Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Se zeleninou bude grilování zdravější

( Renata Vyšínová | přečteno: 6654x )

Tuk dopadající na rozpálené uhlí a plameny, které spalují okraje masa. To jsou dva hlavní důvody toho, že grilování může být velmi nezdravé. Z přepáleného tuku a hořícího masa se uvolňují rakovinotvorné látky. Stačí ale ubrat na plameni, maso správně marinovat, a dát si k němu zeleninový salát, abyste grilování mohli vzít na milost i z hlediska zdraví.

Největší riziko grilování je právě v přepalování tuku. Nebezpečné látky se z tuku uvolní ve chvíli, kdy se dostane do kontaktu s rozžhaveným uhlím. Hořením se dostávají do vzduchu a samozřejmě ulpívají na tom, co je na roštu. Druhým problémem je připalování samotného masa vysokými plameny. Musíme zmínit ale také možnost, že do ohně přidáme například plasty, nabarvené kusy dřeva nebo jiné palivo, ze kterého se škodliviny uvolňují také.

Zdravější grilování – bez tuku nebo na tácku

Když nebude na mase tuk, bude bez problému. Odřežte z masa tučné části, nepotírejte jej během grilování olejem a nedávejte olej do marinád. Pokud by vás napadlo použít při grilování rostlinné oleje, uvědomte si, že ne všechny jsou pro úpravu za vysokých teplot vhodné. Klasické sádlo je sice lepší variantou, ale zase je v něm mnoho cholesterolu – ten při smažení oxiduje a pak se snáze ukládá v cévách.

Pokud se nechcete vzdát grilované prorostlé krkovičky nebo dáváte do marinád olej, použijte hliníkové tácky, které položíte na rošt. Ty přebytečný tuk zadrží. Stejně dobře poslouží zabalení masa do alobalu.

Podle odborníků je stoprocentně lepší maso marinovat než potírat během grilování olejem. Za předpokladu, že zvolíte kvalitní marinádu. Ať si ji vyrobíte sami, nebo ji koupíte, dejte pozor, aby byla vždy čerstvá a vyhněte se tomu, abyste ji používali opakovaně.

Další možností je koupit si takový gril, na kterém není maso vystaveno přímému ohni – tedy gril elektrický, s kamennou či jinou grilovací deskou.

Ideální kombinací je grilované maso a zeleninový salát – zelenina obsahuje antioxidační látky, které pomohou odbourat případné škodliviny z masa. „Grilování však nemusí být jen o kusu prorostlého masa. Skvěle chutnají i grilované ryby (které navíc nepotřebují tak dlouhou dobu úpravy), pevnější druhy zeleniny nebo ovoce. Ogrilovat si tak můžete papriky, cuketu, lilek nebo třeba jarní cibulky. Z ovoce pak ananas, jablka, v alobalu lze grilovat i jahody nebo banán.Pak už jen stačí připravit svěží dip třeba z jogurtu a bylinek k zelenině a z jogurtu, medu a máty k ovoci a grilování rázem posunete na jinou úroveň kulinářství. Navíc, pokud dodržíme několik jednoduchých zásad, bez obav z možných rizik,“ doplňuje Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Grilujte pomalu a pečlivě a vyhnete se riziku nákazy

Rizikem grilování je také salmonella nebo zažívací potíže ze špatně tepelně opracovaného masa. Rozpálený gril někdy opeče plátek masa jen na povrchu a vnitřek není ani pořádně prohřátý.  V takovém případě hrozí kampylobakterióza. Můžete k ní přijít hlavně z drůbežího masa, které je u kostí ještě krvavé. Příznaky této choroby jsou podobné jako u salmonelózy, tedy žaludeční nevolnost, horečka, zvracení či průjem.

Bakterie salmonelózy se přenáší hlavně ze syrového masa – takže při grilování stačí použít na jídlo stejnou vidličku, kterou jsme syrové maso napichovali a dávali na rošt. Měli byste také vědět, že bakterie mohou být i v mraženém mase, vejcích a na hnojeném ovoci a zelenině. Je tedy třeba dbát na hygienu - velmi často si umývat ruce a nepoužívat stejné nádobí a prkénka na přípravu syrového a pak porcování hotového masa ani zeleniny. Zvlášť v létě byste měli dbát na správné ukládání potravin v chladu.

.................... Komerční sdělení ....................

Výborná chuť, kvalita a chuťový požitek v mnoha variacích - to jsou omáčky k masu, kečupy i dressingy na salát firmy SPAK.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce