Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Změnit zdravotní pojišťovnu je snadné

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 607x )

Zdravotní pojišťovnu lze změnit jednou za dvanáct měsíců. Nicméně pozor, pokud tento termín chcete stihnout, přihlášku musíte podat nejpozději do konce září. Změně pojišťovny, jež za vás bude odvádět ze zákona povinné zdravotní pojištění, by ale měla předcházet zralá úvaha. Než přistoupíte k činu, zamyslete se nad několika důležitými parametry.

shutterstock.com

Zdravotní pojišťovnu můžete změnit pouze 1 x za rok. Podle termínu, kdy o změnu požádáte, se stanete klientem nové pojišťovny buď k 1. červenci (pokud o přeregistraci požádáte mezi 1. lednem až 31. březnem) nebo k 1. lednu (pokud o přeregistraci požádáte mezi 1. červencem až 30. zářím). 

Pro změnu je třeba vyplnit a podat přihlášku k pojišťovně, ke které chcete nově přestoupit. Formulář je také možné získat i vyplnit na webových stránkách vybrané zdravotní pojišťovny. Odevzdává se však na pobočce, kde pracovník pojišťovny údaje ověří. K ověření totožnosti je nutné předložit občanský průkaz, rodný list či jiný doklad. Studenti středních a vysokých škol pak potvrzení o studiu, senioři potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní v evidenci úřadu práce potvrzení z tohoto úřadu, osoby samostatně výdělečně činné by pak měly mít kopii živnostenského nebo jiného oprávnění k výkonu samostatné výdělečné činnosti. Tito lidé dále předkládají i přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za předchozí rok.

Odhlašovat se z vaší původní pojišťovny nemusíte, provede to za vás na základě přihlášky nová pojišťovna. Ta vám také pošle nový průkaz pojištěnce, který začnete užívat v den platnosti smluvního vztahu s novou pojišťovnou.

Po datu přeregistrace, kdy už budete mít nové průkazy pojištěnce musíte své původní pojišťovně vrátit staré průkazy. Povinnost vrátit do 8 dnů průkaz pojištěnce při změně zdravotní pojišťovny ukládá zákon o veřejném zdravotním pojištění. Za nesplnění této povinnosti může být uložena pokuta do výše 500 Kč. V každém případě starým průkazem se už pak nesmíte prokazovat.

Na co se zaměřit při změně zdravotní pojišťovny?

Klíčovým kritériem pro výběr je snadná dostupnost lékařské péče. Vaši lékaři, stejně jako zdravotnická zařízení, která navštěvujete, by měli mít s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Často mají lékaři smluvní vztah uzavřený se všemi sedmi dostupnými pojišťovnami, nicméně nemusí tomu tak být vždy. V takovém případě je třeba mít na paměti, že vám pojišťovna provedený zdravotnický výkon neuhradí.

To, která zdravotní pojišťovna bude pro vás nejvhodnější, je do značné míry individuální. Záleží především na vašich osobních potřebách, preferencích a životním stylu. Rozdíl také je, zda jste mladý student, maminka s malým dítětem nebo například osoba se specifickým zdravotním omezením.

Každá pojišťovna nabízí různé bonusové balíčky. Nejčastěji se jedná o nadstandardní preventivní vyšetření či očkování nad rámec základního pojištění, příspěvky na léčebně ozdravné pobyty, možnosti volnočasového a sportovního vyžití či slevy u obchodních partnerů. Ačkoliv mohou některé výhodné nabídky vypadat velmi lákavě, dbejte na to, aby byly prakticky využitelné právě pro vás a vaše životní nároky. 

Oznamovací povinnost pojištěnců

Jste-li zaměstnanec, nezapomeňte změnu zdravotní pojišťovny oznámit vašemu zaměstnavateli. Informace musíte podat do 8 dnů od změny. Změnu se doporučuje oznámit písemně, kdy je zaměstnavatel povinen vám oznámení potvrdit. V případě, že byste změnu nenahlásili, platby pojistného, které za vás odvádí i váš zaměstnavatel, by se nepřesměrovaly k nové pojišťovně. Poté by u původní pojišťovny vznikl přeplatek, zatímco u nové nedoplatek s hrozbou penále. To pak zaměstnavatel může vymáhat od vás. Změnu pojišťovny nahlaste i lékařům, které navštěvujete.

V případě, že jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), musíte připravit kromě přihlášky také kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Státní pojištěnci (děti, studenti, penzisté, občané zapsaní na úřadu práce atd.) dokládají dokumenty prokazující jejich správné zařazení v příslušné kategorii. To znamená, že studenti předkládají potvrzení o studiu, penzisté potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní potvrzení od úřadu práce apod.

Změna zdravotní pojišťovny je významným krokem. Než se k němu odhodláte, určitě zvažte všechna pro a proti a nechte si na finální rozhodnutí dostatek času.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce