Vitamín D: v zimě nedostatkové zboží

( Jiří Holečko | přečteno: 11718x )

V zimě je zapotřebí dodávat tělu vitamín D. Tak tuhle větu jistě nečtete poprvé. Teď se ale konečně dozvíte, proč byste na to měli opravdu dbát a v jakých potravinách tento vitamín je.

shutterstock.com

Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Na tomto místě snad zabrousím do názvosloví. Vitamínů D je známo celkem 7, vitamín D1, D2, D3, D4, D5, DC, DM, nejvíce se potom mluví o vitamínu D2 a D3. Většina článků se shoduje, že praktický význam má pouze vitamín D3, tedy cholekalciferol.

Vitamín D3 je pouze živočišného původu, mimo již zmíněný původ slunečním zářením, je obsažen v tučných rybách, vaječném žloutku, játrech.

Jaké potraviny obsahují vitamín D?

  • Losos, tepelně upravený: 100g obsahuje 360 IU (90% denní dávky).
  • Sardinky v konzervě: 50g obsahují 250 IU (62% denní dávky).
  • Vejce: celé střední vejce obsahuje 20 IU (5% denní dávky).
  • Hovězí játra: ve 100 g vařených hovězích játer je 15 IU vitaminu D3.
  • Rybí tuk: 1 polévková lžíce (15ml) obsahuje 1360 IU (340% denní dávky). IU (International Unit), česky: mezinárodní jednotka.

Nikde jsem nenašel, že by vitamín D byl ve vepřových nebo jiných játrech, není ani v mléku ani v máslu. Dávkování je různé. V anglo-americké literatuře se uvádějí mezinárodní jednotky (IU = international unit), Evropská unie má mikrogramy (μg). Doporučená denní dávka (DDD) se liší:

  • EU stanoví pro děti 5 μg/den, stejně pro dospělé do 50 let. Pro dospělé nad 50 let 10 μg/den, nad 70 let 15 μg/den. 1 µg = 40 IU a 0.025 µg = 1 IU
  • USA stanoví pro děti 400 IU, pro dospělé a těhotné 600 IU, pro seniory 800 IU, pro obézní 2x více než je uvedeno v dané skupině.

Pozor, vitamín D se může předávkovat! Při dlouhodobém nadužívání.

Proč je vitamín D pro tělo tak důležitý?

Je zásadní z mnoha důvodů, připomeňme si je v následujícím přehledu

Pro zdraví kostí:

Nedostatek vitamínu D vede k řídnutí kostí (osteoporóze) a ke zlomeninám. Užívání vitaminu D zvyšuje mineralizaci kostí i v menopauze.

Obranyschopnost:

Vedle zvyšování buněčné obranyschopnosti působí na zvyšování produkce speciální protibakteriální bílkoviny (cathelicidin), která specificky aktivuje obranyschopnost proti mikrobům, virům či plísním.

HIV:

V laboratoři se ukazuje, že vitamin D má efekt proti HIV. Nízká hladina vitaminu D souvisí s nízkým počtem CD4 T-lymfocytů a s vysokou hladinou tumor necrosis faktoru. I když to zní moc odborně, v podstatě se jedná o snížení specifické imunity – a HIV znamená nedostatek imunity.

Chřipka:

Předpokládá se, že snížená hladina vitamínu D v zimě je jedním z důvodů širokého rozšíření chřipkového viru. Dalšími známými důvody jsou nízká vlhkost v přetopených místnostech a nízká venkovní teplota.

Zhoubné nádory:

Rozsáhlá studie z roku 2006 (přes 4 milóny nemocných s nádorem) ukázala zvýšené riziko nádoru v zemích s menším slunečním svitem, jiná potom dokázala souvislost vzniku zhoubného nádoru s hladinou vitamínu D. Nízká hladina vitamínu D byla v souvislosti s recidivou nádorového onemocnění prsu a se vznikem druhotných nádorů v kostech. Od roku 2007 Kanadské sdružení pro rakovinu doporučuje dospělým suplementovat vitamin D během podzimu a zimy. Po dalších studiích v roce 2011 bylo lékařům v USA důrazně doporučeno u nemocných s rakovinou prsu zjišťovat hladinu vitamínu D a suplementovat ho.

Srdečně cévní nemoci:

Sledovaní zahradníci ve Velké Británii měli v létě nižší hladinu cholesterolu než v zimě. Nižší hladina vitaminu D souvisí s vyšším krevním tlakem a se zvýšeným rizikem vzniku infarktu srdečního.

Úmrtí:

Národní společnost pro sledování zdraví a výživy v USA uvádí souvislost všech úmrtí v populaci s nízkou hladinou Vitamínu D. Zároveň také varuje před přeceňováním významu hladiny vitamínu D vzhledem ke komplexu dalších opatření regulujících rovnováhu vnitřního prostředí (v originále použito latinské slovo „homeostasis“).

Dopřejete si pravidelně mořské ryby? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu redakce@ordinace.cz.

Zdroje:

  • Wikipedia, anglická mutace
  • Yuk JM, Shin DM, Lee HM et al. (September 2009). "Vitamin D3 induces autophagy in human monocytes/macrophages via cathelicidin". Cell Host Microbe 6 (3): 231–43.
  • Cannell, J. J.; Vieth, R.; Umhau, J. C.; Holick, M. F.; Grant, W. B.; Madronich, S.; Garland, C. F.; Giovannucci, E. (2006). "Epidemic influenza and vitamin D". Epidemiology and Infection 134 (6): 1129–40.
  • Ingraham, BA; Bragdon, B; Nohe, A (January 2008). "Molecular basis of the potential of vitamin D to prevent cancer". Current Medical Research and Opinion 24 (1): 139–49.
  • "Vitamin D 'can lower cancer risk'". BBC News. 28 December 2005.
  • Gorham, ED; Garland, CF; Garland, FC; Grant, WB; Mohr, SB; Lipkin, M; Newmark, HL; Giovannucci, E et al. (2007). "Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention: a quantitative meta analysis". American journal of preventive medicine 32 (3): 210–6.
  • "Canadian Cancer Society announces Vitamin D recommendation, 8 June 2007". Cancer.ca. Retrieved 2010-03-25.
  • The Lancet 357:5, 6 January 2001 
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
49%
Zatím hlasovalo 543 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

Podmínky, za kterých je dobré užívat jednotlivé vitamíny, se liší. Např. u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě...

Vitamin B1 (thiamin)

Beri – beri. Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. Dnes se vyskytuje tam, kde není pestrá strava samozřejmostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.