Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Proč je třeba si krevní tlak pravidelně měřit

( | přečteno: 10613x )

Vliv na krevní tlak a hypertenzi má také složení potravy, především nadměrné solení.

Krevní tlak (TK) je proměnná hodnota ovlivňovaná řadou faktorů. Některé krevní tlak snižují, některé naopak zvyšují.

Významný a pacienty často podceňovaný vliv na krevní tlaksložení stravy. Je to především nadměrné solení, které může snadno ovlivnit každý sám. V případě mírné zvýšeného krevního tlaku můžeme dokonce předejít nutnosti užívat léky. Krevní tlak zvyšují i nedostatečný přísun draslíku, vápníku, hořčíku a nadměrná konzumace alkoholu. Vlivem přejídání dochází ke vzniku obezity a ta je významným rizikovým faktorem arteriální hypertenze. Příjem tekutin, pokud máte v pořádku ledviny, krevní tlak neovlivňuje, ale pozor na minerálky obsahující hodně solí!

Sůl zvyšuje krevní tlak

Ve většině případů není příčina hypertenze jasná, ale některé nemoci mohou vysoký krevní tlak přímo vyvolávat. Jsou příčinou tzv. sekundární hypertenze. Patří mezi ně řada onemocnění ledvin, například zúžení ledvinných cév, akutní i chronické záněty ledvin a další. Jiným příkladem choroby vyvolávající hypertenzi jsou hormonální poruchy jako nadprodukce kortikoidů u Cushingova syndromu, aldosteronu u Connova syndromu, katecholaminů u feochromocytomu nebo reninu u nádoru ledvin. V rámci hormonálních změn se může hypertenze poprvé objevit v těhotenství. Ke zvýšení krevního tlaku v horní polovině těla vede i vážné zúžení tepny vedoucí krev ze srdce – aorty.

Krevní tlak ovlivňuje i řada léků. Ty, které ho snižují, jsou většinou užívány jako antihypertenziva, léky proti vysokému krevnímu tlaku. Jiné léky mohou krevní tlak zvyšovat. Jsou to hlavně kortikoidy, užívané při řadě nemocí (autoimunitních zánětech, alergiích, při některých krevních onemocněních). Zvýšení krevního tlaku bylo popsáno i po lécích proti bolesti, po starších typech antikoncepce s vyššími dávkami hormonů, po některých lécích užívaných v psychiatrii (tricyklická antidepresiva, psychostimulancia), po cyklosporinu A (imunosupresivum), vzácně i po dalších.

Pravidelné sledování krevního tlaku by mělo být samozřejmostí u všech pacientů s onemocněním srdce a cév. Ať už se jedná o hypertoniky, nemocné po prodělaném infarktu nebo mozkové příhodě, nebo o ty, kteří mají vysoké riziko vzniku a rozvoje aterosklerózy. Tedy pacientů s obezitou, diabetiků, nemocných se zvýšenými hladinami cholesterolu a ostatních tuků, kuřáků. Všichni tito lidé by si měli svůj krevní tlak sami sledovat a v případě pochybností či potíží konzultovat s lékařem.

Časté sledování krevního tlaku je také třeba u všech, kdo mají některou z výše uvedených nemocí způsobujících sekundární arteriální hypertenzi a u těch, kdo užívají zmíněné léky zvyšující krevní tlak, především kortikoidy. Pravidelně by měl být krevní tlak měřen i zdravým lidem nad 50 let.

Měření krevní tlaku je možné provádět i v domácích podmínkách prostřednictvím
spolehlivého tlakoměru, který by měl být součástí vybavení domácí lékárničky podobně jako teploměr. S jeho výběrem vám pomohou v lékárně nebo prodejně zdravotnických potřeb.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ladislav Strnad

To je všechno hezké, všude se píše o vysokém tlaku...Proč se neobjeví také článek o nízkém tlaku? Můj ideální tlak kdy se cítím naprosto v pohodě je cca 145/85 při tepové frekvenci 90/min. V klidu. Když se "necítím" a změřím si tlak, tak je někde kolem 120/70 a tep 72 - 78/min. A cítím se mizerně. Je mi 51. jsem kuřák, piju kafe, dělám už 30 let v nepřetržitém provozu. Na můj dotaz na tento problém u praktického lékaře, jsem se dozvěděl doslova toto (cit.): "Asi jste prostě rychloběžný typ!". No tak co si z toho mám vybrat? ([email protected])


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce