Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osteopenie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 36116x )

Osteopenie je onemocnění kostí, které je označováno jako předstupeň osteoporózy. Jde o úbytek kostní hmoty, který je především signálem vyššího rizika budoucí osteoporózy.

shutterstock.com

Co způsobuje osteopenii?

K přirozenému pozvolnému řídnutí kostí dochází u lidí již přibližně od jejich 30 let věku, kdy se již nestihají kostní buňky obnovovat v takové míře, jako doposud. Již ve středním věku dojde k tomu, že kosti ztrácejí svou hustotu, ale také zásobu minerálů a mění strukturu, což činí kosti slabší a je tedy zvýšené riziko jejich zlomení. Čím silnější jsou v tomto věku vaše kosti, tím déle trvá než se vyvine osteopenie nebo osteoporóza.

Příčiny vzniku osteopenie

  • Rodinná anamnéza osteoporózy
  • Menopauza
  • Poruchy příjmu potravy nebo problémy metabolismu, které neumožňují tělu přijmout a využít dostatek vitamínů a minerálů
  • Chemoterapie
  • Léky, jako jsou steroidy používané k léčbě nemocí, včetně astmatu
  • Nedostatek pravidelného pohybu
  • Podvýživa s BMI pod 20
  • Kouření
  • Pravidelné pití kolových nápojů a nadměrného množství alkoholu
  • Strava s nízkým obsahem vápníku a vitaminu D
  • Onemocnění - cukrovka, chronické střevní onemocnění, RS (roztroušená skleróza), revmatická artritida, chronické zánětlivé onemocnění

Mnoho mužů si myslí, že jich se toto onemocnění netýká. Vzhledem k tomu, že muži mají vyšší hustotu kostí, osteopenie a osteoporóza se u nich může projevit v pozdějším věku než u žen. Muži jsou ale také ohroženi, pokud mají nízké hladiny hormonu testosteronu.

Léčba osteopenie

Cílem by mělo být odstranit nepříznivý vliv všech faktorů, které navozují úbytek kostní hmoty a zvyšují riziko zlomenin.

Racionální strava

Pro silné kosti, budete potřebovat potraviny bohaté na vápník a vitamin D. Vápník je totiž nejdůležitějším minerálem pro kostní hmotu a jeho vstřebávání je podmíněno dostatkem vitamínu D. Nejlepší zdroje vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, zelená zelenina, ryby, mák, ořechy, luštěniny a tofu. Vitamín D, si tělo dokáže vyrobit samo, pokud je kůže vystavena slunečnímu záření. Dále bychom měli konzumovat potraviny tyto potraviny: mořské ryby, játra, žloutek, mléčné výrobky avokádo.

Hořčík je důležitým regulátorem hormonů, které ovlivňují kostní metabolizmus. Při jeho nedostatku se  zrychluje úbytek kostní hmoty. Hořčík je obsažen v listové zelenině, v banánech, v čokoládě, mořských rybách, v mase, celozrnných obilninách, ořechách, máku a v některých minerálních vodách.

Stopové prvky jsou nezbytné při tvorbě organické kostní hmoty. Jedná se zejména o zinek, který doplníme, pokud si dáme fazole, ořechy a celozrnné obilniny. U žen po přechodu byl úbytek kostní hmoty bederní páteře při užívání směsi zinku, mědi a manganu pomalejší než u žen, které užívaly jen vápník. Příznivý vliv na kvalitu kostní hmoty mají také bor a selen.

Vitamin C se příznivě uplatňuje při novotvorbě organické kostní hmoty. Jeho hlavními zdroji jsou ovoce, zelenina, rajčata, citrusové plody.

Vitamin K je rovněž důležitý pro tvorbu organické kostní hmoty a pro zajištění její dobré kvality. Je obsažen v listové zelenině, v játrech a ledvinách.

Fyzická aktivita

Fyzická aktivita je podmínkou průběžného obnovování kosti. Doporučuje se především chůze na čerstvém vzduchu, jízda na kole, běžné práce např. na zahradě a v domácnosti. Další fyzické aktivity, jako je skupinové či individuální cvičení, jsou vítány, pokud jsou správně vedeny. Přiměřená fyzická aktivita zlepšuje sílu a koordinaci svalů. Tím klesá riziko pádů. Mezi příčinami pádů se uvádí zejména úbytek svalové síly a poruchy svalů dolních končetin a špatné držení těla při chůzi. Doporučuje se delší sezení přerušit stojem s důrazem na správné držení těla a správné dýchání. Umožní-li to váš zdravotní stav, nevyužívejte pohodlí výtahů a posilujte svaly i krevní oběh chůzí do schodů.

Kromě úpravy stravy a cvičení, je důležité přestat kouřit a vyhnout se nadměrnému užívání alkoholu a kolových nápojů.

Pro zlepšení zdraví kostí, je důležité také omezit používání soli a kofeinu, kteří se také podílí na úbytku kostní hmoty.

Zrychlené ztráty kostní hmoty nebo osteoporóza, mohou souviset s celiakií, nebo citlivostí na lepek pšenice výrobků, je tedy nutné při podezdření tuto nemoc diagnostikovat.

Osteopenie u žen v prvních letech po přechodu a u mužů s prokázaným nedostatkem pohlavního hormonu (pokud není zjištěno jiné závažné onemocnění) je významným důvodem pro zajištění hormonální substituční léčby, ale jen pokud je úbytek kostní hmoty nepřiměřeně zrychlen.

Pokud se osteopenie včas diagnostikuje a léčí, lze úspěšně předejít rozvoji osteoporózy a všem jejím komplikacím.

Prevence osteopenie

Základem prevence je zdravý způsob života. Představuje to vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a minerálů. Dostatek přiměřené fyzické aktivity. Eliminace všech negativních faktorů, tedy alkoholu, kofeinových nápojů, kuřiva a fosfátů.

Přečtěte si také

Osteoporóza je choroba dětství, která se projeví ve stáří.

Každá třetí žena nad 50 let trpí osteoporózou

Prevencí osteoporózy je i úklid domácnosti

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Preventivní prohlídky zachrání zdraví

Preventivní prohlídka zachrání zdraví nebo i život, to potvrzují nejlépe zkušenosti praktických lékařů nebo gynekologů. Lidé prevenci podceňují, i když mohou dostat důkladné vyšetření zdarma.

Aktuální přehled preventivních prohlídek

Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena řada preventivních lékařských prohlídek. Nabízíme aktuální přehled toho, co mohou pacienti využít.

Zelený zákal hrozí slepotou. Drobné preventivní vyšetření vám zachrání zrak.

Včas neléčený zelený zákal znamená trvalé postižení zraku nebo slepotu. Zbytečnou. Po čtyřicítce navštěvujte svého očního lékaře pravidelně. Malé preventivní vyšetření – změření nitroočního tlaku – odhalí nemoc v době, kdy sice nemáte žádné příznaky, ale lze ji dobře léčit. Ve chvíli, kdy se váš zrak zhorší, bývá na jeho záchranu pozdě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce