Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předčasný důchod a přivýdělek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4330x )

Často se stává, že si lidé, kteří odejdou do předčasného důchodu přivydělávají. Jak je to v tomto případě s platbou pojistného na zdravotní pojištění, když ho za ně platí stát?

shutterstock.com

Souběžně s pobíráním předčasného starobního důchodu je možné si až do dosažení důchodového věku vydělávat jen tak, aby výdělek nezakládal účast na důchodovém pojištění. To znamená, že není možné mít zaměstnání na normální pracovní smlouvu (ani na částečný úvazek, ani na dobu určitou), a to bez ohledu na výši příjmu. Pokud by člověk nastoupil do zaměstnání, kde výdělek zakládá účast na důchodovém pojištění, je nezbytné výplatu předčasného starobního důchodu přerušit. Bylo by nutné zaměstnání oznámit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a ta výplatu dočasně zastaví; po ukončení zaměstnání nebo po dosažení důchodového věku si člověk musí o obnovení výplaty důchodu znovu požádat. A zároveň platí povinnost oznámit tyto skutečnosti zdravotní pojišťovně, protože jsou rozhodné pro nárok či naopak zánik nároku na platbu pojistného státem.

Čtěte také: Jak se odvolat proti zamítnutým lázním

Je možné ale pracovat na dohodu o provedení práce s výdělkem do 10 tisíc korun nebo na dohodu o pracovní činnosti s příjmem menším než 2 500 korun za měsíc. Práce na dohodu nad uvedené limity je už posuzována jako běžné zaměstnání. Co se týká zdravotního pojištění, u „podlimitních dohod“, zde se neplatí, resp. zaměstnavatel neplatí pojistné – platí ho za pracujícího jen stát jako za příjemce důchodu.

Při pobírání předčasného důchodu je možno také podnikat, ale opět jen s tak malými příjmy, které nezakládají účast na důchodovém pojištění. Za rok 2018 to je do 71 950 korun za rok. Předčasný důchod je přitom důvodem pro to, aby samostatná výdělečná činnost byla brána jako činnost "vedlejší", nikoli jako hlavní, kde je plátcem důchodového pojištění každý bez ohledu na výši příjmu. Ohledně zdravotního pojištění souběh platby státu a samostatné výdělečné činnosti znamená, že taková OSVČ není povinna dodržet minimální vyměřovací základ, musí ale platit zálohy na pojistné (kromě prvního roku činnosti).

Čtěte také: Jak vybrat domov pro seniory se zdravotní péčí

V době pobírání řádné starobní penze je už souběžná výdělečná činnost možná bez omezení a plátcem pojistného na zdravotní pojištění je stát i sám důchodce, a to jako zaměstnanec prostřednictvím zaměstnavatele, nebo sám jako OSVČ. Souběh se státní platbou zde znamená, že se na dotyčného zaměstnance nebo podnikatele nevztahuje povinnost dodržet minimální vyměřovací základ; jako OSVČ však musí platit zálohy na pojistné.

Můžeme doplnit, že na rozdíl od předčasného důchodu je u předdůchodu možno si libovolně přivydělávat, ať už v zaměstnání nebo podnikáním. Co se týká zdravotního pojištění, je situace stejná jako v předchozím případě a plátcem pojistného je stát i sám "předdůchodce".

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce