Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První pomoc při poranění oka u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10090x )

Zrak může postihnout řada zranění způsobených například předmětem, který pronikl do oční bulvy, popálením chemikáliemi nebo přímým úderem do oka. Utrpí-li dítě jakékoli zranění oka, vyhledejte dětského lékaře nebo oftalmologa (specialista na nemoci očí).

Dobrá rada
shutterstock.com

Z oka se pokoušejte odstranit jen tělíska, která leží volně ve spojivkovém vaku nebo na bělmu, nikdy neodstraňujte předměty zaseklé v bělmu nebo pevně lpící na jiné části očního bulbu. V tomto případě vždy vyhledejte očního lékaře.

Cizí tělísko v oku

Zanesení cizího tělíska do oka je nejběžnější a poměrně časté; smítko, řasa, nebo muška uvíznou ve spojivkovém vaku.

Postup při odstranění cizího tělíska z oka

  • Před ošetřením si důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem.
  • Připravte si čistý kapesník. Navlhčete jej čistou vodou. (Vhodnější je použít oční kapky nebo borovou vodu.)
  • Vyzveme poraněného, aby se oka nedotýkal – nemnul si jej a netřel. Palcem a ukazovákem rozevřeme víčka, prohlédneme spojivkový vak stáhnutím dolního víčka, právě tam nejčastěji vnikají cizí tělesa.
  • Horní víčko prohlédneme tak, že ho uchopíme za řasy, stáhneme lehce dolů, a přes přiložený palec druhé ruky víčko obrátíme nahoru, tělísko odstraníme sterilním smotkem vlhké vaty nebo okrajem kapesníku. Nikdy ovšem tvrdým nebo nesterilním předmětem.
  • Vykapejte oko borovou vodou nebo očními kapkami.
  • Pokud jsme úspěšní, problémy vymizí a ošetření končí.
  • Zjistíme-li, že je těleso v oku zaseknuté, nikdy se nesnažíme jej odstranit. Oko překryjeme obvazem a poraněnou osobu dopravíme k lékaři.

Poranění oka předmětem

Uvízne-li dítěti v oku nějaký předmět, například dřívko nebo kousek skla, nepokoušejte se ho sami odstranit. Poraněné oko přikryjte čistým kapesníkem nebo obvazem a urychleně vyhledejte očního lékaře. Nevyvíjejte na oči žádný tlak.

Úder na oko

Přiložit ledový obvaz bez přílišného tlaku na oko. V případě bolesti oka, poruchy vidění či odbarvení oka (viditelná krev uvnitř oka, tzv. černé oko), okamžitě navštívit oční ambulanci.

Oko zasažené chemikálií

Silné chemikálie - například čističe odpadů nebo bělicí látky - mohou dítěti oči trvale poškodit. Dostane-li se dítěti do očí nějaká silná chemikálie, okamžitě mu je vypláchněte proudem tekoucí vody po dobu nejméně 15 minut. Dbejte, aby voda nebyla příliš teplá a abyste dokonale propláchli obě oči. Zavolejte lékaře pro další instrukce. Nedávejte dítěti do očí žádné léky a upozorněte ho, aby se očí nedotýkalo, ani si je nemnulo.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce