Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příběh Natálky: Nevnímala nás, popisuje Lucie projevy epilepsie u své dcery

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 538x )

U Natálky (7 let, Chlumec) se epilepsie projevila teprve loni. Narodila se předčasně a kvůli zpomalenému motorickému vývoji chodila na pravidelné kontroly k neurologovi. Při jednom z rutinních vyšetření lékaři zjistili, že trpí poruchami vnímání, které jsou projevem epilepsie. Natálčini rodiče si toho nejprve vůbec nevšimli, po rozhovoru s lékaři ale začali vzpomínat na vteřinové výpadky, které jejich dcera mívala.

shutterstock.com

„Poruchy vnímání naštěstí patří mezi mírné projevy epilepsie. Říkáme, že se dívá ‚do blba’ a nevnímá nás. Jde jen o vteřiny. Například nedokáže zopakovat, co jsme jí v tu chvíli říkali,“ popisuje začátky s Natálčinou nemocí maminka Lucie.
Výpadky vnímání naštěstí brzy ustaly, a to především díky vhodné léčbě.
„Léky začala brát loni o prázdninách mezi první a druhou třídou. Pak došlo k přechodnému zhoršení, ale teď už je stabilizovaná. Není tolik nepozorná a je méně unavená, za což jsem moc ráda,“ říká maminka.

Natálka netrpí typickými epileptickými záchvaty a nemoc ji v životě téměř neomezuje. Pro rodinu bylo i přesto obtížné se s diagnózou smířit.
„Nesli jsme to určitě hůř než dcera. Natálka je moc statečná a spokojená holčička. Snažíme se k ní nechovat jako k nemocné a chceme, aby měla normální dětství, stejně jako její vrstevníci. Nějaká omezení ale přeci jen má. Například se nesmí dlouho dívat do telefonu či tabletu a musí hodně spát a odpočívat. Také plavat nebo lézt do výšek může pouze pod dohledem,“ popisuje maminka Lucie. Díky asistence, která na Natálku dohlížela, se mohla zúčastnit kurzu plavání se svými spolužáky. Kromě sportu Natálka ráda tancuje, hraje na kytaru a kreslí. V loňském ročníku soutěže pro děti s epilepsií Líbí se ti, mami? dokonce získala druhé místo. Zapojit se plánuje i letos, kdy je tématem domácí mazlíček.
„Natálka určitě nakreslí svého králíčka Pusinku, kterého jsme jí krátce po propuknutí nemoci koupili. Je to pro ni kamarád a zdroj dávky psychické pohody,“ uzavírá maminka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Epilepsie

Epilepsie se nemusí projevovat jen záchvaty s křečemi, ale i bolestí břicha, brněním či závratí.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Otřes mozku

Otřes mozku je častou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce