Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pravidelná vyšetření mohou zachránit zrak

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4995x )

Každoročně patří druhý čtvrtek v říjnu Světovému dni zraku, jehož úkolem je připomínat důležitost preventivního vyšetření.

shutterstock.com

U většiny vad zraku je přitom čas velmi důležitý faktor, pokud se vada neodhalí v raném stádiu, může být už pozdě. Podle statistik navštěvuje pravidelně očního lékaře méně než třetina obyvatel ČR, 30% žen a 25% mužů. Nejčastějšími zrakovými vadami jsou krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus, které je dnes možné díky moderním technologiím ve většině případů úplně odstranit.

Čtěte také: Malý slovníček očních onemocnění

Tupozrakost

Tato vada postihuje 2–4 % dětí. Zpravidla se objevuje u dětí postižených šilháním, u dětí s různou dioptrickou vadou na obou očích a u dětí, jejichž rodiče v dětství šilhali nebo mají také tupozrakost. Při tupozrakosti postupně ztrácí jedno nebo i obě oči schopnost vidění, přičemž hrozí velmi vážné a trvalé postižení zraku a dokonce i riziko oslepnutí postiženého oka. Důležité je proto začít s léčbou včas, ideálně v předškolním věku, dokud ještě není vývoj zrakového systému dokončen. Tupozrakost u dětí se odstraňuje pomocí očních cvičení a úpravou šilhání, v pozdějším věku (zpravidla po 7. roce) ji již není možné řešit.
"Očního lékaře je v každém případě třeba navštívit, kdykoli u dítěte pozorujete šilhání, nepřirozené sklonění hlavy, přivírání jednoho oka, časté mnutí očí, světloplachost, velmi rychlou únavu dítěte při práci nablízko, špatnou orientaci v prostoru apod.," vysvětluje MUDr. Gabriela Pilková z Dětského očního centra Kukátko.

Čtěte také: Oční vady u dětí se často projeví až s nástupem do školy

Šedý zákal

Ze statistik vyplývá, že roste počet lidí, kteří podstoupili operaci šedého zákalu, ročně se u nás provede přibližně 80 000 operací, kdy je pacientům vyměněna nitrooční čočka.
"Operace šedého zákalu je nejčastější operací očí, která se u nás provádí, výsledky jsou excelentní. Záleží ovšem na kvalitním vstupním vyšetření a na kvalitní nitrooční čočce (např. Acrysof Restor),"
říká primářka Oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová. Toto onemocnění nejčastěji postihuje obyvatele starší 65 let a je možné zbavit se jej pomocí lékařského zákroku, při kterém je vyměněna oční čočka.  Šedý zákal je nečastější příčinou slepoty ve světě, podle dostupných údajů již osleplo 18 miliónů lidí právě díky neléčenému šedému zákalu.

Čtěte také: Příznaky šedého zákalu

Zelený zákal

Zelený zákal je zákeřné onemocnění, kterého si v počáteční fázi většina pacientů ani nevšimne, zpočátku je totiž zcela bez příznaků. Zásadní je absolvovat komplexní oční vyšetření včetně vyšetření očním koherenčním tomografem (OCT), na základě kterého určí lékaři, zda se jedná o glaukom a doporučí správný postup v léčbě, která zamezí dalšímu rozvoji nemoci. Zelený zákal se vyskytuje hlavně u lidí, kterým je 45 let a více nebo mají tuto chorobu v rodině a podle odhadů bude v roce 2020 postiženo tímto onemocněním 60 miliónů lidí.

Čtěte také: Měření nitroočního tlaku je základní vyšetřovací metoda k diagnostice zeleného zákalu

Makulární degenerace

Makulární degenerace je závažným onemocněním, které může vést k úplné ztrátě zraku. Podle výzkumů trpí makulární degenerací 25 miliónů lidí na světě. Jedná se o onemocnění oční sítnice a vliv na vznik této choroby má mimo jiné nezdravý životní styl a kouření. Makulární degenerace se léčí pomocí nitrooční injekce např. Avastinu, který brání krvácení, otokům, ukládání škodlivých látek a růstu patologických membrán. Tyto injekce jsou účinné také při postižení oční sítnice cukrovkou. Makulární degenerace postihuje starší pacienty a je u nás nejčastější příčinou ztráty zraku ve vyšším věku.

Čtěte také: Věkem podmíněná makulární degenerace ohrožuje stále více čechů

U všech popsaných onemocnění je nezbytná včasná diagnóza a zahájení léčby, proto bychom neměli zapomínat na preventivní vyšetření zraku, které může často odhalit i jiné problémy. Říká se, že oko je do duše okno a často přináší informace i o těle.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce