Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Preventivním vyšetřením předejdete závažným následkům osteoporózy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5710x )

Osteoporóza je nemoc, při které dochází k řídnutí a oslabení kostí, což může vést k závažným zlomeninám. Výskyt tohoto onemocnění se celosvětově odhaduje na 7–8 % populace. Jen v České republice trpí osteoporózou po padesátém roce života každá 3. žena a každý 5. muž.

shutterstock.com

Osteoporóza vzniká důsledkem nedostatku vápníku jako stavebního kamene kostí.
„Celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura a zároveň se buduje z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků struktura nová. Tento proces závisí na našem pohybu, stravě, zdraví a dalších faktorech. Pokud jsou tyto procesy narušeny, zvyšuje se riziko vzniku osteoporózy. Nejvíce rozšířeným rizikovým faktorem je strava s nízkým obsahem vápníku,“ uvádí MUDr. Eva Dokoupilová z revmatologické a osteologické ambulance MEDICAL PLUS v Uherském Hradišti.

Jaká rizika s sebou řídnutí kostí přináší?

osteoporózaO osteoporóze se často hovoří jako o tichém zabijákovi kostí. Nemá mnoho varovných příznaků, ale vede ke zlomeninám a závislosti na pomoci druhých. Prvním projevem onemocnění osteoporózou může být až zlomenina po malém úrazu, například po pádu ze stoje. Zlomeniny dramaticky zhoršují kvalitu života, jsou spojeny s bolestí, utrpením, invaliditou, závislostí na pomoci druhých, ale také zvýšenou pravděpodobností úmrtí.
„Za hlavní osteoporotické zlomeniny se považují zlomeniny obratlů, dolního předloktí, paží a pánve. Nejzávažnější jsou zlomeniny v oblasti kyčle, na jejichž komplikace umírá během 1. roku 1/5 pacientů a 1/3 postižených zůstává trvale invalidních,“ upozorňuje MUDr. Eva Dokoupilová. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30–50 % žen a 15–30 % mužů.
„Každý pacient starší 50 let s prodělanou zlomeninou by měl podstoupit vyšetření celotělovým denzitometrem, aby se osteoporóza včas diagnostikovala a bylo včas započato s léčbou,“ dodává MUDr. Eva Dokoupilová.

Čtěte také: Na řídnutí kostí se u mužů, ale i u žen, přichází zbytečně pozdě

Lze předcházet komplikacím v důsledku osteoporózy?

osteoporózaVzhledem k tomu, že osteoporóza nemá zpočátku žádné výraznější projevy, většina nemocných nemá ani potřebu navštívit lékaře. Projevy nemoci jsou ze začátku velmi nenápadné. Až v pozdějším věku se začíná objevovat typický pokles tělesné výšky – někdy o 10 až 15 cm. Dalšími symptomy jsou bolesti zad či kloubů, které jsou ale ve vyšším věku tak obvyklé, že se nedají bezpečně přiřadit výhradně k tomuto onemocnění.
„V prevenci zlomenin hraje významnou roli včasná diagnóza osteoporózy a stanovení individuálního rizika zlomenin. Včas zavedenou a vhodnou léčbou lze předejít závažným komplikacím tohoto onemocnění,“informuje MUDr. Eva Dokoupilová.

Čtěte také: Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy

Osteoporóza ohrožuje především ženy

Většina pacientů trpících osteoporózou jsou ženy. Tímto onemocněním trpí každá 3. žena ve věku nad 50 let. Největšímu ohrožení jsou vystaveny v přechodu a po něm. Ztrácí totiž ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony estrogeny, které řídnutí kostí zpomalují.
„Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, který vede k osteoporóze. Tento pokles může nastat velmi rychle, u některých pacientek i 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech,“ varuje MUDr. Eva Dokoupilová.

Čtěte také: Osteopenie

Účinná léčba existuje

Osteoporóza je závažná choroba, která se ale dá úspěšně léčit. Důležité je upravit životní styl a životosprávu, zaměřit se více na pravidelný pohyb, dostatek příjmu vápníku a vitamínu D.
„Hlavním cílem léčby osteoporózy je snížení rizika zlomeniny obratle, krčku stehenní kosti a předloktí. Základním lékem stále zůstává vápník a vitamin D. U pacientů s vysokým rizikem těchto zlomenin pak podáváme biologický lék, který se aplikuje podkožně jednou za 6 měsíců a výrazně zmenšuje úbytek kostní hmoty,“ doplňuje MUDr. Eva Dokoupilová. Klíčem však zůstává včasné odhalení:
„Většina lidí o svém onemocnění osteoporózou a tedy ani o svém riziku neví, přitom stačí navštívit nejbližší osteologickou ambulanci a podstoupit denzitometrické vyšetření,“ uzavírá MUDr. Eva Dokoupilová.

Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Desatero v boji proti osteoporóze

Náš seriál o osteoporóze zakončíme praktickými radami, jak omezit riziko vzniku osteoporózy.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce