Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence rakoviny a osteoporózy: méně opalovacího krému

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17502x )

Pokud bychom to zjednodušili, tak použití opalovacích krémů s vysokým faktorem zvyšuje riziko vzniku osteoporózy nebo dokonce i rakoviny. Přečtěte si proč.

shutterstock.com

Vitamín D je pro organismus velmi zásadní – jeho nedostatek výrazně zvýší riziko vzniku onemocnění, jako jsou bolestivá osteoporóza či svalová slabost. Zvyšuje také rezistenci tkání vůči inzulínu, má vliv na srdeční selhání a na vznik karcinomu – zejména tlustého střeva a prostaty. U dětí způsobuje nedostatek vitamínu D, kalcia a fosfátů rachitidu neboli křivici. Podle odborných studií nedostatkem vitamínu D trpí polovina populace.

„Vitamín D je nepostradatelný pro vstřebávání vápníku a fosfátů v lidském těle. Pokud se organismus člověka potýká s deficitem vitamínu D, dříve či později se to projeví na jeho zdravotním stavu. Zvláště u malých dětí a starších lidí je třeba hladiny vitamínu D v těle hlídat,“ říká MUDr. Ivo Sotorník, DrSc. ze společnosti synlab czech a dodává: „V případě podezření na nedostatek vitamínu D, pro který jsou charakteristické projevy, jako je například osteoporóza, zlomeniny, nejistá chůze či nestabilita je na místě podstoupit laboratorní vyšetření, které poskytne přesné informace o koncentraci vitamínu D v organismu. Pokud se potvrdí nedostatečné hodnoty vitamínu D, navrhne lékař efektivní formu jeho kompenzace.“

Rizikovými jsou pak všechny stavy, u kterých se deficit vitaminu D často objevuje. Například při diabetes, dlouhodobé terapii glukokortikoidy, při chronickém selhávání funkce ledvin, při poruchách trávení a narušení vstřebávání základních živin z trávící soustavy nebo při revmatických onemocněních.

Slovníček pojmů

  • Inzulinová rezistence - Jde o snížený účinek inzulínu v tkáních i při jeho dostatečném množství v krvi.

Čtěte také: Vápník nad zlato, ale jen s vitamínem D a dalšími minerály

Sluníčko jako zdroj nestačí

Přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Ne každý si však z časových nebo zdravotních důvodů může pobyt na slunci dovolit. Dospělý jedinec je ze slunce schopen získat až 95 % potřebné denní dávky vitaminu D, 5 % pak z potravin. „Tělo nezačíná vitamín D vytvářet ihned poté, co vyjdeme na sluníčko, je potřeba zůstat tam nějakou dobu - pro efektivní tvorbu vitamínu D by měl dospělý člověk trávit na slunci dobu 20 až 30 minut dva až třikrát týdně, a to s odkrytou hlavou a horními končetinami. Také záleží na vašem fototypu - světlovlasí lidé vytvářejí významně více vitamínu D za stejnou dobu než tmavovlasí a lidé s tmavou pletí.“ říká MUDr. Ivo Sotorník, DrSc. a dodává: „Jak ale stárneme, tak má kůže stále nižší schopnost vitamín D vytvářet. Navíc se snižuje i schopnost střev absorbovat vápník. Je si však třeba uvědomit, že ve stáří významně klesá schopnost kůže vytvářet vitamin D po expozici na slunci. Snižuje se též střevní absorpční kapacita pro vápník.“

Na tom, že vitamín D lidem chybí, může mít vliv i osvěta o ochraně před slunečním zářením. Používání opalovacích prostředků s ochranným faktorem zhoršuje tvorbu vitamínu D ze slunečních paprsků. Například krém s faktorem 15 absorbuje až 93 procent dopadajícího UVB záření nezbytného pro tvorbu vitamínu D, krém s faktorem 30 dokonce 97 procent.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzana
3x

Když je to takhle, tak proč nás reklamy neustále bombardují informacemi, že bez namazání obličeje krémem s ochranným faktorem aspoň 6 nemůžeme v létě vyjít ani na chvíli do města? A proč se tedy ochranné faktory přidávají i do běžných denních krémů? Navíc pak spousta žen tráví čas v soláriu, aby získaly opálenou barvu, místo aby ji získaly přirozeným pobytem na sluníčku.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce