Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Svačina ovlivňuje koncentraci a chování dětí

( Komerční prezentace | přečteno: 5325x )

Chodívá váš potomek domů s nedojedenou svačinou? Nebo mu snad dáváte peníze, aby si, pokud ho přepadne hlad, koupil něco na zub sám? Zkuste raději investovat čas do přípravy kvalitní a zdravé svačiny. Ovlivníte tím totiž i to, jak se bude vaše dítko soustředit v průběhu vyučování.

Pedagogický proces klade na pozornost školáků vysoké nároky, zejména pak v dopoledních hodinách. Pokud dítě odmítá snídani i svačinu a prvním jídlem dne se tak stává oběd, projeví se to přirozeně také na jeho chování a koncentraci.
„Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje pokles hladiny krevního cukru, tedy glykémie. Projevy jsou přitom velmi nepříjemné – dítě je unavené, mrzuté či dokonce podrážděné. Důležité je tedy jíst v krátkých intervalech v průběhu celého dne“, říká nutriční terapeutka Blanka Sekerová. 
Připravit svačinu při ranním shonu se zdá být někdy nesplnitelným úkolem a většinou to končí vytvořením slepence čehosi, co máme právě po ruce. A to je také nejčastějším důvodem, proč se složení pokrmu dítěte příliš nemění.
„Skvělé je, pokud se podaří dítě do přípravy svačiny přímo zapojit. Když obkládá chléb oblíbenou zeleninou a zabalí si ho do svého ubrousku, který se mu líbí, bude se na svou svačinu těšit,“ radí Blanka Sekerová.

Děti ve školním věku se neustále vyvíjejí, mnohé z nich mají díky různým sportům či hrám zvýšenou pohybovou aktivitu, mnohé zase naopak nemají pohyb téměř žádný.
„Tomu je nutné jídelníček dítěte přizpůsobit, aby nevedl k nadváze. Její příčinou totiž není vždy jen vysoký energetický příjem, ale také nízký výdej,“ upozorňuje Blanka Sekerová. Nepravidelnost ve stravování, absence snídaně či nesprávný výběr svačiny stojí za zvýšeným výskytem obezity u dětí. Za optimální příjem energie proto považujeme takový, který pokryje její výdej a nevede k nárůstu nebo úbytku tělesné hmotnosti. Důležité je zachování správného poměru hlavních složek potravy, ale i pravidelného pitného režimu a dostatečného pohybu. Dodržováním zásad správného stravování u dětí můžete předejít nejrůznějším onemocněním v dospělosti. 
Základní živiny, ze kterých tělo získává energii, jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Dopoledne je ideální pro příjem potravin obsahujících převážně sacharidy, které jsou pro člověka nejpodstatnějším zdrojem energie. Zvolit bychom měli sacharidy z obilovin, ale vhodné je nahradit je i v podobě některých cukrů, zejména ovoce. „Bílkoviny a tuky by měly být v tomto období přijímány samozřejmě také, ale v daleko menším množství, než v případě sacharidů,“ vysvětluje Blanka Sekerová.

Tip na svačinu


Správná svačina by měla obsahovat sacharidy (například chléb, pečivo), bílkoviny (například sýry, vejce nebo výjimečně kvalitní šunku) a tuky. Vždy by měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Příkladem zdravé svačiny je bagetka namazaná čerstvým sýrem, posypaná pažitkou a doplněná cherry rajčátky. Zakázané nejsou ani sladkosti, jen je třeba pečlivě zvážit, jaké vyberete. Chcete-li uspokojit chuťové pohárky svého potomka a zároveň myslíte na jeho kondici, zvolte raději lehké dobrůtky, které snadno a rychle stráví.  chlebíčky

Lehké, křehké, neodolatelné! Přesně takové jsou RACIO rýžové minichlebíčky nové řady Simply. Přirozeně bezlepková rýže se spojila s jedinečnou chutí karotky, pomeranče a medu a vytvořila s nimi lákavé kombinace pro malé i velké.

chlebíčky Podmanivě rafinované příchutě vám doslova zamotají hlavu a zdravá svačinka v praktickém balení právě pro jednoho strávníka se stane jedním z vašich nejoblíbenějších denních jídel.
Jednotlivá čtyřiceti gramová balení, jsou nejenom praktická, ale hlavně také obsahují 100% přírodní složky a jsou vždy připravena Vám zahnat malý hlad, nebo potěšit mlsný jazýček. chlebíčky K tomu jsou bez konzervačních látek a navíc bezlepkové.
 

Racio Simply: Křupavý dárek k objednávce 

Nakupte na Lékárna.cz a k Vaší objednávce dostanete svačinku zdarma.
Více informací zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce