Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Potíže s hemoroidy: Jak se projevují a co čekat u lékaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1529x )

Trápení s hemoroidy zná z vlastní zkušenosti polovina lidí. Málokdo ale o těchto problémech mluví. Nějakou dobu je možné všechno to pálení, řezání, tlak, otok a krvácení ignorovat. Je to ale škoda, protože se kvůli oddalování řešení zcela zbytečně ochuzujete o plnohodnotný život.

shutterstock.com

Co byste o nich měli vědět? Například to, že hemoroidy mají všichni. Jsou to žilní pleteně, které uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O onemocnění se jedná teprve ve chvíli, kdy zbytní a začnou dělat potíže. Úspěšná léčba závisí na tom, zda pochopíte důvod nemoci a najdete spolu s odborníkem efektivní cestu. Za trápení s hemoroidy může nejčastěji špatná strava způsobující zácpu nebo naopak průjem, sedavý způsob života a také stres. Značný vliv má i dědičná slabost žilních stěn. Zpevnit ji mohou jen léky (venofarmaka), které může předepsat třeba praktický lékař.

Čtěte také: Prevence hemoroidů - nečtěte si na toaletě

Mast stačí na akutní potíže

Příležitostné potíže s vyprazdňováním znají asi všichni. Pokud jde o jednorázovou záležitost způsobenou třeba dietetickou chybou, krátkodobým velkým stresem apod., je dobré mít po ruce masti a čípky z lékárny (např. Alfalex). Úkolem obou typů přípravků je zmírnit svědění, pálení, ekzém a prasklinky. Mohou vytvářet na pokožce ochrannou vrstvu a podporovat hojení. Podomácku vyrobené masti z bylinek nemají ověřený účinek. Mnohé bylinky jsou navíc silným alergenem a mohou na citlivé kůži kolem konečníku vyvolat vyrážku.

Čtěte také: Hemoroidy - pomoc z lékárny

Odkládat řešení je zbytečné

Jakmile se z ojedinělých záležitostí stane prakticky jedna nepřetržitá, je jasné, že tady už masti nestačí. Projevy mohou být výraznější, a to včetně krvácení.
Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, není provázené větší bolestivostí a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí, se sraženinami, je-li navíc přítomný hlen nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Přesto se najdou lidé, kteří s návštěvou odborníka čekají roky. Ze studie z roku 2018 vyplývá, že kdybyste měli skupinu o 100 lidech s hemoroidálním onemocněním, tak 42 z nich bude čekat 5 let a více, než začne situaci řešit. Stejný počet bude otálet 1 rok až 5 let. Jen pouhý 17 lidí by navštívilo odborníka do 1 roku od toho, co by zpozorovalo příznaky. V průměru ale pacienti váhají 17 měsíců, než se odhodlají s hemoroidálním onemocněním zajít k lékaři.

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Stydíte se? Navštivte specializovaná místa

Dříve se hemoroidální onemocnění řešilo pouze na chirurgickém oddělení společně se zdravotními potížemi všeho druhu. Dnes už jsou v republice místa, kde se na léčbu hemoroidálního onemocnění přímo specializují. Dochází sem prakticky jen lidé, kteří mají problémy s konečníkem. Zdejší zdravotnický personál je tedy lépe připravený na citlivou komunikaci s pacienty. Podívejte se, jestli není ve vašem okolí proktologická klinika či ordinace. Poradit vám s tím může i praktický lékař.

Čtěte také: Hemoroidy - vše podstatné na jednom místě

Ambulantní zákrok nebolí

Stud ale není jediná věc, která nutí člověka odkládat léčbu. Tou další je strach ze zákroku a z komplikací po něm.
Ambulantní zákrok se provádí na hemoroidálních pleteních v místě, kde nejsou nervová zakončení k vnímání bolesti, a bez nutnosti lokální anestezie. Ambulantní léčba tedy není bolestivá, pouze nepříjemná.“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda. Jen malé procento lidí se dopracuje k tomu, že by potřebovalo zákrok v celkové anestezii.

Zdroj: konectabu.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce