Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina kůže: VZP zaplatí novinku v léčbě i prevenci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11088x )

VZP od července 2013 platí svým klientům nový lék, který prodlužuje celkové přežití u pacientů v pokročilém stadiu rakoviny kůže a nabízí svým pojištěncům i příspěvek 1500 korun na vyšetření mateřských znamének.

shutterstock.com

Nový vysoce inovativní lék s obchodním názvem Zelboraf bude vázán na péči ve specializovaných centrech. Je určený pro skupinu pacientů s rozvinutým specifickým typem zhoubného nádoru kůže, kdy nelze přistoupit k operativnímu zákroku a nádor metastazoval. Jde o vůbec první obdobný přípravek v Česku, doposud zde žádný takový lék nebyl. Nový přípravek těmto pacientům prodlužuje celkové přežití. Náklady na lék pro jednoho klienta předpokládá VZP ve výši zhruba 2,5 milionu korun za celou dobu, kdy bude Zelboraf užívat. Pacienti za přípravek platit nebudou.

V počátečních stádiích lze rakovinu kůže léčit chirurgicky, využívá se i chemoterapie. Nejúčinnější zbraní je ovšem u tohoto onemocnění prevence. Nejde přitom jen o známá doporučení, aby to lidé nepřeháněli s pobytem na slunci a chránili se opalovacími krémy. Až polovina zhoubných kožních nádorů totiž vzniká z pigmentových znamének. Jejich vyšetřením se dá riziko vzniku rakoviny významně omezit. Platí přitom pravidlo, že čím dříve člověk k lékaři s podezřelým znaménkem přijde, tím větší má šanci na léčbu. Je-li melanom zachycen v prvním stádiu, je úspěšnost léčby téměř 100% (viz graf č. 1).

Před začátkem té nejžhavější letní sezóny proto VZP svým více než šesti milionům klientů nabízí příspěvek na vyšetření mateřských znamének, právě z nich totiž vzniká 30 – 50 % zhoubných nádorů, a jejich případné odstranění. Ten může dosáhnout až 1500 korun. Na kterékoliv pobočce VZP pak může pojištěnec předložit účet od lékaře a příspěvek mu bude proplacen. Nabídka se vztahuje na preventivní onkologická vyšetření vyžádaná klientem a zaplacená a provedená v období od 1. 5. do 31. 7. 2013.

V uplynulém roce evidovala VZP více než 32 tisíc pacientů s rakovinou kůže. Na péči o ně vynaložila více než 170 milionů korun. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Přibližně 20 % onemocnění metastazujícím melanomem se objevuje u pacientů ve věku 15 – 39 let.

 Rakovina kůže v číslech

* V roce 2011 evidovala VZP 31 335 klientů s rakovinou kůže
* V roce 2012 už to bylo 32 165 klientů
* Náklady VZP na léčbu ročně přesahují 170 milionů korun
* Za posledních 40 let stoupl počet případů šestkrát
* 30-50 % melanomů vznikne z mateřského znaménka
* Na preventivní vyšetření přispívá VZP do konce července až 1500 Kč

tabulka rakovina

Přečtěte si také

Dětskou kůži ohrožují i odražené sluneční paprsky

Šest zásad správného slunění

Před prvním sluněním v roce jděte k lékaři

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce