Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Silvestrovská zranění: první pomoc při popálení kůže a očí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2683x )

Tisíce Čechů si rády zpestřují příchod nového roku ohňostrojem. Právě rachejtle a dělbuchy, které silvestrovskou noc provázejí, jsou však nejčastější příčinou novoročních úrazů a popálenin. Rizikové jsou i tradiční vánoční zvyky jako zapalování svíček, prskavek nebo lití olova.

shutterstock.com

Na silvestrovskou noc se každý rok chystají stovky policistů, hasičů i zdravotníků. Největší riziko úrazů s sebou nese manipulace s pyrotechnikou, stoupá množství popálenin i požárů. Při bujarých oslavách mají hasiči až čtyřnásobný počet výjezdů. Minulý Silvestr a během novoročních oslav zasahovali hasiči u 195 případů a záchranáři evidovali desítky úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou.

„V období Vánoc a Silvestra ošetřujeme nejvíc popálených klientů v roce – na vině bývá rozpálený olej od smažení kaprů, ale také nesprávná manipulace s ohňostroji. Při popálení kůže je první pomocí okamžité chlazení zasaženého místa pod tekoucí vodou. Čím déle se chlazení odkládá, tím hlubší struktury popálení zasáhne. Vzniknou-li puchýře, je možné je jemně nastřihnout, vytlačit tekutinu, ale neodstraňovat celý puchýř, aby zůstala spodina rány krytá. Po důkladném zchlazení je vhodné ránu sterilně překrýt a fixovat. Rozhodně se vyhněte lidovým radám typu aplikace zubní pasty nebo jiného krému nebo posypání popáleného místa moukou. V případě, že se jedná o větší rozsah, měla by být rána okamžitě ošetřena lékařem,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky, která se zabývá moderní léčbou popálenin pomocí planární rázové vlny.

Čtěte také: Popáleniny: Jak je ošetřit?

Právě z důvodu vyšší četnosti zranění během Silvestra je zdravotnické centrum připraveno po telefonické domluvě pacienty ošetřovat i na Nový rok.
„Kvůli intenzivní bolesti patří popáleniny mezi nejméně příjemné rány. Bezpečný a efektivní způsob úlevy od bolesti a urychlení hojení v současnosti umožňuje terapie planární rázovou vlnou, která stimuluje množení buněk původní tkáně. Téměř bezprostředně po ošetření uvádějí klienti ústup bolesti o 60 procent. Pokud je rázová vlna aplikována v den nebo nejbližší době od popálení, poškozené tkáně se zacelí až pětkrát rychleji než při běžném hojení a lze zcela eliminovat vznik jizvy. To platí u popálenin i řezných ran do hloubky i několik milimetrů,“ popsala Iva Bílková.

Čtěte také: Aloe vera - rostlina s hojivými účinky

Při odpalování ohňostrojů, petard a dělbuchů dochází nejčastěji ke zraněním rukou a prstů, hned v závěsu jsou ale také hlava a oči. Též v roli diváka je proto nutné dodržovat od ohňostrojů dostatečnou vzdálenost a chránit zrak před padajícím rozžhaveným popílkem.
„I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit, kromě kůže na očním víčku mohou popálit spojivku či rohovku a způsobit tak i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Zažil jsem případ, kdy rachejtle po zažehnutí delší dobu neodstartovala, tak se nad ni dotyčný sklonil, aby si ji prohlédl. V tu chvíli raketa odpálila a zasáhla oko plnou energií. Bylo velmi složité pacientovi zachránit oko a alespoň zbytky zraku. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou, ale i rychlostí,“ varoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Oči v zimě trpí nedostatkem denního světla. Jak jim ulevit v kanceláři či za volantem

Pokud pyrotechnika selhala a zůstala nevybuchlá, nikdy by se neměla sbírat a opakovaně zapalovat, podle návodu k použití a likvidaci bývá doporučováno vyčkat delší čas a poté výrobek zalít vodou.

Zdroj: www.FYZIOklinika.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce