Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Pedagogický proces klade na pozornost školáků vysoké nároky, zejména pak v dopoledních hodinách. Pokud dítě odmítá snídani i svačinu a prvním jídlem dne se tak stává oběd, projeví se to přirozeně také na jeho chování a koncentraci.
„Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje pokles hladiny krevního cukru, tedy glykémie. Projevy jsou přitom velmi nepříjemné – dítě je unavené, mrzuté či dokonce podrážděné. Důležité je tedy jíst v krátkých intervalech v průběhu celého dne“, říká nutriční terapeutka Blanka Sekerová.
Připravit svačinu při ranním shonu se zdá být někdy nesplnitelným úkolem a většinou to končí vytvořením slepence čehosi, co máme právě po ruce. A to je také nejčastějším důvodem, proč se složení pokrmu dítěte příliš nemění.
„Skvělé je, pokud se podaří dítě do přípravy svačiny přímo zapojit. Když obkládá chléb oblíbenou zeleninou a zabalí si ho do svého ubrousku, který se mu líbí, bude se na svou svačinu těšit,“ radí Blanka Sekerová.
Děti ve školním věku se neustále vyvíjejí, mnohé z nich mají díky různým sportům či hrám zvýšenou pohybovou aktivitu, mnohé zase naopak nemají pohyb téměř žádný.
„Tomu je nutné jídelníček dítěte přizpůsobit, aby nevedl k nadváze. Její příčinou totiž není vždy jen vysoký energetický příjem, ale také nízký výdej,“ upozorňuje Blanka Sekerová. Nepravidelnost ve stravování, absence snídaně či nesprávný výběr svačiny stojí za zvýšeným výskytem obezity u dětí. Za optimální příjem energie proto považujeme takový, který pokryje její výdej a nevede k nárůstu nebo úbytku tělesné hmotnosti. Důležité je zachování správného poměru hlavních složek potravy, ale i pravidelného pitného režimu a dostatečného pohybu. Dodržováním zásad správného stravování u dětí můžete předejít nejrůznějším onemocněním v dospělosti.
Základní živiny, ze kterých tělo získává energii, jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Dopoledne je ideální pro příjem potravin obsahujících převážně sacharidy, které jsou pro člověka nejpodstatnějším zdrojem energie. Zvolit bychom měli sacharidy z obilovin, ale vhodné je nahradit je i v podobě některých cukrů, zejména ovoce. „Bílkoviny a tuky by měly být v tomto období přijímány samozřejmě také, ale v daleko menším množství, než v případě sacharidů,“ vysvětluje Blanka Sekerová.
Tip na svačinu
Správná svačina by měla obsahovat sacharidy (například chléb, pečivo), bílkoviny (například sýry, vejce nebo výjimečně kvalitní šunku) a tuky. Vždy by měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Příkladem zdravé svačiny je bagetka namazaná čerstvým sýrem, posypaná pažitkou a doplněná cherry rajčátky. Zakázané nejsou ani sladkosti, jen je třeba pečlivě zvážit, jaké vyberete. Chcete-li uspokojit chuťové pohárky svého potomka a zároveň myslíte na jeho kondici, zvolte raději lehké dobrůtky, které snadno a rychle stráví.
Lehké, křehké, neodolatelné! Přesně takové jsou RACIO rýžové minichlebíčky nové řady Simply. Přirozeně bezlepková rýže se spojila s jedinečnou chutí karotky, pomeranče a medu a vytvořila s nimi lákavé kombinace pro malé i velké.
Podmanivě rafinované příchutě vám doslova zamotají hlavu a zdravá svačinka v praktickém balení právě pro jednoho strávníka se stane jedním z vašich nejoblíbenějších denních jídel.
Jednotlivá čtyřiceti gramová balení, jsou nejenom praktická, ale hlavně také obsahují 100% přírodní složky a jsou vždy připravena Vám zahnat malý hlad, nebo potěšit mlsný jazýček. K tomu jsou bez konzervačních látek a navíc bezlepkové.
Racio Simply: Křupavý dárek k objednávce
Nakupte na Lékárna.cz a k Vaší objednávce dostanete svačinku zdarma.
Více informací zde.