Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Proč zrovna já mám celulitidu?

(MUDr. Marie Finsterlová | přečteno: 9937x )

Celulitida se stala téměř noční můrou mnoha dívek a žen. Je to problém, který vůbec nesouvisí s nadváhou, jak se často mylně uvádí. Mnohdy se jí nevyhnou ani ženy, které jsou celý život štíhlé a sportující.

shutterstock.com

Celulitida se stala téměř noční můrou mnoha dívek a žen. Je to problém, který vůbec nesouvisí s nadváhou, jak se často mylně uvádí. Mnohdy se jí nevyhnou ani ženy, které jsou celý život štíhlé a sportující. Zajímavé je, že jsou celulitidou postiženy prakticky jen ženy, muži nikoliv. Problematika celulitidy je velmi komplexní, ale můžeme říci, že to není nemoc, ale kosmeticky obtěžující záležitost. Ale to nám často může velmi znesnadnit a nepříjemnit život.

Na vzniku celulitidy se podílí celá řada možných příčin -- dědičnost, hormonální výkyvy vyvolané nadprodukcí estrogenů, poruchy zažívání a další, jak bude uvedeno dále. Celulitida se vyskytuje častěji u žen tzv. gynoidního typu. Jsou to ty ženy, které mají štíhlý pas, vyvinutější boky a silnější stehna. Vlastních teorií vzniku celulitidy je mnoho. Nejčastěji se tento stav vysvětluje ukládáním tuku v podkoží spolu s vázáním vody a zplodin látkové výměny. Tukové buňky se spojují do větších hrudek, které tlačí proti pokožce, čímž stlačují krevní vlásečnice, zhoršuje se zásobování kůže krví, dochází k městnání tkáňového moku, lymfy. V důsledku špatného prokrvení a nedostatečného odvodu zplodin se poškozuje podkožní vazivo. A navíc estrogeny pomáhají ukládání tuků a množení tukových buněk. Výsledkem je pak pokožka vzhledu pomerančové kůry především na zadních a bočních stranách stehen, pažích, na hýždích a na břiše, později i na lýtkách. Větší sklon k celulitídě je pochopitelně u žen, které trpí poruchami zažívání, především chronickou zácpou, u žen z zhoršenou cirkulací krve a lymfy na dolních končetinách s projevy křečových žil a otoků.Pochopitelně je tento stav výraznější u obézních žen.

A nyní něco praktického. Dnes začneme jídelníčkem.

I když celulitida vypadá jako neřešitelný problém, každá žena může zlepšit její stav a zpomalit její vývoj. Je však třeba zvolit komplexní přístup ke zlepšení celého životního stylu. Začněme třeba jídelníčkem. Celulitídu zhoršuje nadbytek kuchyňské soli (vede k zadržování vody v těle a otoků), nedostatek vitamínu C, esenciálních mastných kyselin a bioflavonoidů (důležité pro zpevnění cévních stěn). Jezte tedy dostatek ovoce a zeleniny s velkým množstvím vitamínů, minerálních látek a vlákniny, která zajišťuje správnou činnost trávicího ústrojí, obilniny a luštěniny, klíčky, jídla ze sóji, která svým obsahem konkurují masu. Hlavním zdrojem vitamínu C a bioflanoidů jsou především citrusové plody, hroznové víno, meruňky, jahody a černý rybíz. Omezte pití kávy a černého čaje, které odvodňují, stejně tak nadbytek alkoholu, který je navíc i zdrojem kalorií. Nezanedbatelnou potřebou organismu jsou nejméně 2-3 litry tekutin denně, zvláště nyní v letních měsících. Pijte tedy hlavně " nebublinkové" minerální vody a bylinkové čaje. Nekuřte, více sportujte -- výborná je jízda na kole, kolečkových i klasických bruslí, v zimě pak jízda na běžkách.

Pokud Vás zaujaly tyto informace o Vašem problému zvaném celulitida, těšíme se na Vás v pokračování, ve kterém budeme psát o masážích a kosmetických metodách boje proti celulitídě.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Proč zrovna já mám celulitidu?

Celulitida se stala téměř noční můrou mnoha dívek a žen. Je to problém, který vůbec nesouvisí s nadváhou, jak se často mylně uvádí. Mnohdy se jí nevyhnou ani ženy, které jsou celý život štíhlé a sportující.

Dotaz na celulitidu

Trápí mne pomerančová kůže na stehnech. Máte pro mne nějakou radu?

Liposukce

Liposukce je kosmetický operační výkon, při kterém se odsátím odstraňuje nadbytečná tuková tkáň. Při liposukci lze přístrojem (odsávačkou) pomocí speciálního nástavce (kanyly) odstranit přebytečný podkožní tuk v podstatě z jakéhokoliv místa na těle...

Tablety na celulitidu

v rádiu jsem zaslechla rozhovor o nějaké nové možnosti, jak se zbavit celulitidy - šlo o nějaké tablety a pti vyšším stadiu se používá ještě podpůrné mýdlo.Nevíte, o jaký jde přípravek?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce