Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přírodní kosmetika: Co byste měli vědět, než ji začnete používat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 771x )

Pokud používáte klasickou kosmetiku z drogerie a přemýšlíte o přechodu na šetrnější přírodní produkty, zřejmě si kladete spoustu otázek. Na nejčastější z nich nám odpověděla lékárnice PharmDr. Kamila Horníčková, která se na Lékárna.cz specializuje na přírodní medicínu a zelenou lékárnu.

Lékárna.cz

Jak začít s přírodní kosmetikou?

Důležité je začít postupně. Není to lehké. Čtěte složení produktů, vyhýbejte se základním problematickým látkám ve složení, jako jsou konzervanty, barviva a parfémy. Učte se a postupně rozšiřujte své vědomosti. Krůček po krůčku pak můžete nahradit stávající nevyhovující produkty za přírodní, čisté, kvalitní a zdraví prospěšné. Člověk se zná nejlépe, pozná, co mu voní, vyhovuje a co ne. Nebojte se experimentovat. Když zjistíte, že vám přípravek nedělá dobře nebo na něj máte alergickou reakci, zkuste jiný. Některá aromaterapeutické kosmetika totiž může citlivým jedincům působit alergie.

Platí, že čím jednodušší složení, tím lepší?

Ano, méně je někdy více. Hledejte řešení v jednoduchosti. Lidé si někdy neuvědomují, že kůže je druhý dýchací orgán, přijímáme skrze ní všechno. To, co dáváme našemu tělu, tím se stáváme. Když budeme jíst nekvalitní potraviny, i naše tělesné buňky za čas ztratí vitalitu a onemocní. Stejné je to s doplňky stravy, bylinami či kosmetikou. U kosmetiky si vždy položte otázku: Je složení přípravku vhodné pro vaše tělo tak, že byste si daný produkt v přeneseném slova smyslu “namazali i na chleba”?

Dá se říct, že všechno přírodní je kvalitní?


Ne, to určitě ne. Pod pojmem “přírodní kosmetika” se může schovávat i velmi nekvalitní chemická kosmetika s obsahem jedné, dvou přírodních složek. Výrobce složky vyzdvihne na obalu a tento produkt pak nazývá přírodním. Vlivem greenwashingu se tak můžeme setkat s řadou “zelených” přírodních produktů, které ale organismus spíše zatíží, než aby mu prospěly. Proto buďte ve střehu a vždy se zajímejte o kvalitu, původ a složení přírodní kosmetiky.

Podle čeho se tedy pozná kvalitní přírodní kosmetika?


Kvalitu poznáme především podle složení, certifikace a také podle kvality dané značky. Aby byl produkt certifikovaný, musí splňovat přísná kritéria. Hlavní složkou kvalitní přírodní kosmetiky je aloe vera gel, bambucké máslo a kvalitní oleje. Oproti tomu běžné krémy obsahují na prvním místě vodu, syntetické oleje a podobně. U složení platí, že přípravek obsahuje nejvíce právě té složky, která je uvedená na prvním místě.

Jaký krém je ideální pro mladou slečnu a naproti tomu pro ženu ve středním věku?

Hlavní složkou krémů pro mladé slečny by měly být hydratační látky, jako je aloe vera, květové vody z bylinek a nekomedogenní oleje, například arganový, konopný a další. Většinou obsahují i vodu a protizánětlivé složky, jako je éterický levandulový olejíček, olej z čajovníku a další. Pro ženu ve středním věku jsou blahodárné krémy, které obsahují méně vody, ale zato více aktivních vyživujících složek. Patří mezi ně například hodnotné oleje – šípkový, jojobový, meruňkový, švestkový, fíkový, dále například i kyselina hyaluronová, vitamín C a přírodní retinol (bakuchiol).

Máte s přírodní kosmetikou osobní zkušenosti?


Osobně používám jedině přírodní kosmetiku. Vychází to z mého životního postoje pečovat o sebe přirozeně a v souladu s přírodou. Začala jsem ve 20 letech, kdy jsem se nemohla zbavit akné a černých teček. Tehdy mi přišla do cesty jedna velmi kvalitní a vytříbená německá značka biodynamické přírodní kosmetiky, kterou s přestávkami používám dodnes.

Přírodní kosmetika na Lékárna.cz:

S výběrem kvalitních přírodních produktů vám pomohou zkušení lékárníci v online poradně. Doporučí nejvhodnější přírodní kosmetiku přesně pro váš typ pleti – zdarma, rychle a online.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce