Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pomůcky pro špatně chodící a nepohyblivé. Které proplatí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3565x )

Má někdo ve vaší rodině problémy s chůzí a rovnováhou? Rádi byste mu usnadnily život nákupem zdravotních pomůcek? Některé z nich by mohla proplatit pojišťovna.

shutterstock.com

Hned úvodem je třeba zdůraznit, že pojišťovna nemůže vyhovět žádosti o proplacení zdravotnického prostředku, který si klient sám z vlastního rozhodnutí zakoupil.

V souladu s platnou legislativou nejsou od 1. 8. 2019 zařazeny jako zdravotnické prostředky a nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění hole (nejedná se ale o hole pro nevidomé, ty hrazeny jsou), sedačky na vanu či do sprchy, sprchové židle, klozetová křesla. Také různé typy madel, kterými je doporučováno vybavit v domácnosti špatně pohyblivého člověka zejména koupelnu a WC, musíte zakoupit sami.

Čtěte také: Domácí péče - kdy je hrazena pojišťovnou?

Zdravotnické pomůcky hrazené pojišťovnou

Jestliže špatně pohyblivý pacient potřebuje ze zdravotních důvodů určitou pomůcku, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, vystaví mu na ni lékař poukaz. Hrazeny jsou např. berle, chodítka, invalidní vozík, polohovací lůžko.

Mezi zdravotnické prostředky, jejichž indikace a úhrada pojišťovnou nepodléhá schválení revizním lékařem, patří berle či často žádané nástavce na WC. U těchto pomůcek vystaví lékař Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku a na základě poukazu je pak pomůcka vydána výdejnou zdravotnických potřeb.

Berle předepisuje smluvní lékař zdravotní pojišťovny odbornosti chirurgie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 pár berlí podpažních za 2 roky, 1 pár nebo 1 kus berlí předloketních za 2 roky. Nástavec na WC předepisuje smluvní lékař odbornosti geriatrie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař, hrazen je max. 1x za 3 roky.

Čtěte také: Má pacient nárok na proplacení cestovních nákladů?

Některé pomůcky musí schválit revizní lékař

U pomůcek, jejichž předepisování je podmíněno souhlasem revizního lékaře, musí lékař nejdřív vystavit Žádanku o schválení/povolení a požádat tak revizního lékaře o souhlas s úhradou. Požadavek zde musí z medicínského hlediska zdůvodnit, což znamená, že uvede hlavně aktuální zdravotní stav s podrobným popisem hybnosti a pohybových schopností. Až následně může vystavit pacientovi Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku.

Souhlasu revizního lékaře podléhají v současné době např. chodítka, která jsou pro pacienta velkou pomocí jak doma, tak i venku. Existuje jich spousta variant (dvou-, tří- nebo čtyřkolové, čtyřbodové, kloubové či s podpažními podporami), takže lékař musí podle postižení pacienta vybrat to správné. Předepsat chodítko může lékař odbornosti rehabilitace, ortopedie, ortopedická protetika či neurologie. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let. Chodítko může být předepsáno pacientům s funkčními horními končetinami, omezeným pohybem dolních končetin a při snížené stabilitě.

Čtěte také: Konec trestání za nemoc. Karenční doba je zrušena!

Existuje i řada dalších pomůcek, které mohou usnadnit život v domácnosti už nepohyblivému pacientovi, např. invalidní vozík, polohovací lůžko, antidekubitní podložky, vanový nebo pojízdný zvedák. I tyto pomůcky musí v návaznosti na zdravotní stav pacienta předepsat lékař stanovené odbornosti (většinou interní lékařství, ortopedie, rehabilitace, neurologie aj.) a vždy je musí předem schválit revizní lékař.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce