Stačí málo – zmrzlina od egyptského prodavače, koktejl v thajském baru nebo jen nepropečený steak při grilování, a průjem je na světě. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce – teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy, mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky.
- Na adrese www.mzcr.cz, odkaz Hygiena a epidemiologie najdete: Havarijní hygienické pokyny pro obyvatelstvo k likvidaci negativních důsledků záplav - Pravidla základní hygieny po záplavách.
- Na adrese www.szu.czjsou zveřejněny Informace Státního zdravotního ústavu pro zatopené oblasti - Epidemilogické informace (např. Seznam dezinfekčních prostředků, základní hygienické postupy, atd.), Zásobování pitnou vodou, Hygienické rady pro osoby postižené záplavami a Použití kosmetických přípravků ze zaplavených lokalit.
- Na adrese www.mvcr.cznajdete další informace o záplavách, včetně leteckých snímků povodní.
- Na adrese www.emergency.cz systém a metody řešení a řízení mimořádných událostí, nejen povodní. Prostě vše o krizi.