombám v Hirošimě,“ podotkl Kolek.
Pneumologové se na plicní nemoci letos zaměřují celý rok a to v rámci celoevropské aktivity Breathe Clean Air (Dýchej čistý vzduch). Zveřejňují alarmující data o plicních nemocech a bojují za zlepšení zdravotního stavu populace – například osvětou, ale hodlají také vyrazit za politiky s návrhem systémových změn, vedoucích ke zlepšení zdraví plic české populace.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce