Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Epilepsii často provází úzkosti a deprese

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1203x )

Epilepsií v Česku trpí přibližně 80 tisíc lidí, z toho čtvrtinu tvoří děti. Život pacientům kromě nemoci ztěžují i úzkosti a deprese, které epilepsii často provázejí. Pomoci jim mohou nové moderní léky, jež účinně zabraňují epileptickým záchvatům, ale současně nenarušují pacientovu psychiku. Právě na důležitost psychické pohody lidí s epilepsií upozorňují lékaři u příležitosti tzv. Purple day.

shutterstock.com

Každý, kdo chce pacienty podpořit, si v tento den, který je věnovaný právě lidem s epilepsií, zvolí oblečení ve fialové barvě. Současně také startuje 10. ročník výtvarné soutěže pro děti s epilepsií, která nese název Líbí se ti, mami? Letošním tématem je domácí mazlíček, jenž je často pro malé pacienty velkým povzbuzením.

Čtěte také: Epilepsie může udeřit v jakémkoliv věku

Psychické potíže jako nežádoucí vedlejší účinek léků

„Epilepsie má řadu podob. Některé přidružené symptomy mohou být pro člověka s epilepsií dokonce vážnějším problémem než vlastní záchvaty. Mezi ty nejčastější patří právě úzkosti, deprese, poruchy paměti, zhoršené soustředění a nekvalitní spánek,“ říká prim. MUDr. Ondřej Horák z Centra pro epilepsii Kliniky dětské neurologie LF MU a FN Brno. Problémy se soustředěním a psychické potíže mohou být i nežádoucím vedlejším účinkem léků na epileptické záchvaty, a to především léků nejstarších generací. Vědci proto neustále vyvíjejí nové léky bez negativních účinků na lidskou psychiku.
„Snaha je, aby léky, tzv. protizáchvatová medikace (dříve nazývaná antiepileptika), byly účinnější a měly méně nežádoucích účinků,“ říká MUDr. Jana Zárubová z Centra pro epilepsii FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop, a dodává:
„Je ale třeba si uvědomit, že vnímání nebo soustředění dětí a dospělých s epilepsií poškozují i samotné záchvaty. Je proto třeba najít mezi možným vlivem léků a nekontrolovaných záchvatů balanc. Moderní léky nabízí možnost dát pacientům léčbu individualizovanou, tzv. šitou na míru.“

Čtěte také: Epilepsie - nemoc opředená mnoha mýty

Pes jako terapeut i pomocník 


Psychiku, především u dětí, zatěžuje také stále panující společenské stigma, kterým je epilepsie opředena. Děti mají často potíže s přijetím do mateřské školy nebo kroužků, protože se vychovatelé obávají možných epileptických záchvatů.
„Sociální stigma významně ovlivňuje životní styl řady dětí s epilepsií a jejich rodin. Na základě zkušeností pacientů vím, že hůře zapadají do kolektivu vrstevníků a někdy bývají i terčem posměchu,“ popisuje prim. Horák. Přátelství a pochopení proto děti s epilepsií často hledají u čtyřnohých mazlíčků.
„Z mé zkušenosti pomáhají domácí mazlíčci, především psi, lidem s epilepsií lépe zvládat stres. Mám mladého pacienta, jehož epileptický záchvat začíná aurou, což znamená, že ho neobvyklé čichové nebo sluchové vjemy upozorní na blížící se ataku. Při ní chlapec nemá křeče, ale potřebuje být v klidu, proto ho neustále doprovází jeho fenka. Vyčká, než záchvat přejde a on se cítí v bezpečí a neohrožený, a tak může po Praze cestovat sám bez doprovodu,“ říká MUDr. Zárubová. Někteří pacienti dokonce tvrdí, že jejich pes dokáže vycítit přicházející záchvat, aniž by o tom oni sami věděli. Žádná z tuzemských nebo zahraničních studií ale tuto schopnost domácích mazlíčků zatím nepotvrdila. Přínosy canisterapie a hippoterapie jsou však podle lékařů na psychiku pacientů nesporné.

Čtěte také: Epilepsie: Tisíce dětí s epilepsií bojují s předsudky okolí

Výtvarná soutěž pro děti s epilepsií


Proto se také domácí mazlíček stal motivem letošního jubilejního 10. ročníku soutěže Líbí se ti, mami?
Snažíme se motivovat děti s epilepsií, aby se nebály zapojit do soutěží a dokázat, že jsou stejně šikovné jako jejich zdraví vrstevníci. Za deset let trvání se do soutěže zařadilo asi 300 obrázků od dětí s epilepsií. Letošním zadáním je zvíře. Děti mohou popustit uzdu své fantazii a nakreslit například zvířátko, které se jim líbí, mají ho doma nebo by si je přály mít,“ říká za organizátory Monika Bártová ze společnosti UCB, která soutěž pod záštitou spolku EpiStop pořádá. Kromě výtvarné soutěže se můžou zájemci u příležitosti Purple Day zúčastnit také besedy s odborníky, kteří se věnují právě epilepsii. Besedu je možné sledovat online v pátek 25. března od 17 hodin na www.sympozium.online/purpleday.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Epilepsie

Epilepsie se nemusí projevovat jen záchvaty s křečemi, ale i bolestí břicha, brněním či závratí.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Obava z epilepsie

Ve svých 28 letech jsem měla epileptický záchvat - prvně v životě. Přitom si myslím, že žiji zdravě: nekouřím, nepiji, dodržuji životosprávu, cvičím. Z čeho jsem to mohla dostat? Je to nervového původu? Nemyslím, že mám nervové problémy. Dostala jsem antiepileptika - timonyl 300. Zůstanou mi nějaké trvalé následky? Myslím, že po záchvatu mám totiž mírné výpadky paměti. Vladana

Otřes mozku

Otřes mozku je častou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce