Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přeregistrace k jinému praktickému lékaři v době studia

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1088x )

Začal nový školní rok a řada studentů, kteří budou studovat v jiném městě, než mají trvalé bydliště řeší, zda se musí přeregistrovat k jinému lékaři.

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Přeregistrace k novému lékaři na potřebnou dobu

Na dobu studia je vhodné se přeregistrovat k praktickému lékaři, který ordinuje tam, kde trávíte celý školní rok. Mít ho daleko není právě praktické. Proto také nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb stanoví, že registrujícího praktického lékaře (a gynekologa a stomatologa) má mít pojištěnec dostupného v dojezdové době 35 minut. Pokud se ale sama rozhodnete zůstat registrovaná nadále třeba na druhé straně republiky, nelze vám v tom bránit.

Máte nárok na ošetření u jiného než registrujícího lékaře?

Nemít svého praktického lékaře poblíž může samozřejmě znamenat jisté problémy. I při pobytu mimo trvalé bydliště však existuje řešení, pokud potřebujete ošetření nebo vyšetření. Rozhodně to není tak, že by se o vás mohl a měl lékař, u něhož nejste registrována, postarat jen v případě, kdy jde o život ohrožující stav. Nemůže vás ani nutit k přeregistraci a tím podmiňovat nutné ošetření. Může vás totiž ošetřit v rámci tzv. nepravidelné péče. Tu vykáže k úhradě vaší zdravotní pojišťovně na zvláštním dokladu. Je to postup, který praktičtí lékaři znají a běžně jím vykazují péči poskytnutou neregistrovaným pojištěncům. Po lékaři, který o vás nemá potřebnou dokumentaci, ovšem těžko můžete chtít nějaká potvrzení o zdravotním stavu třeba pro školu, předepisování léků, které pravidelně berete, nezajistí vám provedení preventivní prohlídky apod.

Právo na výběr lékaře

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb (lékaře, zdravotnického zařízení); podmínkou je, že tento poskytovatel je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně. S tím u VZP jistě nebude problém. V případě registrujících lékařů, tj. u praktického lékaře, gynekologa a stomatologa můžete své právo na výběr uplatnit jednou za 3 měsíce. Jinak řečeno, kdybyste si s novým lékařem "nesedli", můžete se u jiného registrovat až po třech měsících.

Odmítnutí přijetí pacienta do péče

Připomínáme, že podle zákona o zdravotních službách může lékař odmítnout přijetí nového pacienta do své péče jen z přesně specifikovaných důvodů. Prvním je, že by přijetím dalšího pacienta bylo překročeno únosné pracovní zatížení nebo že jeho přijetí brání provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení. Překročením únosného pracovního zatížení se přitom rozumí stav, kdy by zajištěním zdravotních služeb o tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým. O tom, kolik pacientů lékař přijme, ovšem rozhoduje on sám. Druhým regulérním důvodem k odmítnutí je, že vzdálenost místa pobytu pacienta by neumožňovala praktickému lékaři výkon návštěvní služby. Jestliže vás lékař odmítne převzít do péče, měl by vám o tom vydat písemný doklad se zdůvodněním.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce