Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rodiče by neměli děti strašit zápisem

( Redakce | přečteno: 3572x )

Desetitisíce předškoláků míří právě v těchto dnech k zápisu do první třídy. Některé děti se těší, jiné jdou do školy s obavami

Desetitisíce předškoláků míří právě v těchto dnech k zápisu do první třídy. Některé děti se těší, jiné jdou do školy s obavami – je přitom na rodičích, jak celou záležitost potomkům podají a nakolik je podrží při případné nejistotě. Bát se navíc nemusí jen dítě, ale obavy mohou chovat i někteří rodiče a podle odborníků je to přirozené.

Rodiče by neměli děti strašit zápisem

„Každý rodič má obavu, aby jeho dítě u zápisu předvedlo to, co opravdu umí, a bojí se, že pokud tomu tak nebude, ovlivní to jeho přijetí na školu,“ soudí pražský psycholog Jan Vyhnálek. Ten proto zvláště u nejistých dětí doporučuje, aby rodiče šli k zápisu s dítětem oba a povzbuzovali je, dávali mu najevo, že mu věří. Na druhou stranu by dítě nemělo mít pocit, že na tom, jak se předvede u zápisu, extrémně záleží, protože by je to mohlo ještě více svazovat.

„Je dobré vzít s sebou třeba výkresy dítěte z domova, které namalovalo, když bylo v pohodě, a ukázat je případně ve škole, kdyby dítě nechtělo před učitelem nic nakreslit,“ doporučuje psycholog. Zrovna tak není na škodu procvičit s dítětem nějakou básničku nebo písničku, které po něm mohou ve škole rovněž chtít, a říci mu pak, že předvést je u zápisu bude stejné, jako když jim je zpívá či přednáší doma. Na škodu není, ani když si rodiče s dítětem kreslí, protože to potomek uplatní nejen u zápisu, ale i později při nácviku psaní. Na druhou stranu nemá cenu se na poslední chvíli snažit dítě něco doučit, stejně jako by se zapsání potomka do školy nemělo stát výzvou k tomu, aby ho rodiče učili dopředu číst, psát a počítat.

Rozhodně není na místě dítě zápisem, potažmo školou strašit. Rodiče bývají nervózní zejména pokud dítě chtějí dát do školy, o kterou je velký zájem, a proto je možné, že nevezme všechny uchazeče. Většina škol má však letos opačný problém, do škol nastupuje početně dosti slabý ročník, a tak u většiny škol nehrozí, že by dítě nepřijaly.

„Navíc, zápis do školy nemá v žádném případě smysl srovnávat třeba s přijímačkami na střední školy, protože oproti nim je to spíše formalita,“ doplňuje učitelka Markéta Procházková. Ve škole si sice dítě prověří, výjimečně navrhnou odklad i rodičům, kteří s ním nepočítali, ale v zásadě dítě nečeká nic, co by nemohlo zvládnout. Přesto je dobré, pokud rodiče berou zápis vážně – jako zlom v životě dítěte, před kterým stojí první velká životní změna v podobě brzkého nástupu. Na místě je proto třeba malá rodinná oslava v podobě oběda v restauraci.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce