Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdy vám zdravotní pojišťovna proplatí cestu k lékaři?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3382x )

Musíte dojíždět na specializovanou ambulantní léčbu do zdravotnického zařízení? Pak máte nárok nejen na odvoz do nemocnice a zpět domů, ale také si můžete vybrat, jestli se tam necháte dopravit sanitkou, anebo soukromým autem. Pokud si zvolíte druhou možnost, zdravotní pojišťovna vám proplatí náklady podle ujetých kilometrů. Kdy můžete toto právo využít a jakou částku dostanete?

shutterstock.com

Pojištěnec, který má ze zdravotních důvodů nárok na hrazenou přepravu do zdravotnického zařízení, se může rozhodnout cestovat soukromým vozidlem místo sanitkou. Nezbytnou podmínkou je skutečnost, že řidičem vozidla nesmí být samotný pacient. Tento požadavek koresponduje s tím, že jde o pacienta, jehož aktuální zdravotní stav neumožňuje přepravu běžným způsobem, a takový zdravotní stav samozřejmě ani neumožňuje řídit vozidlo.

O nároku pacienta na cestu rozhoduje ošetřující lékař

O nároku na úhradu cestovních nákladů rozhoduje ošetřující lékař (praktický lékař nebo specialista), který zná zdravotní stav pacienta. V praxi to znamená, že lékař může pojištěnci předepsat dopravu soukromým vozidlem v případě, že pacientův aktuální zdravotní stav neumožňuje přepravu do zdravotnického zařízení běžným způsobem (např. hromadnou dopravou nebo řízení vozidla). Ošetřující lékař musí pojištěnci tento druh dopravy vždy předem schválit a vystavit tiskopis „Vyúčtování náhrady cestovních nákladů soukromým vozidlem“.

Vystavený tiskopis platí na cestu tam i zpět, případně i na opakované cesty k jednomu poskytovateli zdravotních služeb, avšak maximálně na deset jízd. Vždy musí být vyplněna kolonka „Důvod k transportu“ a také zdravotní zdůvodnění pro úhradu přepravy (vyjádření typu „vyšetření“ není považováno za zdůvodnění).

Druhá strana dokladu slouží k evidenci návštěv pacienta na odborném ošetření/vyšetření. Poskytující lékař musí vždy potvrdit datum návštěvy pacienta. V případě, kdy není indikace pro cestu zpět, doplní poskytující lékař v místě razítka „ZPĚT NE“. Může nastat situace, že bude nutný transport sanitou, pak se vyznačí „ZPĚT SANITA“.

Čtěte také: Kdy máme nárok na dopravu k lékaři sanitkou?

Nečekejte závratné částky 

Pacientovi je proplácen počet ujetých kilometrů za nejkratší cestu z místa výjezdu do místa určení, a to vždy jen jízdy s pacientem. Výše úhrady je stanovena cenovým předpisem Ministerstva zdravotnictví. Pro jízdy uskutečněné od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022 je určena úhrada ve výši 6,93 Kč za 1 km. Podmínky pro indikaci zdravotního transportu jsou stanoveny zákonem č. 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění).

Pojišťovny navíc proplácejí cesty jen do nejbližší nemocnice nebo smluvního zdravotnického zařízení, kde jsou schopni pacientovi vyšetření nebo zákrok poskytnout. Pokud si tedy zvolíte nemocnici přes polovinu republiky, přestože by bylo možné vás vyšetřit či operovat v místě, nárok na tyto cestovní náklady nemáte.

Čtěte také: Má praktický lékař povinnost vykonávat návštěvní službu?

Kdy nárok na cestovní náklady nemáte?

Pokud váš zdravotní stav nevyžaduje přepravu do nebo ze zdravotnického zařízení za použití zdravotnické dopravní služby, pak vám nevzniká ani nárok na hrazení cestovních nákladů. A stejně tak v případě, že k lékaři jedete hromadnou dopravou. V takovém případě není proplacení nákladů možné bez ohledu na váš zdravotní stav. Nerozhoduje ani to, že pacient cestuje na dlouhou vzdálenost nebo že je po trase špatná dopravní dostupnost.

Proplácí se navíc pouze počet ujetých kilometrů za nejkratší cestu z místa výjezdu do nemocnice, a to vždy jen jízdy s pacientem. Pokud tedy pacienta hospitalizují, zpáteční cestu už pojišťovna neproplatí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce