Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Snížený limit pro invalidní důchodce. Je nutné o něj znovu žádat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 590x )

Musím jako invalidní důchodce žádat i pro příští rok o snížený limit 500 Kč na léky a předložit potvrzení o přiznání invalidního důchodu?

shutterstock.com

O snížený ochranný limit pro invalidní důchodce, který existuje od 1. 1. 2020, se nežádá každoročně. Pojištěnci, kteří na něj mají nárok a již si o něj prostřednictvím formuláře Oznámení o přiznaném stupni invalidity požádali a svůj nárok doložili, nic dalšího dělat nemusí. Mají nárok na snížený limit i nadále – samozřejmě pokud nadále patří do některé ze dvou zákonem stanovených skupin.

Kdo má nárok na snížený limit?

Nárok na snížený ochranný limit mají poživatelé invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně (dokládají kopii rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně) a pojištěnci, kteří byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění (dokládají kopii posudku o posouzení zdravotního stavu).

Ztrátu nároku je třeba hlásit pojištovně

Důležité je, že pojištěnci, kteří uvedené podmínky přestali splňovat, jsou povinni oznámit a doložit své zdravotní pojišťovně ztrátu nároku na snížený limit. Tato povinnost je uvedena přímo v zákoně o veřejném zdravotním pojištění.

Pojištěnec, který pojišťovně dříve doložil, že je poživatelem invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, tedy musí oznámit, že přestal být jeho poživatelem, a to do 8 dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí. Je třeba doložit kopii příslušného rozhodnutí. Připomínáme, že poživatelé invalidního důchodu druhého nebo prvního stupně nemají nárok na snížený ochranný limit.

Totéž se týká pojištěnce, který pro snížení svého ochranného limitu pojišťovně doložil, že byl uznán invalidním ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod mu nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění – má povinnost oznámit pojišťovně případnou změnu této skutečnosti, a to do 8 dnů ode dne, kdy se o změně dozvěděl. Předloží přitom kopii nového posudku o posouzení zdravotního stavu.

Jestliže by zdravotní pojišťovna vyplatila pojištěnci v důsledku nesplnění této povinnosti vyšší částku, než na jakou má nárok, šlo by o bezdůvodné obohacení pojištěnce a vznikla by povinnost takové finanční prostředky vrátit.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce