Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na menopauzu je třeba myslet už ve čtyřiceti

( | přečteno: 16110x )

shutterstock.com

Menopauza nastupuje u žen v našich podmínkách obvykle kolem 50. až 52. roku věku. To ovšem neznamená, že vstoupí do nějakého „roku nula“, od něhož je teprve doporučováno změnit životosprávu. Výkyvy v hladině hormonů se totiž objevují zhruba už o 7 let dříve a projevují se mimo jiné například zvyšováním tělesné hmotnosti (zejména jde o nebezpečné ukládání tuku v oblasti pasu), která negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu a zakládá riziko srdečně-cévních onemocnění. Jedná se o celý soubor příznaků, obecně zahrnovaných pod diagnózu: metabolický syndrom.

K dalším nepříjemným projevům přicházející menopauzy, patří snížení sekrece sliznic. To může vést mj. i k problémům s trávením a vyprazdňováním. Příčin trávicích problémů je však vždy více – stav sliznic a změny střevní mikroflóry, související se změněným stravováním. To se pomalu posunuje od zdravého k nezdravému, s dosti výraznou proměnou chuťových preferencí (více sladkostí a tučných jídel, méně zeleniny apod). Kvůli těmto změnám se u žen, které byly do období menopauzy chráněny ženskými hormony, výrazně zvyšuje zmíněné riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, která jsou u žen velmi často podceňována, a to i přesto, že jsou příčinou smrti 16x častěji než obávaná rakovina prsu. Toto riziko není možné zcela odstranit. Cíleným ozdravěním životosprávy je ale možné účinek rizikových faktorů (mezi které patří zejména obezita, vysoká hladina cholesterolu a krevního tlaku a kouření) pozitivně ovlivnit.

Pohyb dle výběru, jídelníček dle pravidel
Pravidelný pohyb, v podstatě jakéhokoli druhu, je prevencí osteoporózy. Cíleně dodržovaný pestrý a vyvážený jídelníček, kterým se dodají organizmu všechny potřebné látky ve správném poměru, je prevencí metabolického syndromu.
Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské nesmí v jídelníčku chybět dostatek ovoce a zeleniny (500 g denně), luštěniny, ryby a libové drůbeží maso, méně tučné mléčné výrobky a kvalitní rostlinné tuky. Energie, kterou za den přijmeme, má být rozdělena do čtyř až pěti dávek, přičemž první je snídaně.

V období předcházejícím menopauze by ženy měly věnovat zvláštní pozornost obsahu následujících složek stravy:

Složka

Proč jsou důležité

Jaké množství zařadit

Kde najdeme

Fytoestrogeny

Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné hormony, které mají podobné účinky jako lidské hormony. Dokáží částečně kompenzovat pokles hormonální hladiny spojený s menopauzou a nastolují rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem. Potlačují nepříjemné vedlejší příznaky menopauzy (návaly horka, pocení, vysychání sliznic).

Min. 25 g bílkovin ze soji denně

Denní dávka je obsažena např. v 60 g soji, 60 g sojového „masa“ nebo 200 g tofu

Vícenenasycené mastné kyseliny

Vícenenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3 pomáhají udržovat srdečně-cévní systém zdravý. Nedostatek některých vícenenasycených mastných kyselin se projevuje suchou kůží, zhoršenou kvalitou vlasů a nehtů, depresemi, pocitem suchých očí nebo bolestmi prsou.

Min. 5-7 % doporučeného denního energetického příjmu (při 8 000 kJ se jedná o 10,5-15 g)

Rostlinné roztíratelné tuky a oleje, ryby, semínka
(20 g rostlinného tuku, např. Flora original, obsahuje 6 g vícenenasycených MK,120 g lososa obsahuje 5,6 g a 20 g řepkového oleje obsahuje 5,5 g vícenenasycených MK)

Rostlinné steroly

Pokud se hladina cholesterolu pohybuje nad 5 mmol/l, v jídelníčku by neměly chybět ve zvýšené míře rostlinné steroly, o kterých bylo klinicky prokázáno, že při pravidelné konzumaci 2-2,5 g denně snižují hladinu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu v průměru o 10 % v průběhu tří týdnů a v kombinaci s úpravou životosprávy dokonce až o 15 %.

2-2,5 g denně

Denní dávka je obsažena např. v 30 g rostlinném tuku Flora pro.activ (další potraviny obsahují steroly pouze ve stopové množství – doporučené denní množství přijmeme např. ve 425 ks rajčatech nebo 150 ks jablek)

Bílkoviny

Pro zachování svaloviny je třeba konzumovat dostatečné množství kvalitních bílkovin. Pokud chcete snížit svou hmotnost je nezbytné, aby denní dávka bílkovin odpovídala 1g/kg tělesné hmotnosti.

0,8-1 g denně/kg tělesné hmotnosti (70kg žena = 56-70 g)

Např. 100 g tvrdého sýra obsahuje 30 g bílkovin, dále 100 g vepřové kýty obsahuje 15 g, 100 g kuřecích prsou 19 g a 1 vejce 6,5 g bílkovin

Vláknina

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávení a má příznivý vliv na peristaltiku střev. Její množství je třeba zvyšovat postupně, a nezbytné je současné dostatečné pití tekutin.

25-30 g denně

Např. celozrnná houska obsahuje 3,4 g, porce ovesných vloček 2,5 g, porce brambor 3 g, porce brokolice 6 g, větší jablko 3g a 100 g čočky (syrové) 10,6 g

Vápník

Prevence osteoporózy, jejíž riziko se výrazně zvyšuje spolu se ztrátou produkce estrogenu.

1000-1200 mg


Např. 100 g tvrdého sýra obsahuje 800 mg, 200 ml polotučného mléka 236 mg, 50 g sardinek 165 mg, 50 g špenátu 63 mg vápníku

Vitamin D

Zlepšuje vstřebatelnost vápníku

Min. 5-10 µg

Např. 120 g lososa obsahuje 19,6 µg, 20 g Flora original 1,5 µg vitaminu D, denní dávku zajistí také 10-15 min. na sluníčku

Vitamin E

Důležitý jako antioxidant

Min. 10-15 mg

Např. 20 g Flora original obsahuje 4 mg, 20 g olivového oleje 2,4 mg nebo 50 g mandlí 12,5 mg

Vitaminy skupiny B

Snižují výkyvy nálad (bioflavonoidy mají antioxidační účinky)

Denní příjem zajistí pestrá a vyvážená strava



Dostatek tekutin a výběr vhodných tuků
T. Starnovská, jako odbornice na výživu, doporučuje věnovat pozornost také dostatečnému zavodnění a složení konzumovaných tuků.
Nezbytnou součástí stravovacího programu je tedy i správný pitný režim. Doporučený denní příjem je alespoň 2-3 litry tekutin (v závislosti na skladbě stravy), nejlépe neslazených. Je nutné zdůraznit, že vliv na hladinu cholesterolu v krvi, má hlavně složení přijatých tuků, resp. zastoupení nasycených, nenasycených a trans mastných kyselin. Konzumace „správných“ tuků, bohatých na vícenenasycené mastné kyseliny a steroly, je nutná. Pokud mají ženy chuť na sladké, určitě by se měly vyhnout levným čokoládám a sušenkám – překvapivě nejen kvůli cukru, ale hlavně kvůli „špatnému“ typu tuků (trans mastné a nasycené mastné kyseliny), které obsahují. Místo toho si mohou dopřát malý kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, celozrnné sušenky s obsahem vlákniny nebo ovoce.

Cílem snah a uvedených zásad je udržet ve všech věkových obdobích, u mužů i žen, rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie. U žen v této životní etapě by tato rovnice měla platit dvojnásobně – a to zejména z důvodu zvýšení rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění, k němuž v tomto období vedou změny preference chutí a mechanizmu ukládání tuků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Já od 50ti užívala kvalitní potravinové doplňky. Ani jsem žádné problémy nezaznamenala. Co jsou návaly nevím, osteroporozu nemám. Jsem již několik let v důchodu a v pohodě. Doplňky stravy užívám stále, doktora neznám.luate@atlas.cz

Monča
5x

OD 29 LET JSEM PO HYSTEROKTYMII,VAJEČNÍKY ZANECHÁNY,ALE PO DO 2 LET BYLY VAJEČNÍKY ODSTRANĚNA,CYSTY,NÁDORY NEZHOUBNÉ.nNEBUDU POPUSOVAT CO SE V MÉM TĚLE DĚLO,ALE ŽENA VYDRŽÍ.ZAČALI MNE DÁVAT HORMONY,KTERÉ JSEM NESENESLA I PŘÍRODNÍ NIC.NÁHLE SE MNE ZAČALY TVOŘIT BULKY V PRSOU BYLO JICH 6 ,V LOKÁLE MNE MNE JE ODSTRANILI,ZASE ZAČALI DÁVAT UNJ.HORMON-BYLO MNE FAJN,ALE NÁHLE OPĚT BULKA V LEVÉM PRSU A TA BYLA -NE ZHOUBNÁ,ALE RAKOVINA,DOPADLA JSEM ,TAK AMPUTACE I S LYMFAM.UZLINAMI,ZA ROK TO STEJNÉ,ALE UZLINY,NECHALY.jSEM V INVAL.DŮCHODU-NÁVALY HROZNÉ,NEMYSLÍM NA TO,ALE NEVÍM,CO UŽ MÁM DĚLAT-SLOVO LÉKAŘE VYDRŽTE,TRVAJI NÁVALY PO TĚCH OPERACÍCH NADER,HORMONY NEMÁM,TAKŽE PSYCHIKA JE NARUŠENA-ŽIJI SAMA,MUŽ SE ROZVEDL SE MNOU,TO BYL DODATEK.PORADTE,PROSÍM-CHODÍM I NA VYŠETŘENÍ PSYCHIC.ABYCH SE Z TOHO NEZBLÁZNILA.DĚKUJI

Mirka

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu nedovolené nabídky prodeje registrovaných léčivých přípravků.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce