Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Starších lidí přibývá, nabídky se přizpůsobují

( Pavla Skurovcová | přečteno: 5852x )

Tvůrci módy pro děti dlouho napodobovali módu dospělých, než přišli na to, že děti mají své speciální potřeby.

Vybavíte-li si obrazy z doby baroka a rokoka, zjistíte, že děti jsou zde oblečené jako malí dospělí. Tvůrci módy pro děti dlouho napodobovali módu dospělých, než přišli na to, že děti mají své speciální potřeby. Postupně se vytvořil obrovský trh se zbožím a službami, které potřebám dětí odpovídají. Obdobný vývoj by měl do jisté míry nastat u starších lidí.

Starších lidí přibývá, nabídky se přizpůsobujíZa seniora se obvykle považuje člověk, který dovršil věk 65 let. »Česká populace však bude výrazně stárnout a za padesát let budeme pravděpodobně jednou z nejstarších zemí Evropy,« říká Iva Holmerová, primářka Gerontologického centra. Senioři budou představovat téměř třetinu všech obyvatel.

Toho jsou si již dnes mnohé firmy vědomy, proto své produkty na starší generace zaměřují. Nejde jen o doplňky stravy, zdravotní pomůcky či techniku. Rozjelo se i mnoho projektů, v rámci kterých mohou senioři navštěvovat různé kurzy, vzdělávat se, cvičit..

Senioři jsou různorodou skupinou lidí. Někteří z nich stále aktivně pracují ve své práci, někteří ji dokonce změnili a pracují na část úvazku, ale stále pracují. Mnozí se angažují ve svých obcích, ve spolcích, mají své záliby a koníčky.

Pokusy o vytvoření nabídky služeb a zboží pro seniory lze určitě považovat za vykročení dobrým směrem. Není však vyhráno. Jedna věc je totiž poutavá nabídka či reklama výrobku pro seniory, druhou stranou je, zda tomu ještě něco nechybí. „Vezměte si třeba pomůcky při úniku moči. Zdraví a nemoc jsou skutečně ve vyšším věku aktuálnějším tématem, ale život ve stáří nejsou jen nemoci. Ke starším lidem by se měla dostat informace, že inkontinence má svou příčinu, kterou je možné ve většině případů odstranit a léčit. Na vložky jste odkázáni jen tehdy, když se problém odstranit nedá," dodává Iva Holmerová.

I takovéto zdánlivě banální skutečnosti podporují předsudky a strach ze stáří. Následkem toho nechtějí mnozí o stáří vůbec slyšet. Předsudky podporují i média - již třeba neustálým opakováním, že kolik nás budou v nejbližších letech "staří" stát.

Senioři však nejsou jen ti, "na které vyděláváme" nebo ti "o které se musíme starat". Z takovýchto výroků vzniká zbytečná panika. Bez seniorů by bylo společnost o mnohé ochuzena. Výzkumy například ukazují, že nejúspěšnější pracovní týmy jsou právě ty věkově pestré, v nichž pracují mladí i starší. Je pravda, že starší lidé jsou pomalejší než lidé v středním věku, ale pomalejší tempo nemusí být vždy jen handicap.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce